Skocz do zawartości

lampy przednie,beda pasować ????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie posiadam w swoim autku(318i touring 97r) przednie lampy Bosch,niestety mam żółte klosze i postanowiłem że wymienię lampy ponieważ nie moge nigdzie dostac samych kloszy!!!

Czy te lampy beda mi pasowały??

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=392503515&msg=Aukcja+zosta%C5%82a+dodana+do+obserwowanych.%0D%0A++++%3C%2Fp%3E%3Cp%3EAby+przed+zako%C5%84czeniem+otrzyma%C4%87+e-mail+z+przypomnieniem%2C%3Cbr+%2F%3Ezmie%C5%84+ustawienia+w+zak%C5%82adce%0D%0A++++%3Ci%3EMoje+Allegro+%3E+Aukcje+%3E+%3Ca+href%3D%22%2Fmy_allegro.php%3Fpage%3Dauctions%26type%3Dwatch%22%3EObserwuj%C4%99%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E

Dodam ze zamierzam do nich załozyc ringi CCFL

Dzieki za odp

Bmw pewność na każdym kilometrze.....
Opublikowano
Będą pasowały.Też chcę takie kupić ale same szkła,tyle że dosyć ciężko je znaleźć.
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Nie jestem pewien ale czy lampy z zarowkami HB 4 nie szly tylko do kompakta ?? a propozycja odemnie,moze lepiej cos na soczewce ??
B M W
Opublikowano (edytowane)
Reflektory Hella montowane były jedynie w wersji Compact, a ich cechą charakterystyczną są zarówki HB4. Pozostałe odmiany miały reflektory Bosch lub ZKW. Według mnie za dużo kłopotu z przeróbką instalacji pod zarówki HB4. Ta druga propozycja to chińskie podróbki DJAUTO. Jakość wykonania nie jest najwyższa, ale nawet w oryginałach żółknie szybka. Mam takie w swoim aucie. To spadek po poprzednim właścicielu. Ogólnie świecą nie najgorzej, ale kiepsko są spasowane i lustra mają małe luzy. Z czasem pewnie się powiększą. Ale ja osobiście wybrałbym tą drugą opcję. Nie lubię takich przeróbek instalacji. Edytowane przez pawelj5
Opublikowano

Gdybym ja był na Twoim miejscu szukałbym lamp na soczewce.

Tutaj dajesz 300 + koszty przesyłki, a soczewki boscha wiedziałem na giełdzie w dobrym stanie za 400 (pewnie można by urwać z 20zł).

Soczewki, bo może kiedyś zdecydujesz się na xenon, zważywszy że cenowo to nie taki kosmos.

Faktem jest że lampy te na aukcji wyglądają bardzo dobrze.

Wybór należy do ciebie. :cool2:

RWD Rulez!
Opublikowano
I jeszcze jedno. Nie wiem skąd to wszechobecne przekonanie ze do przeróbki reflektora na xenon musi być soczewka. Przecież są zarówki D2R które są przeznaczone do reflektorów bez soczewki.
Opublikowano
I jeszcze jedno. Nie wiem skąd to wszechobecne przekonanie ze do przeróbki reflektora na xenon musi być soczewka. Przecież są zarówki D2R które są przeznaczone do reflektorów bez soczewki.

:worried:

mówisz, że bez soczewy da radę tak "zgodnie ze sztuką" założyć xenon?

Nie bedzię oślepiania innych?

Pytam serio, bo pierwsze słyszę taką teorię, wszędzie piszą że do e36

jak chcesz xenon to soczewka musi być. :jawdrop:

RWD Rulez!
Opublikowano
Żarówki dziela się na kilka rodzajów. Najpopularniejsze sa D2S i D2R. Pierwsza jest do reflektorów z soczewką, a druga bez soczewki. D2R ma zamontowaną specjalną przesłonkę która zapobiega niewłaściwemu rozchodzeniu sie światła i oślepianiu. Oczywiście duza większosć fabrycznych samochodów jest na soczewce, ale są auta które ich nie mają np. Renault LagunaII. Ale osobiscie nie przerabiałem jeszcze lamp na xsenony.
Opublikowano
soczewka lepiej skupia swiatlo i jest duzo latwiejsza do wyregulowania... Xenon daje duzo swiatla i niekiedy na zwyklych lampach odbija sie od odlbysnikow w kazda strone jak leci... jechal ostatnio za mna ZX z zamontowanymi xenami na zwyklej lampie... Nie moglem nawet spojzec w lusterka boczne i wsteczne bo tak dawalo... Jeszcze nigdy nie spotkalem sie zeby ktos mnie w taki sposob oslepil na soczewce...
B M W
Opublikowano
soczewka lepiej skupia swiatlo i jest duzo latwiejsza do wyregulowania... Xenon daje duzo swiatla i niekiedy na zwyklych lampach odbija sie od odlbysnikow w kazda strone jak leci... jechal ostatnio za mna ZX z zamontowanymi xenami na zwyklej lampie... Nie moglem nawet spojzec w lusterka boczne i wsteczne bo tak dawalo... Jeszcze nigdy nie spotkalem sie zeby ktos mnie w taki sposob oslepil na soczewce...

No właśnie z takimi teoriami spotykam się najczęściej.

Czyli, reasumując mimo, że są palniki przystosowane do świecenia bez soczewki, to nie zupełnie zdają one egzamin?

RWD Rulez!
Opublikowano
Myślę ze problem z oślepianiem wynika z tego że palnik w żarówce xenonowej jest dalej odsunięty od gniazda zarówki niż żarnik w zwykłej zarówce. Poza tym sama oprawa ma inny kształt co powoduje problem z odpowiednim zamocowaniem w reflektorze. Jezeli nie weźmie się tego pod uwagę przy przeróbce to potem są problemy z oślepianiem. Trzeba stosować palniki które mają gniazda specjalnie przystosowane pod gniazda H7 czy H4. Z soczewką sprawa jest prostsza bo najlepiej załozyć cały odbłyśnik z soczewką z jakiegoś uszkodzonego reflektora xenonowego. Na pewno nie będzie oslepiać, a łatwo dopasować z innego auta.
Opublikowano

miałem ten sam problem, moje 'szkiełka' pożółkły aż zaczęły tak h.. świecić, że nie było sensu kupować dobrych żarówek H7. (Moje 'szkiełka', które w rzeczywistości są plastikowe były żółte od czasu jak sprowadziłem auto. I tak coraz bardziej) Zdecydowałem kupić marketowe badziewie-po miesiącu użytkowania w 'szkielkach' żarówki wypaliły DZIURY!!! Przestrzegam przed kupnem tego syfu

Wyglądały tak okrutnie, że musiałem je wymienić:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//images26.fotosik.pl/239/d873c7d0876fb23a.jpg

Kupiłem nowe lampy ZKV soczewkowe z ringami (niestety tylko diodowymi) RÓŻNICA...BAJKA

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//images25.fotosik.pl/238/f3dfa3e60baeea13.jpg

Aby poczuć różnice jeszcze bardziej, kupiłem xenony (8000K ale polecam 6000K) i sami oceńcie:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//images34.fotosik.pl/305/28919d70738ded24.jpg

W końcu moja beta godnie sie prezentuje:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//images28.fotosik.pl/239/124217f6ce77132a.jpg

Jeśli masz jeszcze wątpliwości, czy wstawiać soczewki czy nie, to powiem Ci, że całość łącznie z xenonami kosztowała mnie 450zł :)

powodzenia

Opublikowano
Kolego farmus, w jaki sposób udało Ci się zamknąć kwotą 450zł? Przeciez dwa nowe reflektory ZKW to większy wydatek. Chyba ze nazwa którą napisałes jest prawidłowa i założyłes ZKV. I jeszcze jedno pytanie. Nie bawiłem się jeszcze w przeróbkę na xenony, ale z tego co się orientuję to żarnik nie mieści się chuba w gniazdo na żarówkę H1. W jaki sposób to obszedłeś?
Opublikowano
Kolego farmus, w jaki sposób udało Ci się zamknąć kwotą 450zł? Przeciez dwa nowe reflektory ZKW to większy wydatek. Chyba ze nazwa którą napisałes jest prawidłowa i założyłes ZKV. I jeszcze jedno pytanie. Nie bawiłem się jeszcze w przeróbkę na xenony, ale z tego co się orientuję to żarnik nie mieści się chuba w gniazdo na żarówkę H1. W jaki sposób to obszedłeś?

racja, ZKW. Co do kwoty to udalo mi się to po dobrej znajomości, normalnie musiałbym wydać jakieś min. 700zł

co do żarnika, założyłem po prostu HIDy-mieszczą się bez problemu