Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Próbowałem już znaleźć odpowiedzi na nurtujący mnie problem, anie niestety nie znalazłem. Otóż we wrześniu wyjeżdżam na 10 miesięcy na wymianę ze studiów do Hiszpanii. Postanowiłem już, że lecę samolotem i auto zostawiam w domku albo sprzedaje (ale tylko za sensowne pieniądze). Również we wrześniu kończy mi się OC i chciałbym się dowiedzieć jak to jest z koniecznością wykupienia OC w praktyce. Czy jeśli na czas odmówię kontynuacji umowy OC i nie wykupię nowej to grozi mi coś? Pytam, bo nie uśmiecha mi się płacenie haraczu, ze to, że auto będzie stało w miejscu i nie ruszało się. Wiem że przegląd nie jest konieczny do "stania", a jak to się ma z OC?

z góry dzięki

Opublikowano
oc musi miec ciaglosc. wyjatkiem sa pojazdy zabytkowe (zolte blachy), ktore mozna ubezpieczac sezonowo

w razie niezawarcia obowiazkowego oc grozi ci kara nakladana przez fundusz gwarancyjny

Nie tyle samo OC musi mieć ciągłość - co każdy pojazd zarejestrowany na terytorium RP musi posiadać ważne ubezpieczenie OC. Na tej podstawie można nie płacić OC pod warunkiem wyrejestrowania pojazdu - bądź czasowego ( koszt podany na stronie urzędów ale coś około 50-80zł/miesiąc), bądź stałego (brak możliwości ponownej rejestracji).

W razie nie zawarcia obowiązkowego OC grozi ci kara nakładana przez fundusz ale dopiero po złapaniu cię przez organa "władzy" państwowej. Innej możliwości nie ma - gdyż możesz wypowiedzieć umowę z jednym zakładem i nie podawać przyczyny ( lub wpisać że zawierasz umowę z innym zakładem ubezpieczeń) - a łączności pomiędzy zakładami ubezpieczeń brak.

Pzdr,

Opublikowano

Jeżeli ktoś ukradnie samochód , spowoduje nim wypadek , niedaj Boże śmiertelny - płacisz rentę czy tam odszkodowanie z własnej kieszeni - może i nawet do końca życia...

takie coś słyszałem...

pozdrowienia

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
czyli widzę, że zero litości dla biednego studenta :cry: ... ehhh, no trudno - w każdym razie dzięki za odpowiedzi
Opublikowano

Po pierwsze: w PL nie mozna wyrejestrowac samochodu. Wyjatkiem jest zlomowanie lub kradziez.

Po drugie: zgodnie z prawem OC musi byc przez caly czas. Teoretycznie musimy trzymac wszystkie polisy OC prze kilka (nie pamietam ile dokladnie) lat wstecz. Pare lat temu byla afera z kobitka, ktora przez pare dni nie miala OC na swoj samochod i po paru latach zostala poproszona o pokazanie wszystkich polis OC. FG kazal jej zaplacic kare, ona odwolala sie od tego, sprawa skonczyla sie w sadzie. Po paru odwolaniach kobieta ostatecznie przegrala i musiala zaplacic.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Po pierwsze: w PL nie mozna wyrejestrowac samochodu. Wyjatkiem jest zlomowanie lub kradziez.

Hmmm - otóż można kolego czasowo wyrejestrować pojazd - natomiast są określone warunki jakie musi on spełnić (pojazd ciężarowy, przyczepa, samochód specjalny, autobus etc....

http://www.stacja.com.pl/prawo/2004/2856/2856.htm

dla uściślenia: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 23 grudnia 2004 r w sprawie czasowego wycofania pojazdów z ruchu Dz. U. nr 285 poz. 2856

Pzdr,

Opublikowano
W razie nie zawarcia obowiązkowego OC grozi ci kara nakładana przez fundusz ale dopiero po złapaniu cię przez organa "władzy" państwowej.
Jeżeli tak jest faktycznie, że Fundusz może Cię ukarać po złapamiu przez Policję to stawiaj auto pod domem i już. Wolno stojącego auta nie będą sprawdzać.

...możesz wypowiedzieć umowę z jednym zakładem i nie podawać przyczyny ( lub wpisać że zawierasz umowę z innym zakładem ubezpieczeń)
Umowę możesz wypowiedzieć wcześniej tylko gdy kupiłeś używany samochód. Nie możesz sobie tak po prostu odstąpić od umowy przed jej końcem.

łączności pomiędzy zakładami ubezpieczeń brak.
Istnieje centrala gdzie ta łączność wierz mi jest.
Prowadzę swoje życie, a nie BMW
Opublikowano
Umowę możesz wypowiedzieć wcześniej tylko gdy kupiłeś używany samochód. Nie możesz sobie tak po prostu odstąpić od umowy przed jej końcem.

Nie piszemy o odstąpieniu od umowy wcześniej - tylko o braku jej kontynuacji - przeczytaj wyżej co pisał kolega Kri$$

Czy jeśli na czas odmówię kontynuacji umowy OC....

Istnieje centrala gdzie ta łączność wierz mi jest.

Może i centrala istnieje - natomiast w moim przypadku oraz agencji (CUK), w której płacę OC ( na kilka pojazdów ) brak jest jakiejkolwiek łączności pomiędzy towarzystwami ubezpieczeniowymi.

