Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich!!!

Mam taką sprawe. Czy do BMW E30 silnik M40B16 warto zakładać stożkowy filtr powietrza? Czy lepszym rozwiazaniem bedzie kupienie wkladu KN w fabryczne miejsce? A jesli warto montowac stozek to jak najlepiej to zrobic i na co zwrócic szczegolna uwage? Widzialem jeszcze taka opcje stożek zamkniety w obudowie co niby ogranicza zasysanie cieplego powietrza.

Prosze o rady?

Z gory dziekuje...

Opublikowano

Kumpel ma stozek zamontowany i przy energicznym wcisnieciu gazu auto mu tak ladnie gada ze to obłed a ma seryjny wydech...

Takze po czesci chodzi mi tez o ten dzwiek...

Opublikowano

Stożek w jednym aucie pomaga...w drugim szkodzi...tak jaest w BMW, ta druga opcja,

Jak wiadomo powietrze dostarczane do silnika musi być zimne, w BMW będziesz miał to ciężko osiagnąć, chyba że stożek wywalisz poza auto :twisted: hehe, a tak poważnie, stozek da ci tylko pomruk i myśl ze auto idzie lepiej dlatego że będzie głośniej, ale zabierze niutonków troche dlatego że nie idzie za bardzo go odseparować od Ciepłego powietrza które bije zsilnika..

Zimne - więcej

Ciepłe - mniej..

rozumiesz?

Opublikowano

bono20002 ma rację...... mozesz mieć taki "ładny" dzwięk" ale jeśli silnik dostanie ciepłe powietrze (stożokowe właśnie wyciągają powietrze z pod maski a seryjnie zmontowany filtr ma wlot z przodu samochodu).

Twoja decyzja "ładny dzwięk" czy lepsze osiągi silnika - wybór należy do Ciebie! :?:

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!

Opublikowano

A jak to wyglada przy tych stozkach które sa w dodatkowej obudowie?

A czy przy zalozeniu wkladu filtra KN w seryjne miejsce jest jakas akustyczna zmiana?

Opublikowano
A jak to wyglada przy tych stozkach które sa w dodatkowej obudowie?

Nie znam ich niestety, a więc nie mogę się wypowiadać na ten temat.

A czy przy zalozeniu wkladu filtra KN w seryjne miejsce jest jakas akustyczna zmiana?

Też nie znam ich parametrów i nie rozumiem w jaki sposób mogą być lepszy. . . . chyba, że opór jest mniejszy ALE przy tym parametrach w danym zakresie wielkości cząstek [μm] .

Dużo znajdziesz w bardzo fachowym artkule na ten temat: http://bluebox.zary.com.pl/moto_info/artykuly/2004/art_83.htm

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!