Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czy nie lepiej zalatwiac sprawe przez agncje celna - pamietam kiedy ja sprowadzalem samochod zaplacilem 50 zl i nic mnie nie interesowalo

czy w ogole ktos z was odwolywal sie na pismie od decyzji UC odnosnie wysokosci akcyzy (podstawy opodatkowania)? wszyscy biadola, ale pokornie zgadzaja sie z decyzjami najnizszych w strukturze UC urzednikow... chodzi mi oczywiscie o przypadki, gdy dysponujecie legalnymi fakturami, umowami na kwoty mniejsze niz jakies ich tam wyliczenia

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Odpowiedzi 295
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czy nie lepiej zalatwiac sprawe przez agncje celna - pamietam kiedy ja sprowadzalem samochod zaplacilem 50 zl i nic mnie nie interesowalo

czy w ogole ktos z was odwolywal sie na pismie od decyzji UC odnosnie wysokosci akcyzy (podstawy opodatkowania)? wszyscy biadola, ale pokornie zgadzaja sie z decyzjami najnizszych w strukturze UC urzednikow... chodzi mi oczywiscie o przypadki, gdy dysponujecie legalnymi fakturami, umowami na kwoty mniejsze niz jakies ich tam wyliczenia

tak ja sie odwolywalem i co z tego?? nie oplacisz nie dostaniesz kwitka i nie zarejestrujesz auta. klocic sie mozna a auto bedzie stalo i gnilo. to jest ten problem. i oni to wykorzystuja. mi wg ich glupich obliczen braklo 500 zl na umowie kupna i musze bulic 2800 akcyzy zamiast 2100 wg umowy

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mozesz dostac kwitek i wystapic z wnioskiem o stwierdzenie nadplaty - przy legalnych dokumentach (umowy, faktury) srednio rozgarniety prawnik / doradca podatkowy chetnie wezmie te sprawe, bo skarb panstwa zaplaci jego wynagrodzenie

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mozesz dostac kwitek i wystapic z wnioskiem o stwierdzenie nadplaty - przy legalnych dokumentach (umowy, faktury) srednio rozgarniety prawnik / doradca podatkowy chetnie wezmie te sprawe, bo skarb panstwa zaplaci jego wynagrodzenie

Teraz przepisy się zmieniły o czym mówimy i w świetle prawa celnik MOZE zaśpiewać kwotę z cennika KIEDY CHCE, bo od niego zależy. Ja dostałem wezwanie do zmiany kwoty do akcyzy + o wycene rzeczoznawcy potwierdzającą tą kwotę. W razie niedostarczenia do 7 dni, celnik nalicza kwotę z cennika swojego i tyle, odwołanie nic nie da.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zodiac, pisalem juz o nowym brzmieniu przepisow na tym forum (nie ma sensu ich znowu przytaczac), to co piszesz, to stanowisko jakie moze prezentowac celnik, natomiast nie ma ono nic wspolnego z przepisami

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bono --> wszystko fajnie, tylko ze rozmawialem z celnikami i powiedziano mi, że procedura jest następująca: jeśli nie podam swoje wyceny i odwołam się od ich kwoty, zgodnie z nowym prawem powoływany jest przez UC rzeczoznawca, który określa wartość auta. Jeśli jest wieksza niż jakiśtam procent niż u mnie na umowie, ja pokrywam jego koszta. I od opini rzeczoznawcy nie ma już odwołania.

Nie mowie że skonczylem prawo z wyróżnieniem, mowie to co wiem, a wiem że za bardzo nie ma pola do manewru. Chociaż to moze zależeć też od UC i celników.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a co ma rzeczoznawca do tego, ze np. kupiles samochod taniej w DE ze wzgledu na wejscia rodzinne w bmw? to jest przyczyna, ze wzgledu na ktora cena rozni sie od cenny rynkowej i rzeczoznawca tego nie moze zakwestionowac

w ramach przedstawienia dowodow, mozesz okazac regulamin wg ktorego pracownicy bmw kupuja samochody taniej itp.

odwolanie zawsze jest mozliwe - do izby celnej, wsa, nsa

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Bono, co oznacza operacyjnie "wystąpić o wniosek stwierdzający nadpłatę" ?

Widać w tym przepisie, a raczej jego wykonywaniu sprzeczności, wyczuwam je chociaż na razie nie potrafie ich nazwać :)

Kluczem pewnie będzie odpowiednie nazwanie tej sprzeczności.

Pytanie też takie mi sie nasuwa - czy Infoexpert dotyczy wyłącznie Polski, jako powiedzmy dokument coś tam systematyzujący (ceny aut) ? Czy może całej Europy.

