Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chcialbym zalozyc hak do e 36 ale w warsztacie spiewaja za zwykly 520E z montazem a wiec postanowilem sobie kupic i zalozyc samemu.

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=270246590312&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=017

Pytanie to czy da sie to bezproblemowo przymocowac czy trzeba cos przerabiac?Jak jest ze zderzakiem trzeba wycinac? I jak i gdzie podlaczyc gniazdko .

Jesli ktos ma doswiadczenie w tym i robil to samemu to prosze o rade

Opublikowano

no niestety, na swoje problemy też odpowiedzi dobrych nie dostaje... mniej ludzi chyba nie ma, ale oprócz pytania się o wszystko trzeba też porozglądać się, jaki problem innych wiemy jak rozwiązać..\\\

Przechodząc do tematu posta, w zderzaku pewnie będziesz musiał wyciąć kawałek, chociaż to zależy też od rodzaju haka. Mocowania (dziury do śrub) haka powinny być również w wwersji bez, bo karoseria sie nie zmieniała zależnie od wyposażenia. M

Części używane do E36 i E38 !!! TANIO
Opublikowano

Witam !

Sprawa wygląda dość prosto ;-). Tzn. pod sam hak otwory są przygotowane (napunktowane) i nie nawiercone (2 szt. do nawiercenia) + 1szt. na przepust kabla (większej średnicy oczywiście).

W zderzaku inna jest element nazywany przez niektórych "dostawka" - czyli element na samym dole zderzaka (wymienialny i taki sam dla coupe i sedan'a). Jeśli nie masz tego elementu można w nim wyciąć dziurę ale wtedy nie schowasz gniazda elektrycznego i "gniaza" haka.

Pozdr

M.K.

Opublikowano

Aha jeszcze podłączenie - w oryginale podłącza się hak przez "przetyczki" idące do świateł tylnych a dodatkowy przewód zasilania przeczepy jest nie wiem z kąd ;-). Jeśli nie masz przetyczek z hakiem kierując się kolorami przewodów wychodzących z gniazda haka moża się podkrosować do lamp tylnych a dodatkowe zasilanie przez bezpiecznik wziąść bezpośrednio z akumulatora (który u mnie jest w bagażniku)

M.K.

Opublikowano

kolego... jeśli sam zamontujesz hak a nie masz go "wbitego" w dowód rejestracyjny to przy pierwszej lepszej kontroli policyjnej kiedy będziesz jechał z przyczepą możesz się liczyć z odebraniem dowodu rejestracyjnego za "nielegalne modyfikacje auta" :nienie: To tak jak byś założył instalacje LPG i nie wbił jej w dowód... ta spora kasa to zdzieranie właśnie za trzy literki w dowodzie H,A i K :mad2: Dzięki posiadaniu koncesji na zakładanie haków takie firmy zarabiają niezłą kasę na kilku godzinkach pracy :norty:

Ja jestem w troszkę lepszej sytuacji o tyle że hak mam wbity ale nie jest on zamontowany :worried: Kupiłem już tak i chciałbym hak bo to element na który praktycznie nikt nie zwraca uwagi do momentu kiedy go nie potrzebuje... Wtedy zaczyna się latanie i szukanie kogoś "z hakiem" :twisted2:

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano
witam podłącze sie do tematu ja miałem tak samo miałem hak w dowodzie a w aucie nie wiec odwiedziny na szrocie i wybrałem sobie hak za 30 pln odkręcany potem do garażu spawarka kilka godzin roboty i jest hak ja przyczepiłem go do podłużnic i do nadwozia i trzyma sie bardzo mocno był juz sprawdzony z przyczepą i wszystko jest ok mnie kosztował 30 zł i troche roboty a nie 500 pare
przedni napęd jest dla dziewczyn...
Opublikowano
kolego... jeśli sam zamontujesz hak a nie masz go "wbitego" w dowód rejestracyjny to przy pierwszej lepszej kontroli policyjnej kiedy będziesz jechał z przyczepą możesz się liczyć z odebraniem dowodu rejestracyjnego za "nielegalne modyfikacje auta" :nienie: To tak jak byś założył instalacje LPG i nie wbił jej w dowód... ta spora kasa to zdzieranie właśnie za trzy literki w dowodzie H,A i K :mad2: Dzięki posiadaniu koncesji na zakładanie haków takie firmy zarabiają niezłą kasę na kilku godzinkach pracy :norty:

Ja jestem w troszkę lepszej sytuacji o tyle że hak mam wbity ale nie jest on zamontowany :worried: Kupiłem już tak i chciałbym hak bo to element na który praktycznie nikt nie zwraca uwagi do momentu kiedy go nie potrzebuje... Wtedy zaczyna się latanie i szukanie kogoś "z hakiem" :twisted2:

Niewiem jak w Polsce ale w Niemczech troche to wyglada inaczej

http://testberichte.ebay.de/Muss-die-Anhaengerkupplung-vom-TUV-eingetragen-werden_W0QQugidZ10000000001688622

Tak ze nie musi nic byc w dowodzie jesli hak ma eropejski atest ale musisz miec przy sobie papiery z haka aby to potwierdzic i to musi byc odpowiedni hak do normalnego matazu a nie spawanie tak zeby sie trzymal.Tak jak pisalem wyzej koszt z matazem 520 EURO:

Tak czy owak oplaca sie montowac samemu ale jeszcze tego nierobilem wiec takie bylo moje pytanie czy jest szansa ze bezproblemowo to zrobie bo niechcialbym zostac z dziura w zderzaku i bez haka bo cos zle poszlo