Skocz do zawartości

Układ dolotowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich!!!

Mam taką sprawe. Czy do BMW E30 silnik M40B16 warto zakładać stożkowy filtr powietrza? Czy lepszym rozwiazaniem bedzie kupienie wkladu KN w fabryczne miejsce? A jesli warto montowac stozek to jak najlepiej to zrobic i na co zwrócic szczegolna uwage? Widzialem jeszcze taka opcje stożek zamkniety w obudowie co niby ogranicza zasysanie cieplego powietrza.

Prosze o rady?

Z gory dziekuje...

Opublikowano
  • Autor

Kumpel ma stozek zamontowany i przy energicznym wcisnieciu gazu auto mu tak ladnie gada ze to obłed a ma seryjny wydech...

Takze po czesci chodzi mi tez o ten dzwiek...

Opublikowano

Stożek w jednym aucie pomaga...w drugim szkodzi...tak jaest w BMW, ta druga opcja,

Jak wiadomo powietrze dostarczane do silnika musi być zimne, w BMW będziesz miał to ciężko osiagnąć, chyba że stożek wywalisz poza auto :twisted: hehe, a tak poważnie, stozek da ci tylko pomruk i myśl ze auto idzie lepiej dlatego że będzie głośniej, ale zabierze niutonków troche dlatego że nie idzie za bardzo go odseparować od Ciepłego powietrza które bije zsilnika..

Zimne - więcej

Ciepłe - mniej..

rozumiesz?

Opublikowano

bono20002 ma rację...... mozesz mieć taki "ładny" dzwięk" ale jeśli silnik dostanie ciepłe powietrze (stożokowe właśnie wyciągają powietrze z pod maski a seryjnie zmontowany filtr ma wlot z przodu samochodu).

Twoja decyzja "ładny dzwięk" czy lepsze osiągi silnika - wybór należy do Ciebie! :?:

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!

Opublikowano
  • Autor

A jak to wyglada przy tych stozkach które sa w dodatkowej obudowie?

A czy przy zalozeniu wkladu filtra KN w seryjne miejsce jest jakas akustyczna zmiana?

Opublikowano
A jak to wyglada przy tych stozkach które sa w dodatkowej obudowie?

Nie znam ich niestety, a więc nie mogę się wypowiadać na ten temat.

A czy przy zalozeniu wkladu filtra KN w seryjne miejsce jest jakas akustyczna zmiana?

Też nie znam ich parametrów i nie rozumiem w jaki sposób mogą być lepszy. . . . chyba, że opór jest mniejszy ALE przy tym parametrach w danym zakresie wielkości cząstek [μm] .

Dużo znajdziesz w bardzo fachowym artkule na ten temat: http://bluebox.zary.com.pl/moto_info/artykuly/2004/art_83.htm

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!