Jeżeli tak jest faktycznie, że Fundusz może Cię ukarać po złapamiu przez Policję to stawiaj auto pod domem i już. Wolno stojącego auta nie będą sprawdzać.
.

Nie bardzo rozumiem tej myśli - chyba nie sądzisz, że sam pójdę na komisariat i powiem im, iż np. nie płacę OC :P:P - więc chyba logiczne jest, że płacisz 500EU (lub odpowiednio mniej - w zależności od okresu niepłacenia) dopiero, gdy zostaniesz złapany na braku polisy OC.

Polecam przeczytanie Dziennik Ustaw z 2003 r. Nr 124 poz. 1152 - tam jest wszystko napisane, kto, gdzie i w jakim momencie może cię ukarać, oraz kiedy powstaje obowiązek zapłaty OC.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W razie nie zawarcia obowiązkowego OC grozi ci kara nakładana przez fundusz ale dopiero po złapaniu cię przez organa "władzy" państwowej. Innej możliwości nie ma - gdyż możesz wypowiedzieć umowę z jednym zakładem i nie podawać przyczyny ( lub wpisać że zawierasz umowę z innym zakładem ubezpieczeń) - a łączności pomiędzy zakładami ubezpieczeń brak. r,

Bzdury kolega wypisuje. Jest dosyć dobra wymiana danych między Zakładami Ubezpieczeniowymi a CEPiK (Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców) i w przypadku wykrycia braku ciągłości ubezpieczenia jest powiadamiany Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny, który ukarze grzywną pieniężną za każdą nawet godzinę zwłoki!

Edytowane przez ventola
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bzdury kolega wypisuje. Jest dosyć dobra wymiana danych między Zakładami Ubezpieczeniowymi a CEPiK (Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców) i w przypadku wykrycia braku ciągłości ubezpieczenia jest powiadamiany Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny, który ukarze grzywną pieniężną za każdą nawet godzinę zwłoki!

W teorii. W praktyce zapomij. Nie ma takiej bazy danych która by zbierała dane z wszystkich TU i analizowała ciągłość składek. Inaczej nie było by problemu z ludzmi którzy nie płącą OC od lat.

Opublikowano
Jest taka baza danych. Paru znajomych mialo taka sytuacje ze na swiezo sporowadzonye samochody brali krotkoterminowki (jeden miesiac). Potem jak sie znalalazl klijent to wykupowali polise nastepna. Efket jest taki ze prawie kazdy dostal pismo z funduszu wzywajace do zaplaty kary. Samochody oczywiscie w czasie braku OC staly na placu i nie poruszaly sie po drogach publicznych.
Opublikowano
tak jest komunikacja miedzu TU - tak jak ktos napisal cepik w teorii bo w praktyce to nie dziala pojdziesz do kogokolwiek PZU ,WARTA i zawsze prosze o przebieg ubezpieczenia w innej firmie ( nie moga sobie sprawdzic ?).

Sprzedam e90 320d 163km , wiecej info na PW

http://files.tinypic.pl/i/00648/l0zon5mzpefi_t.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest taka baza danych. Paru znajomych mialo taka sytuacje ze na swiezo sporowadzonye samochody brali krotkoterminowki (jeden miesiac). Potem jak sie znalalazl klijent to wykupowali polise nastepna. Efket jest taki ze prawie kazdy dostal pismo z funduszu wzywajace do zaplaty kary. Samochody oczywiscie w czasie braku OC staly na placu i nie poruszaly sie po drogach publicznych.

U moich sasiadów stoi ciągle kilka strupów i mam wielkie wątpliwości czy mają one ważne OC skoro niektóre nawet nie mają tablic, a wszystkie są w ruchu. /tablice przekładaja/ Policja zapewne wie ale ma to w nosie.

Opublikowano
tak jest komunikacja miedzu TU - tak jak ktos napisal cepik w teorii bo w praktyce to nie dziala pojdziesz do kogokolwiek PZU ,WARTA i zawsze prosze o przebieg ubezpieczenia w innej firmie ( nie moga sobie sprawdzic ?).

Dokładnie tak - ja zmieniałem z PZU na ALLIANZ - prosili o przebieg ubezpieczenia, potem z ALLIANZ na SAMOPOMOC - prosili o przebieg ubezpieczenia - potem jak się SAMOPOMOC połączyła z HDI - prosili o przebieg ubezpieczenia - teraz mam w jeszcze innym i znowu to samo. Dodatkowo wszędzie oświadczenia o nie spowodowaniu szkody.

Więc może i system jakiś jest ale nie działa.

Pzdr,

Opublikowano
Jest dosyć dobra wymiana danych między Zakładami Ubezpieczeniowymi a CEPiK (Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców) i w przypadku wykrycia braku ciągłości ubezpieczenia jest powiadamiany Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny, który ukarze grzywną pieniężną za każdą nawet godzinę zwłoki

.... może i system jakiś jest ale nie działa....
Też tak myślałem po Twoich wcześniejszych postach, aż znajomi dostali pisma z Funduszu Gwarancyjnego o sposobie uregulowania kary. Pamiętaj coś takiego istnieje, a że Ty nie zostałeś ukarany to masz po prostu farta.
Opublikowano
a że Ty nie zostałeś ukarany to masz po prostu farta.

jeśli ta wypowiedź tyczy się mojej osoby - to nie miałem za co zostać ukarany gdyż moje auta posiadają zawsze ważną polisę OC oraz dodatkowo AC.