Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Sprawa dotyczy E36 328i z klimatyzacją automatyczną. Po wyłączeniu silnika coś brzęczy (podobnie do małego transformatora) w okolicach sterowania klimy. Czy ktoś wie czy to normalne czy raczej coś sie dzieje niedobrego?

:)
Opublikowano

Nie sprawdzałem jeszcze po jakim czasie i czy w ogóle to przestaje brzęczeć ale ten dźwięk dobiega dokładnie z konsoli środkowej tam gdzie sie steruje klimą, nie słychać żeby sie zamykały jakieś klapki, to jest takie jednostajne brzęczenie jak z transformatorka, jak wróce z pracy sprawdze czy dalej brzęczy

Pozdro

Opublikowano
Panowie tak ma być!to brzęczenie jest za panelem sterowania, mam tak 3 lata i jest wszystko ok.Jak się dowiadywałem to jest resetowanie tego mechanizmu.Jak by nie brzęczało to wtedy byłoby żle.Pozdro
Klema
Opublikowano

Dzięki Panowie, uspokoiliście mnie. Zaniepokoiło mnie to brzęczenie bo u brata w e46 nic nie brzęczy po wyłączeniu silnika, ale to już są pewnie inne rozwiąznia.

Pozdro

Opublikowano

Tak to normalne. Jest to wentylator czujnika klimatyzacji - jakoś tak się to nazywa :P , załącza się on już po przekręceniu zapłonu , chodzi również po zgaszeniu silnika. W manualnej klimie , urządzenie to widać na rysunku - 10

http://bmwfans.info/original/E36/Cab/320i-M50/ECE/L/M/1994/02/mg-64/ill-64_0150/

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/