Skocz do zawartości

CZUJNIK ZUZYCIA KLOCKÓW HAMULCOWCYH 318i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ja mam takei pytanko.Od jakiegos czasu mi sie pali kotrolka czujnika zuzycia klockow hamulcowych.Otworzylem maske i okazalo sie ze jest czujnik jest kompletnie odlaczony w zwiazku z tym pytanie w ktorym miejscu dokladnie mam podlaczyc ten czujnik.

Z gory dzieki :)

Lech

Opublikowano

Ja czujnik miałem w lewym przednim kole.

Jesli Ci się świeci kontloka zobacz gdzie kończy sie kabel od czujnika.

Prawdopodobnie rozłączył ci się i obwód został przerwany. Wtedy zapala się kontrolka.

Ja wywaliłem czujnik i zmostkowałem kable. Juz mi się nie świeci.

Pozdro

Opublikowano

Dzieki za porade :) faktycznie mozna zmostkowac, o tym nie pomyslalem tez.A jak zmostkowales?urwales kabel czy jakos bez szkód dla niego to zrobiles?:)

pozdr

bwr

Opublikowano

czujniki są po przekątnej tzn. przy przednim lewym i tylnym prawym kole

u siebie mostkowałem w puszce która znalduje sie w nadkolu- idąc od klocków jakieś 20 cm. po kabelkach. Do puszki wchodzi jeszcze drugi kabelek ale nie wiem od czego on jest- może od ABS?? W każdym razie mostkując oby dwa czujniki lapka powinna zgasnąć.

P.S. wloż dokładnie ten mostek bo u mnie za pierwszym razem nie zgasła kontrolka- widocznie przejścia nie było.

Pezdrawiam :)

Opublikowano

Z tyłu też jest czujnik??? Ale chyba tylko w przypadku gdy masz z tyłu tarczówki. Ja mam bębny.... więc chyba nie mam czujnika z tyłu...

Jak to jest???

Opublikowano

Z tyłu też jest czujnik??? Ale chyba tylko w przypadku gdy masz z tyłu tarczówki. Ja mam bębny.... więc chyba nie mam czujnika z tyłu...

Jak to jest???

Opublikowano

Sorry, że się wtrące, ale reklamy to nie robisz swojemu autku pytając o taki sposob "naprawy"... a chyba powinno Ci zależeć na prawdziwej reklamie skoro autko na sprzedaż...

Pozdrawiam

Opublikowano
Sorry, że się wtrące, ale reklamy to nie robisz swojemu autku pytając o taki sposob "naprawy"... a chyba powinno Ci zależeć na prawdziwej reklamie skoro autko na sprzedaż...

Pozdrawiam

Wiesz zostawie to bez komentarza...

Kup sobie najpierw swoje Bmw...

Opublikowano

Pozdrawiam

A ja mysle, ze kolega ma racje. Mostkowanie czujnikow drutem i podobne

naprawy sposobem taksowkarskim czyli na drut, sznurek i tasme Scotch

to, przepraszam za kolokwializm, wiocha.

Wlasnie tak powstaja samochody ktorych z roku na rok wartosc

dramatycznie spada nie mowiac juz o jakosci i bezpieczenstwie jazdy.

Od biedy jestem w stanie zrozumiec jesli nie stac kogos na katalizator

za kilka tysiecy zlotych (sam jezdzilem z wspawana byle jaka puszka

kiedys zanim nie bylo mnie stac na zakup nowych katow). Ale czujnik za dwie dychy, i to w tak newralgicznym dla bezpieczenstwa punkcie

jak uklad hamulcowy???

napisalem tu cos innego, ale zmienilem zdanie - wolnosc slowa

jest, kazdy moze pisac sobie co mu sie zywnie podoba. I robic z wlasnym

pojazdem tez (jesli jezdzi po wlasnej prywatnej drodze).

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano

Ja chociaz zalozylem nowy czujnik z klockami i tak nie dziala swieci jak swiecil a zmostkowanie to chyba nic nie da bo chyba tak wlasnie dziala ten czujnik czy zuzyte czy nie(tzn. zmostkowane styki czujnika).

Nie wiem co moze byc ze nie dziala u mnie chociaz naprawilem przerwe na jednym kabelku i nic :shock:

Opublikowano
Ja chociaz zalozylem nowy czujnik z klockami i tak nie dziala swieci jak swiecil a zmostkowanie to chyba nic nie da bo chyba tak wlasnie dziala ten czujnik czy zuzyte czy nie(tzn. zmostkowane styki czujnika).

Nie wiem co moze byc ze nie dziala u mnie chociaz naprawilem przerwe na jednym kabelku i nic :shock:

Omomierz do reki i w 20 minut bedziesz wiedzial, gdzie jest zle.

Sa dwa rodzaje czujnikow w jednych jest element ktory sie przeciera

i powoduje przerwe w obwodzie, a drugi bardizej popularny wykrywa

po przetarciu sie plastiku po prostu zwarcie do masy. Przesledz

ten przewod od nadkola do kabiny powpinaj sie po drodze i zobacz

jak to wyglada aha dla porzadku jakby Ci sie podczas testow

udalo "zapalic" lampke to kasowanie w e39 wsiadz do auta

przekrecz kluczyk do polozenia "2" i nie odpalaj silnika przez co

najmniej 45 sekund, kontrolka zgasnie - jesli obwod jest w porzadku

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano

Pozdrawiam

A ja mysle, ze kolega ma racje. Mostkowanie czujnikow drutem i podobne

naprawy sposobem taksowkarskim czyli na drut, sznurek i tasme Scotch

to, przepraszam za kolokwializm, wiocha.

Wlasnie tak powstaja samochody ktorych z roku na rok wartosc

dramatycznie spada nie mowiac juz o jakosci i bezpieczenstwie jazdy.

Od biedy jestem w stanie zrozumiec jesli nie stac kogos na katalizator

za kilka tysiecy zlotych (sam jezdzilem z wspawana byle jaka puszka

kiedys zanim nie bylo mnie stac na zakup nowych katow). Ale czujnik za dwie dychy, i to w tak newralgicznym dla bezpieczenstwa punkcie

jak uklad hamulcowy???

napisalem tu cos innego, ale zmienilem zdanie - wolnosc slowa

jest, kazdy moze pisac sobie co mu sie zywnie podoba. I robic z wlasnym

pojazdem tez (jesli jezdzi po wlasnej prywatnej drodze).

Witam

Zgadzam sie z tym ze to na pewno zawaza na bezpieczenstwie,na ktorym na pewno nam wszystkim zalezy, ale dla mnie zmostkowanie czujnika to po prostu ciekawostka :) .Uwazam ze zaczepne dyskusje na forum sa zbedne :evil:

pozdr

bwr