Skocz do zawartości

Zablokowane OBC (zakodowane), co dalej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Zdarzyło mi się wracać moim autkiem jako pasażer, a na koniec jazdy standardowo wbiłem kod do OBC... O północy nastał czas odprowadzenia autka, no i muka!! Wbiłem kod, a tu pomyłka, no to jeszcze raz, ale jestem pewien, że poprzednio wbiłem ten co zawsze... dalej kicha, aż w końcu (przypominam godzinę, 0:00) pi pi pi pi pi. No to pięknie!! Zanim wymyśliłem coś konstruktywnego, jak np. ponowne wprowadzanie kodu, przestało wyć. OK. Autko nocowało na ulicy, ale rano znów trzeba jeździć. Zdjąłem klemę, zwarłem z plusową (jak przy resecie komputera), odczekałem 10 minut i kolejna próba, ale tym razem czujnie z lekko założoną klemą. Pi pi pi pi... Ostatecznie wpadłem na to żeby wyjąc OBC i o dziwo przestało wyć. W końcu wieczorem w niedzielę odstawiłem autko na parking i stało do dziś (wtorek) z rozpiętym akumulatorem. Niestety po podłączeniu klemy dalej pi pi pi. Naturalnie wcześniej wcisnąłem OBC na miejsce. Co gorsza, nie wyświetla się już nic na OBC, żadne pola do podania kodu, ani CODE, miga tylko czerwona dioda przy klawiszu Code. Jest to pełna wersja OBC, tj 16to klawiszowa (3 x po 5 klawiszy i jeden C/F). Co dalej? Padło OBC? Można je zamienić jakimś innym, będzie działać w pełni?

Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!
Opublikowano
Cos mi sie wydaje,ze musisz odczekac tak ok 15 minut i po tym czasie bedziesz mogł wbic nowy inny kod.Komp sam cie o to zapyta.Jesli sie nie myle to chyba tak to dziala a jesli przypomniałes sobie kod to nacisnij przycisk code,wtedy pojawia sie pola i wbij.mam nadzieje,ze pomogłem.Powodzenia.
Opublikowano

odłącz akumulator i poczekaj 15 minut

włącz akumulator

włącz zapłon

odczekaj odliczany na obc czas (10 - 15 minut)

odpal auto

po problemie

prawdziwy mężczyzna musi mieć wał, a nie jakieś tam przeguby
Opublikowano (edytowane)
hej przem777 napisz czy rady kolegów poskutkowały. U mnie nie pomogło odłączanie aku, na szybko rada .......................................................................................................................................... u mnie niestety skończyło się założeniem "nowego" niezakodowanego kompa. Edytowane przez maćko740
Opublikowano

Maćko740, tak właśnie udało mi się ruszyć z miejsca. Oczywiście odpiszę na posty jak tylko wszystko zrealizuję.

odłącz akumulator i poczekaj 15 minut

włącz akumulator

włącz zapłon

odczekaj odliczany na obc czas (10 - 15 minut)

odpal auto

Proszę o sprostowanie. Nie do końca wszystko rozumiem.

Odłączyć akumulator na 15 minut - spoko, wiem o co chodzi;

włącz akumulator – OK w tym momencie zaczyna auto wyć

włączam zapłon - OK, auto dalej wyje

odczekać odliczany na obc czas - nie kumam, tam nic się nie odlicza, wyświetlacz niczego nie wyświetla

odpalenie auta - no nie wiem, auto nadal wyje, a dioda code świeci się jak wściekła. Więc jeszcze raz proszę, a może to coś gorszego... defekt.

Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!
Opublikowano
Chodzi chyba o to, że gdy auto wyje, musisz poczekać niech się wywyje heh :) powyje powyje i przestanie, i wtedy powinno się wyświetlić CODE na wyświetlaczu i powinnieneś wpisać kod
Opublikowano

Nie przeczytałem dokładnie Twojego opisu przem777. Skoro tak sobie poradziłeś to skasowałem opis "sposobu".

Ja o ile pamiętam dzwoniłem z tym nawet do ASO i też mi powiedzieli, że wystarczy odłączyć aku ale jak już napisałem nie pomogło. Wymieniłem OBC na niezakodowany i działało. Inna sprawa, że nie poczekałem aż się wywyje :mrgreen:

a pasuje chyba każdy "duży" komp.

Opublikowano

Hej

Ja opisałem procedurę do E38 z instrukcji samochodu:

odłączasz akumulator

czekasz 15 minut

włączasz akumulator

przekręcasz zapłon

na OBC pokazuje się czas odliczany od tyłu ( 10 minut)

kiedy czas na obc dojdzie do zera - wtedy odpalasz auto

Ta procedura działa zdaje się również w e34, nie wiem czy sprawdzi sie na pewno w e32

powinno byc w instrukcji.;

prawdziwy mężczyzna musi mieć wał, a nie jakieś tam przeguby