Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Jestem szcesliwym posiadaczem 530D 01rok (194KM,automat)ale tutaj moje szczescie sie konczy poniewaz mam podejrzenia ze moja turbina nie dziala tak jak powinna. Mianowicie ostanio pojechalem na zamkniete lotnisko z kolego ktory tez ma 530d ale ta z przed liftu (184 KM,automat). Co sie okazala na cwierc mili bez problemu mnie wyprzedzil :( pod czas jazdy jego samochodem bez problemu mozna wyprzedac inne auta zas moj samochod ma z tyM wg.mne problemy :| dopiero po 3 tys obratach czuc przyrost mocy i auto napiera predkosci. Czytalem troche postów i musze powiedziec ze jak dodaje gaz to slysze dziwny swist jak by przeciąg byl albo powietrze bylo by zasysane( cos w tym stylu)teraz pytanie:

1: czy to jest wina turbiny?

2: dlaczego sie zbiera dop. od 3 tys obrotów ??

3: do kogos sie zgłoscic z tym problemem czy jakas diagnostyka mi to wykaze czy to wina turbiny ??

4:czy moze to byc wina tego ze auto jest po lifcie i jakis inny progam sterujacy ma ?

5: ile kosztuje nova badz jezeli to możliwe naprawa statej turbiny?

bardzo proszę o pomoc i z gory dziekuje za odp. kazda odp. sie przyda. pozdrawiam

Opublikowano
Cześć kolego.Mam ten sam problem tylko że mam tds 525 i mam padnięty sterownik silnika.aA co do turbiny to kiedyś auto zaczęło mi kopcić i po tem padło turbo.Okazało sie żę turbina była zużyta i sie wyrobiła.
Opublikowano

ie wiem skad jestes -widze tylko DŚ. moge dac Ci namiar na turbiniarza z okolic wroclawia-sprawdzi Ci turbine;

regeneracja turbiny to koszt ok 1000zl

pozdrawiam Konrad
Opublikowano
ie wiem skad jestes -widze tylko DŚ. moge dac Ci namiar na turbiniarza z okolic wroclawia-sprawdzi Ci turbine;

regeneracja turbiny to koszt ok 1000zl

Bardzo bym prosil o namiar na tego Pana.

Cześć kolego.Mam ten sam problem tylko że mam tds 525 i mam padnięty sterownik silnika.aA co do turbiny to kiedyś auto zaczęło mi kopcić i po tem padło turbo.Okazało sie żę turbina była zużyta i sie wyrobiła.

Rafal525 mi nie kopci ale cos musi byc nie tak :( i nie wiem co to jest i do kogo sie udac aby mi to sprawdzil :( moze podpiac sie pod komputer u diagnosty ????

Opublikowano
U kolegi przepływomierz szwankował i też się tak jego auto zachowywało. Wymiana przepływki i znowu mnie wyprzedzał :( - jego 190 coś i moje 184 KM. Może warto by się zastanowić nad przepływką?? Mechanikiem nie jestem..
Opublikowano
Montaż turbiny regenerowanej do tego silnika to nieporozumienie, są to turbiny o zmiennej geometrii i tak naprawdę ich się nie regeneruje! lepiej poszukaj firmy która handluje turbinami i kup nową. koszt nowej to 2500 netto ale masz spokój na 150-200 tys km