Skocz do zawartości

ROZPACZ - Urwana śruba na bloku.

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

Mam problem, jak na mój gust duży. Wymieniałem jesianią termostat, niestety jedna z trzech śrubek się ukręciła, co dziwniejsze praktycznie odpadła zaraz po minimalnym użyciu siły. Termostat mam założony nowy, jako takich wycieków z instalacji nie mam, przynajmniej nie ubywa płynu. Dzisiaj jednak zauważyłem że naciskając na rure termostatu że płyn wycieka, bez nacisku jest OK. Co radzicie? Jaka jest szansa na uratowanie sytuacji. Patrzyłem w ETK i wychodzi na to że termostat nie jest przykręcony do pokrywy tylko do bloku właściwego. Jeżeli tak to o wymianie elementu raczej nawet nie myśle.

Jakieś pomysły bo ja nawet nie mam koncepcji. :cry2:

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdyby to było takie proste bo nie zawracałbym głowy. Nie da się przyspawać nic do tego co zostało bo to nawet bardzo nie wystaje.
Opublikowano

Witaj

Nie masz sie co przejmowac bo taki przypadek to pryszcz. :D

Mozesz to naprawic sam bez problemu albo podjechac do pierwszego

lepszego mechanika.

Trzeba wykrecic ulamana srube a jesli sie nie uda to ja rozwierc.

i wydlub potem przegwintuj to jeszcze raz.

W najgorszym przypadku trzeba bedzie przegwintowac na wyzszy wymiar

i powiekszyc otwor w oslonie termostatu.

pozdrawiam

Opublikowano
może być na równo ukręcone a nawet trochę w głębi, bieżesz nakrętkę np. M10 i obspawujesz ją w środku tak aby powstał taki łepek jak od śruby ja tak wykręcałem urwane szpilki od kolektora wydechowego które byłe jakies 5mm w głąb bloku. Kwestja umiejętności spawacza :D

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
Wiercisz w śrubie małą dziurę i korzystasz z wykrętaków do złamanych śrób.Posiadają onelewy gwint więc wkręcając go tym samym wykręcasz śrubę.Ja maiłem tak gdy urwał mi się czujnik swiateł cofania w skrzyni i dało rady.Koszt takich wykrętaków to ok 10 zł za 5 szt. różnych rozmiarów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmm, też o czymś takim słyszałem tyle że to małą średnica śruby, nie ukręci się taki wykrętak?
Opublikowano
jak kupisz Toye albo Topex to moze i sie ukreci :) ale jak zainwestujesz jakies 30 pln to bedzie git :) takze polecam wykretaki.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
potwierdzam, wykretaki to dobre rozwiazanie. juz mi pare razy zycie uratowaly ;)
było... E30 320, E30 325ix, E34 535iA, E46 330xd
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak kupisz Toye albo Topex to moze i sie ukreci :) ale jak zainwestujesz jakies 30 pln to bedzie git :) takze polecam wykretaki.

Eee no, Topex to jest dobry dla Adama Słodowego, to nie są narzędzia do prac przy aucie. :nienie:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kupiłem wykrętaki, 5szt/46zł /komplet nie mieli na sztuki :( / Jak jutro będe miał do tego natchnienie to przeprowadze operację oby udaną. Efekty opiszę oby nie było :duh: :cry2: tylko :cool2: :dance: