Skocz do zawartości

Nie wkreca sie na obroty, zamulona. . . .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co moze byc przyczyna nie wkrecania sie na obroty gdy bunia ( m50b20 ) jest zimna czyli np. z samego rana?

Ma mocny opor w czasie jazdy aby wkrecila sie do 2500obr, potem jakos z trudem idzie do 5000-6000obr.

Objaw odczuwalny jest przez okolo 300-500 metrow do czasu jak przelaczy sie na gaz ( sekwencja ).

Pozniej po ponownym przelaczeniu na benzyne ( np.do sprawdzenia ) jest juz wszystko ok.

Nic nie strzela, nic nie kopci.

Odczucie takie jakby cos bunie trzymalo od tylu np. czołg na holu :mrgreen:

Na gazie smiga jak ta lala :wink: na pb tez ale po rozgrzaniu silnika.

Opublikowano

dzieki :8)

a jak komus by sie nudzilo i mialby dostep do reolemu zeby wkleic obrazek z zaznaczonym tym czujnikiem to bede bardzo wdzieczny :modlitwa:

Opublikowano

Jeszcze nie wymienilem tego czujnika i mam pytanie , czy to zamulenie przypadkiem nie jest spowodowane filtrem paliwa ?

Kolega mial taki sam przypadek spowodowany wlasnie starym i brudnym filtrem...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

troche pozno pisze ale jednak to nie czujnik ECU. faktycznie byl spalony na koncu i ulamany wiec myslalem ze to juz moj koniec klopotow lecz jednak nadal jest to samo rano po odpaleniu. zamula i dusi sie na maxa. zmuszony jestem przelaczac szybko recznie na gaz w trybie awaryjnym ( mam sekwencje wiec nie tak latwo jak na zwyklym) lub czasami czekam sobie az sie sam przelaczy nabierajac swojej temperatury.

na gazie i na zimnym silniku beta smiga idealnie (gdy sam przelacze)

jakies nowe pomysly ?

Opublikowano

nie mierzylem..

na pierwszy ogien idzie wymiana teraz filtra paliwa, przy okazji zmierze to cisnienie.

pompe paliwa chyba bym wykluczyl bo na niskich obrotach sie zamula a jak juz sie wkreci powyzej 3000 to idzie jak szalona :8) a przy padnietej pompie jest chyba odwrotnie ze nie ma sily na wyzszych obrotach i cisnieniu ?

Opublikowano
a przy padnietej pompie jest chyba odwrotnie ze nie ma sily na wyzszych obrotach i cisnieniu ?

Jak pompa ma dość to raczej po odpaleniu nie daje ciśnienia takiego jak ma być, potem jakieś nabije. Przy wyższych obrotach wyczujesz że pompa daje trochę mniej niż powinna? Zwłaszcza że jeździsz na gazie? Hmmy no nie wiem, ale wszystko jest możliwe po Kaszpirowskim i Zbigniewie Nowaku.

P.S. Skontroluj cały osprzęt silnika.

Opublikowano
ja mam coś podobnego tylko, ze na gazie(sekwencja). Rano jak odpalam i przełączy się na gaz to wkręca się do 3000 a potem jak by mi się cos zatkało-staje momentalnie i nie ciągnie dalej-znika dopiero jak się silnik bardziej rozgrzeje. Nie mam pojęcia co jest :mad2: Na benzynie wkręca się jak ta lala :D

B-okiem M-ożna W-chodzić

Moja bawarka:

http://polskajazda.pl/Samochody/BMW/5/41749

Opublikowano
Jeśli sondy w ogóle są podłączone do kompa gazowego. Podłącz się do kompa gazowego i zobacz co się tam tak naprawdę dzieje. Bo szklanej kuli na forum nie ma. Określenie "sekwencja" jest zbyt skromne. Nie wiadomo co i jak jest tam tak naprawdę zamontowane.
Opublikowano
a przy padnietej pompie jest chyba odwrotnie ze nie ma sily na wyzszych obrotach i cisnieniu ?

Jak pompa ma dość to raczej po odpaleniu nie daje ciśnienia takiego jak ma być, potem jakieś nabije. Przy wyższych obrotach wyczujesz że pompa daje trochę mniej niż powinna? .

po odpaleniu na zimnym silniku sa mocne problemy zeby wejsc na wyzsze obroty, zatrzymuje sie w okolicach 2000obr i nie idzie dalej, czasami potrafi strzelic chyba z ukladu dolotowego itd. jak juz przekroczy 3000obr to idzie do konca jak szalona nawet na zimnym silniku.

jak jest cieply silnik np. po 1-3 godz postoju od ostatniej jazdy to wkreca sie idealnie od poczatku do konca.

Opublikowano
Odnośnie mnie to "sekwencja" w moim wypadku oznacza BRC Sequent 56, pod komp podpinałem sie od instalacji 2 razy (w dwóch róznych serwisach) i silnika-nic kompletnie nie wykazało, zadnych błędów itp., to co mogłem sprawdzić sam: dolot, świece, cewki, filtry itp, wszystko good, więc niemam pojęcia skąd u mnie taka "anomalia" :?

B-okiem M-ożna W-chodzić

Moja bawarka:

http://polskajazda.pl/Samochody/BMW/5/41749

Opublikowano
Mam pytanie sprawdziłeś choć jedną rzecz, z tych które proponowali Ci forumowicze??

tak , narazie wymienilem czujnik ECU. faktycznie byl stopiony i przerwane kabelki ale nic nie pomoglo.

teraz jak znajde wolny week pogrzebie z filtrem paliwa, sprawdze cisnienie paliwa i zmienie na 1-2 dni spowrotem na seryjny filtr powietrza bo mam stozek i moze byc mocno zabrudzony.