Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam taki problem: prawa wycieraczka ociera się o maskę. Jak to naprawić? Fajnie by było zobaczyć to na zdjęciach w kategorii zrób to sam :cool2:
BMW - power
Opublikowano

kolego musisz przestawić na sworzni wycieraczke...

tj:

ta wycieraczka która haczy, odkręcasz od góry śrubę i podnosisz wycieraczkę i ustawiasz o jeden ząbek wyzej :) albo jak nie podziała to o 2 :)

robota na 5 minut :))

nizej rysunek poglądowy :)

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.grafikaa.yoyo.pl/402661682.jpg

BMW - (B)undi (M)ogą (W)szystko

http://images28.fotosik.pl/149/a02ba562ebf79f25.png

http://www.bmw-wloclawek.pl

Opublikowano
To jest półśrodek i obejście problemu.Wyrobiony jest mechanizm wycieraczek.Wiem,bo miałem to w E34 i jest to jedena z bolączek tego modelu.Najlepiej wymienić na używke lub nową z ASO.Czytałem kiedys na forum,że można to naprawić,ale nie przymierzałem sie do tego........
Opublikowano
Witam. Mam taki problem: prawa wycieraczka ociera się o maskę. Jak to naprawić? Fajnie by było zobaczyć to na zdjęciach w kategorii zrób to sam :cool2:

Chlopcy Ci piszą bajki że musisz przestawiac na wieloklinie, wyrobione masz w klapie te plastikowe rolki co prowadzą maskę do zawiasów prosta rada nakrec na nie delikatnie jakis drucik lub gumke i podnies troche na zawiasie wystarczy 2-3 mm i nie bedzie problemu.

Mialem to samo i tak zrobiłem i było OK

brokat_
Opublikowano

Powtórzę słowa Floyda: To jest półśrodek i obejście problemu (maska nie będzie dobrze spasowana z błotnikami, a poza tym po podniesieniu maski mechanizm dalej będzie się wyrabiał i ramię wycieraczki znowu oprze się o maskę).

Moim zdaniem, jedyne sensowne wyjście to wymiana mechanizmu wycierzaczek, niestety pracochłonne :(

Chlopcy Ci piszą bajki że musisz przestawiac na wieloklinie, wyrobione masz w klapie te plastikowe rolki co prowadzą maskę do zawiasów prosta rada nakrec na nie delikatnie jakis drucik lub gumke i podnies troche na zawiasie wystarczy 2-3 mm i nie bedzie problemu.

Opublikowano
Powtórzę słowa Floyda: To jest półśrodek i obejście problemu (maska nie będzie dobrze spasowana z błotnikami, a poza tym po podniesieniu maski mechanizm dalej będzie się wyrabiał i ramię wycieraczki znowu oprze się o maskę).

Moim zdaniem, jedyne sensowne wyjście to wymiana mechanizmu wycierzaczek, niestety pracochłonne :(

a co ma mechanizm wycieraczek do tego?! u siebie wyregulowalem maske i przestalo haczyc, a autem jezdzilem 3 lata i ani razu pozniej nie mialem problemu z nimi :)

brokat_
Opublikowano

Den

musisz sprawdzic czy wycieraczki (prowadnice , czyli tam gdzie jest przykrecone ramie wycieraczki) nie ma luzow , poznies ja i poruszaj na wszystkie strony . jestem pewien ze masz luzy, przez co dobija do maski. ja u siebie mam tak samo i mam zamiar to jakos naprawic badz wymienic tylko nie znam kosztow nowych . moze ktos zna ?

brokat_ skoro taki patent u Ciebie zadzialal to nie masz luzow lecz tylko miales zle ustawione , oczywiscie takie jest moje zdanie.

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
Den

musisz sprawdzic czy wycieraczki (prowadnice , czyli tam gdzie jest przykrecone ramie wycieraczki) nie ma luzow , poznies ja i poruszaj na wszystkie strony . jestem pewien ze masz luzy, przez co dobija do maski. ja u siebie mam tak samo i mam zamiar to jakos naprawic badz wymienic tylko nie znam kosztow nowych . moze ktos zna ?

brokat_ skoro taki patent u Ciebie zadzialal to nie masz luzow lecz tylko miales zle ustawione , oczywiscie takie jest moje zdanie.

w 100% popieram. Na 99% mechanizm wycieraczek jest już na wykończeniu.

Opublikowano
miałem to samo u siebie, niestety mechanizm wycieraczek miał luzy, zmieniłem go sam choć zajęło mi to kilka godzin i problem znikł, nie musiałem regulować maski ani przestawiać piór wycieraczek wyżej niż oryginalne ustawienia.
Opublikowano
jaki jest koszt nowych badz nie nowych prowadnic i tego co potrzeba wymienic - poza silnikiem oczywiscie

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano

poszukaj na allegro albo lokalnym szrocie, ja kupiłem cały mechanizm z silniczkiem za 70 zł, ale przy kupowaniu uważaj - ramiona muszą być sztywne i bardzo ciężko ruszyc rękami taki mechanizm jak jest wyjęty z auta - jeśli tak jest to mechanizm jest ok. co do cen nowego nie wiem nawet sie tym nie interesowałem.

tu masz cały mechanizm z silniczkiem: http://www.allegro.pl/item403294993_mechanizm_wycieraczek_do_bmw_e34_sedan_kombi.html

a i zapomniałem dodać że są wersje z jednym i dwoma silniczkami na jednym mechanizmie, ale nie wiem dlaczego tak jest i czy jedne pasują do drugich, zobacz ile masz u siebie silniczków i takie kupuj, byle nie od angola :nienie:

Opublikowano
dla sprytnej osoby ze smykałką mechanika nie koniecznością wymiana całego mechanizmu. Tam jest tuleja która sie zurzywa. Można coś pokombinować i dorobić tulejkę. Trafienie w idealny mechanizm z E34 to duża sztuka. Auta dość wiekowe i mechanizmy to ich bolączka.
Opublikowano
danek24 nie przesadzaj, żadna sztuka znaleźć mechanizm w dobrym stanie, mi się udało za pierwszym razem i nie musiałem się bawić w dorabianie tulei - moim zdaniem to jest bardziej pracochłonne.
Opublikowano
to jest taka zwykla 1 tulejka na strone ? a nie czasem lozysko jakies ? ( bo tak slyszalem ) ??

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
tam są takie plastikowe tulejki które łączą ramiona, takie jakby kulowe.