Opublikowano
W tym prawie jest wiele sprzeczności, pierwsza razaca w oczy to nierowne traktowanie aut ze wzgledu na litraz o cym juz pisalem, bo przecierz wszyscy wiemy ze z ekologia ma to tyle wspolnego co nic. Drugi najnowszy bubel to ten INFOEXPERT. Musze zajrzec jak zmieniala sie ustawa o naliczaniu akcyzy czy dalej jest zapis o umowie i kwocie na niej czy moze juz go wymazano, bo jezeli jest dalej zapis ze kwote akcyzy nalicza sie od kwoty na umowie a gdzies tam dalej jest cos o infoexpercie to chyba przepis jest sprzeczny wewnetrznie co czyni go martwym. A moze zawiązemy jakies kolko i bedziemy wysylac nasze prace do brukseli ? :) Moze sie uda cos wywalczyc dla ludzi i dla nas przy okazji.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Boogie

art. 75 Ordynacji podatkowej - Jeżeli podatnik kwestionuje zasadność pobrania przez płatnika podatku albo wysokość pobranego podatku, może złożyć wniosek o stwierdzenie nadpłaty podatku.

BZQ

obowiazujace przepisy w zakresie akcyzy (w tym, to co sie zmienilo) bylo przytaczane na forum, rowniez w tym watku, rowniez przeze mnie - zastosowano konstrucje spotykana w innych ustawach podatkowych, tj. gdy podstawa opodatkowania odbiega od tego co urzad uwaza za odnosnik, to urzad ustala cene; nalezy pamietac, ze podatnik nie jest bezbronny i moze udowadniac, ze istnieja przeslaki uzasadniajace taka a nie inna podstawe opodatkowania

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Może koledzy orientują się, czy do wyceny pojazdu w UC brana jest pod uwagę wartość bazowa wg np. INFO-EXPERT, czy skorygowana o przebieg, wyposażenie itp. ?

To bardzo ważne, gdyż np. zwiększjąc przebieg można w znacznym stopniu obniżyć wartość samochodu (np. dla 530d z 2001 przy podaniu przebiegu 270 tys.km wartość spada o 5500zł)

Artekk
Opublikowano
Jak to sie mawia w takim razie najlepsze sa stare sprawdzone rozwiazania, trzeba do placenia akcyzy wraz z papierami dolaczyc koperte i pewnie cena sie bedzie tez zgadzac. Polepszy sie teraz zycie celnikom :)
Opublikowano
Może koledzy orientują się, czy do wyceny pojazdu w UC brana jest pod uwagę wartość bazowa wg np. INFO-EXPERT, czy skorygowana o przebieg, wyposażenie itp. ?

To bardzo ważne, gdyż np. zwiększjąc przebieg można w znacznym stopniu obniżyć wartość samochodu (np. dla 530d z 2001 przy podaniu przebiegu 270 tys.km wartość spada o 5500zł)

Są już nowe druki wpisuje się wyposażenie itp.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

>> akrystian

A nie wiesz może, czy druki wypełnia się samemu, czy przy celniku, ewentualnie czy on je wypełnia? chodzi mi o to, czy mogę nakłamać odnośnie wyposażenia i przebiegu, czy jest to jakoś weryfikowane np. poprzez oględziny auta? Nie jest problemem pogonienie licznika do przodu (u mnie 120zł), tylko po co mieszać w aucie, skoro wierzą na gębę :)

Artekk
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
>> akrystian

A nie wiesz może, czy druki wypełnia się samemu, czy przy celniku, ewentualnie czy on je wypełnia? chodzi mi o to, czy mogę nakłamać odnośnie wyposażenia i przebiegu, czy jest to jakoś weryfikowane np. poprzez oględziny auta? Nie jest problemem pogonienie licznika do przodu (u mnie 120zł), tylko po co mieszać w aucie, skoro wierzą na gębę :)

nic nie sprawdzaja. auta nie musisz pokazywac. patrza na umowe a i tak licza wg swoich stawek, nie interesuje ich co masz w aucie i jaki przebieg. maja swoja tabelke i tyle.

🙃🙃

Opublikowano
Przedwczoraj opłacałem akcyzę od swojego e36 323.Zapłaciłem 2300 zeta.Auto wycenili mi na 17000 złotych złodzieje.Przebieg i wyposażenie ich nie interesowało tylko rocznik i pojemność.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przedwczoraj opłacałem akcyzę od swojego e36 323.Zapłaciłem 2300 zeta.Auto wycenili mi na 17000 złotych złodzieje.Przebieg i wyposażenie ich nie interesowało tylko rocznik i pojemność.

ja za e46 328 zabulilem 2850 w infoexpert stoi po 29tys to podzielili przez 1,22 i pozniej przez 1,136, wyszlo niecale 21 tys i od tego zaplacilem akcyze. dowiedzialem sie ze jeszcze moga odjac 30 % dla samochodow wartcyh do 20 tys zl i 20 % dla samochodow powyzej 20 tys zl. mi odjecli te 20 proc i wyszlo cos 16750 a na umowie mialem 16250 :jawdrop: wiec nie zmiescilem sie no i zabulilem od 21 tys akcyze, myslalem ze mnie trafi na miejscu :duh: o 500 zl mniej na umowie niz mozna max i przez to zabulilem ponad 500 zl wiecej akcyzy!

🙃🙃

Opublikowano

Czyli będzie pewnie jak do tej pory w urzędach celnych - co kraj to obyczaj.

Dziś dzwoniłem do swojego celnego i facet powiedział, że biorą pod uwagę przebieg i wyposażenie.

>> feel_x

Z tego co piszesz wynika, że algorytm przedstawiony przez jednego z kolegów działa średnio? Czy może mnożnik 0,8 to właśnie te 20%, które mogą odjąć?

Artekk
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli będzie pewnie jak do tej pory w urzędach celnych - co kraj to obyczaj.

Dziś dzwoniłem do swojego celnego i facet powiedział, że biorą pod uwagę przebieg i wyposażenie.

>> feel_x

Z tego co piszesz wynika, że algorytm przedstawiony przez jednego z kolegów działa średnio? Czy może mnożnik 0,8 to właśnie te 20%, które mogą odjąć?

niby tak. tylko teraz pytanie gdybym zmiescil sie w tych 20 % to pewnie by mi powiedzieli ze 15 albo 10 %.... bo w koncu nigdzie tego nie ma przepisami uregulowanego. jak beda chcieli skroic to i tak skroja...

🙃🙃

Opublikowano (edytowane)

"moga odjac 30 % dla samochodow wartcyh do 20 tys zl i 20 % dla samochodow powyzej 20 tys zl" - to ciekawe, bo w ustawie stoi jak wół, że do 33% mogą tolerować różnicę wartości.

Ustaliłem, że wartość bazowa 530dT z 2001 to 35800zł. Daje to 3513zł akcyzy do zapłacenia, trochę niefajnie :(

Edytowane przez artekk
Artekk
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
"moga odjac 30 % dla samochodow wartcyh do 20 tys zl i 20 % dla samochodow powyzej 20 tys zl" - to ciekawe, bo ustawie stoi jak wół, że do 33% mogą tolerować różnicę wartości.

pokaz mi te ustawe... poza tym powiedza ci ze juz ci odjeli 22 i 13.6 od kwoty bazowej...

🙃🙃

Opublikowano

Czyli jak nie kijem, to pałką.

Nie wiem co robić, poczekam chyba do września, gdy pojawią się nowe stawki, na razie wykupiłem krótkoterminowe OC i śmigam szukając wyjścia z tej paranoicznej sytuacji.

Artekk
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli jak nie kijem, to pałką.

Nie wiem co robić, poczekam chyba do września, gdy pojawią się nowe stawki, na razie wykupiłem krótkoterminowe OC i śmigam szukając wyjścia z tej paranoicznej sytuacji.

nie wiem czy wiesz ale masz 5 dni od daty na umowie do przedstawienia papierow w urzedzie celnym! i nie ma innej opcji. musisz zlozyc wniosek ale nie musisz placic kazdy dzien zwloki to kara w wysokosci 0,04% ja tez kupielm auto dokladnie tydzien temu. i specjalnie z holandii musialem go zwiezc do polski popodpisywac wszystkie papiery aby mogli zalatwic wszystko bez mojej obecnosci i szybko spowrotem do NL do roboty. musisz przedstawic im wniosek o zaplate akcyzy. liczy sie data na umowie!

🙃🙃

Opublikowano
Z tym nie ma problemu, piszesz oświadczenie kiedy przekroczyłeś granicę i po kłopocie, zawsze można też nową umowę napisać. Złodziejskie państwo mnie okrada, a ja mam mieć skrupuły.... Po wyliczeniach okazuje się, że podanie w urzędzie celnym faktycznej ceny, jaką zapłaciłem za auto (nie mówię o tej, która wpisał mi Niemiec na fakturze) spowoduje, że celnik i tak zrobi mi domiar :) Mało tego, żeby zapłacić choć odrobinę mniejszą akcyzę, niż ta, która wynika info-experta, musiałbym sam zwiększyć sobie kwotę na umowie... To jest chore.
Artekk
Opublikowano

Ja nie zgodziłem się z wyceną UC.

W ciągu trzech dni miałem odpowiedzieć dlaczego się nie zgodziłem i nie było tam mowy o żadnym rzeczoznawcy więc uzasadnienie napisałem sam.

Co będzie to będzie.

Pewnie teraz przyślą swojego rzeczoznawce.

Jak wyceni do 33% powyżej mojej kwoty na umowie to za niego nie zapłacę jak powyżej będę cieńszy o jakieś 400 zł.

Poza tym akcyzę zapłaciłem od kwoty na umowie i autko już zarejestrowane.

Udało mi się załatwić wszystko w 1 dzień.Choć w WK liczyłem sekundy do zamknięcia kasy.

Czekam co będzie dalej.

:wink:

[E34] 525i - 1989

[E32] 730i - 1988

[E32] 740iAL - 1992

[E38] 730iA - 1994

[F32] 430dA - 2015