Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chlopaki od jakiegos czasu ( kilka miesiecy ) podczas jazdy z otwarta czy uchylona szyba czuc zdecydowanie zapach benzyny. Moge tez powiedziec, ze w okolicach przodu po zatankowaniu wiekszej ilosci paliwa do zbiornika powyej 40 l rowniez czuc zapach benzyny. do tego smiem twierdzic, ze silnik jest "zalewany " jednak nie jestem tego pewien , ale od niskich obrotow wciskajac pedal gazu silnik potrzebuje troche czasu zeby sie POZBIERAC, jest zdecydowanie przymulony. POsiam gaz i jadac na LPG silnik plynnie reaguje na pedal gazu. A jadac na PB tak jakby byl przydlawiony.

Moje pytanie czy ktos z Was ma jakies sugestie co do tego klopotu?!

Opublikowano

Podłączę się do pytania. Z tą różnicą, że ja nie mam LPG. Ale za to mam zapach Pb w kabinie i nawet wokół samochodu, gdy paliwa jest więcej niż 3/4 zbiornika. Przewody przy listwie szczelne (raczej, bo niedawno je zmieniałem i nie widać wycieków), filtr i reszta przewodów także OK, filtr węglowy raczej dobry (tylko jak go sprawdzić?), nigdzie nie widać wycieków, paliwa nie ubywa zbyt szybko.

Co zaobserwowałem, powyżej 35-40 l. w zbiorniku podczas tankowanie "pistolet" odbija i w grę znów wchodzi odpowietrzenie, czyli filtr węglowy. W tym litrażu nie słychać syknięcia podczas odkręcania wlewu paliwa (podejrzewam, że odpowietrzenia jest za małe).

Paweł, oglądałeś u siebie w samochodzie ten filtr węglowy (czarna tuba, obok przepływki ;) )? Może coś z nim się dzieje? :worried: Albo przewody przy listwie?

Opublikowano
moim zdaniem uszkodzenie przewodu gumowego paliwa zaraz przy listwie wtryskowej... To częste miejsce uszkodznia poniewasz silnik delikatnie się buja na poduszkach a jest połączony dwoma krótkimi (zależy pewnie od modelu ale w M40 tak mam) przewodami gumowymi ze stalowymi od zbiornika i kroćcami listwy... tam dochodzi do nieszczelności oraz uciekania paliwa... jest to bardzo blisko wentylatora który dmucha powietrze do wewnątrz dlatego mamy zapach Pb wewnątrz auta...

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano
zapach benzyny przy zamknietych szybach i wlaczonym nadmuchu NIE wystepuje.......jedynie przy otwartej szybie gdy powietrze"zawiewa" do srodka

miałem tak samo - smierdziało tylko na zewnątrz - diagnoza - przewody gumowe pod kolektorem ssącym (M40). Były już tak sparciałe i spękane, że nawet ciężko było je zdjąć bo zrobiły się niczym plastik.

Także w pierwszej kolejności stawiam na to, potem na zaciski przy filtrze paliwa. Skoro masz zapach paliwa - musisz mieć nieszczelność układu - warto przelecieć wzrokiem cały układ zasilania i szukać przecieków. Nie zawsze są one duże - czasem wystarczy że przewód pęknie leciutko (niewidoczna rysa) a smierdzi paliwem strasznie.

Co do filtra węglowego - możesz sprawdzić ale wękiel aktywny raczej eliminuje zapach benzyny ( chyba że masz już tak stary filtr iż nie spełnia swojego zadania).

Pzdr

Opublikowano
Ja u mnie mam ten sam problem. Przy otwartych szybach czuć wewnątrz zapach spalin (nie zapach świeżutkiej benzynki). Autko zostało zakupione niedawno i dopiero teraz poznaję co jest z nim nie tak.
Opublikowano
Ja u mnie mam ten sam problem. Przy otwartych szybach czuć wewnątrz zapach spalin (nie zapach świeżutkiej benzynki). Autko zostało zakupione niedawno i dopiero teraz poznaję co jest z nim nie tak. To wszystko dzieje się niezależnie od tego jak mocno zalany jest bak. Przy każdej ilości identyczny efekt.
Opublikowano

A ja wymieniłem obejmy metalowe na przewodzie wlewowym do zbiornika i jest jak ręką odjął.

Polecam - koszt żaden a i natrudzić się specjalnie nie trzeba.

Opublikowano
isys, gdzie kupiłeś te obejmy? ile Cie wyniosły? czy miales identyczne objawy jak ja u mnie?Masz może jakiś link do aukcji z takimi obejmami? Pozdrawiam
Opublikowano
isys, gdzie kupiłeś te obejmy? ile Cie wyniosły? czy miales identyczne objawy jak ja u mnie?Masz może jakiś link do aukcji z takimi obejmami? Pozdrawiam

Pojechałem do mechanika i poprosiłem o wymianę (przy okazji wymiany tulejek "w progach".

Objawy były takie że po kazdym tankowaniu śmierdziało, jednak plamy nie było. Było natomiast widać zawilgocenie na owych opaskach.

Opublikowano
Dzięki wielkie isys, być może dzięki Tobie oszczędzona zostanie moja tapicera, gdyż moja luba ma chorobę lokomocyjną a kiedy czuje spaliny to dodatkowo działa na nią wymiotnie:DDD Podjadę do mojego mechanika i zobaczymy czy u mnie będzie ta sama przyczyna jak i u Ciebie, mam nadzieję, że tak i że nie będę zmuszony wydawać większych pieniędzy:) Pozdrawiam