Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy to normalne ze jak zalaczam klime to dmucha zimnym powietrzem tylko na twarz i na tyl tzn na szybe i nogi leci cieple powietrze mimo ze pokretla sa przekrecone. czy to nie bedzie wina tych zaworkow ktore sa pod maska ? jak to sprawdzic - pomierzyc

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
jak je sprawdzic ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
ja sprawdzalem napiecie na wtyczce ( jak sie nie myle to sa tam trzy przewody) no i jest tam zasilanie , teraz pytanie czy te zaworki po podaniu zasilania maja sie zamknac czy otworzyc ? i kiedy ma to nastapic czy po zalaczeniu klimy czy czegos innego ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
zaworki otwierają się jak włączasz ogrzewanie a zamykają jak ustawiony jest zimny nadmuch. Kiedyś rozbierałem je w e32 i czyściłem bo właśnie otwarte były na stełe. Najlepiej włączyć nadmuch/wiatrak/ na minimum i raz na otwartym ful ciepłym a raz na zimnym ustawieniu temperatury wyciągać i wkładać wtyczkę. Powinno być słychać pykanie zaworków. Teraz nie pamiętam czy na wyłączonym zapłonie są one zamknięte czy otwarte dlatego trzeba przeprowadzić próby na ustawieniu zimnym i ciepłym temperatury. Ponadto przy ustawieniu zimnego nadmuchu i ciepłym silniku przewody wodne za zaworkami powinny być zimne lub lekko ciepłe /nagrzane od silnika/ ale nie gorące.
Opublikowano
dzisiaj sprawdze jak to wyglada u mnie ale z tego co pamietam to wszystkie weze wchodzace i wychodzace z zaworkow byly zawsze takiej samej temperatury czyli sa otwarte. mozliwe ze mam cos nie tak z pokretlami w desce

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano

sa trzy przewody, po przekreceniu stacyjki na 1 z nich pojawia sie +12v pozniej jak jest pokretlo na maxa na zimnym ( po pyknieciu ) to na 2 przewodzie pojawia sie masa , jak jest na maxa na cieplym ( po pyknieciu) to pojawia sie masa na 3 przewodzie jednoczesnie zanika z 2 przewodu. jezeli pokretlo jest w pozycji nastawiania temperatury to na przewodzie 2 i 3 jest masa lecz pewnie jest regulowana ( ja sprawdzalem to na próbniku )

rozebralem zaworki noi niestety mysze zakupic inne sprawne . w moich sa popekane prowadnice zaworkow z elektromagnesu .

teraz mam pytanie jak to dokladnie dziala? wydaje mi sie ze jak jest na 2 masa to otwiera a jak na 3 to zamyka badz odwrotnie ? jest to mozliwe ?

mam 2 strefowa klime

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
czyli po wymianie zaworkow powinno byc wszystko OK ? i jak zapobiedz ponownemu uszkodzeniu ich ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano

z tego co pamiętam to jak masz wyłączony zapłon to napięcia nie ma na zaworkach i są one otwarte. Jak załączysz zapłon i masz na minimum to się zamykają. Trzy przewody idą pewnie bo są dwa zawory na jedna i drugą stronę, wiec jeden to pewnie napiecie a dwie masy lub na odwrot, zależy jak sterowany jest zaworek. Oczywiście moją opinie opieram na wiedzy z przed 4 lat jak wymieniałem te zaworki, mogłem coś poprzekrecać.

Płynna regulacja oczywiscei realizowana jest przez czujnik w aucie, ale nie jest to strikte płynna regulacja bo zawor jest albo otwarty albo zamkniety nie ma posrednich stanów i temperatura zależy od wypełnienia sygnałem :)

Pozdrawiam

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW