Skocz do zawartości

Zakup nowego auta za granicą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś wie czym uzasadnione są ceny w danych krajach ?

Dlaczego cena auta w USA jest minimum 2 razy niższa a nie raz nawet 3 razy niższa niż w Polsce ?

Trochę mnie drażni że społeczeństwo amerykańskie jest jednak trochę bogatsze od polskiego a ceny mają niższe :/

Czasami polacy kupują nowe BMW w Niemczech, a czy ktoś sprawdzał ceny u innych naszych sąsiadów ?

Ceny na Litwie :

325d - 121 tyś zł (w polsce 161 tyś zł)

530d - 153 tyś zł ( w polsce 207 tyś zł)

730d - 222 tyś zł ( w polsce 297 tyś zł)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Poruszałm już tę kwestię w temacie o 19-procentowym VAT-ie w Niemczech i poprosiłem kolegę o zbadanie tematu- czy kupując auto nowe dostaniesz fakturę z ceną netto czy brutto i potem baw się w odzyskiwanie VATu na granicy.....

Mam wiedzieć coś więcej w następnym tygodniu....

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Poruszałm już tę kwestię w temacie o 19-procentowym VAT-ie w Niemczech i poprosiłem kolegę o zbadanie tematu- czy kupując auto nowe dostaniesz fakturę z ceną netto czy brutto i potem baw się w odzyskiwanie VATu na granicy.....

Ja już też o tym kiedyś pisałem. Dostajesz netto jak masz euro nip i płacisz w Polsce 22%. Jak nie masz euro nipu to płacisz brutto w de i jeśli auto ma mniej niż 6 mcy lub 6 (coś koło tego) tkm to płacisz 22% w Polsce.

Opublikowano
  • Autor

Księgowa mi mówiła że gdy kupuje się auto w niemczech na firmę to płaci się cene netto, a gdy przyjeżdzasz nim do polski to wtedy płacisz 22% Vatu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ale gdzie ja napisałem że chce kupić auto na firmę?

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
  • Autor

Jeśli kupujesz nie na firme to napewno płacisz w niemczech ich VAT 19%.

A jak jest wkońcu z tą akcyzą ? Jeśli auto zakupione za granica to koniecznie trzeba zapłacić te 13,2 % ?

Co sądzicie o firmach tego typu ? http://akcyza.net/

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

ale ta oferta dotyczy aut używanych

Nasza oferta skierowania jest do osób zainteresowanych odzyskaniem zapłaconego podatku akcyzowego od używanych aut sprowadzanych z obszaru Unii Europejskiej

A poza tym to jest raczej nieaktualne, miało ręce i nogi gdy obowiązywały różne stawki akcyzy w zależności od wieku pojazdu. Teraz masz dwie stawki zależne od pojemności. I jest to zgodne z przepisami Unijnymi.

Rozumiem, że sprawdziłeś to w realu??

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

skad ta pewnosc? w analogicznej sytuacji, tj. zakup nowego samochodu w PL przez niemca - osobe fizyczna, niemiec nie placilby polskiego vat

moge sie tylko domyslac, ze analogiczne przepisy obowiazuja w DE, bo system vat jest zharmonizowany (teoretycznie)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem, że sprawdziłeś to w realu??

Księgowa mi to mówiła bo tez zastanawiam się nad autem zza granicy.

Pozatym gdy kupujesz przykładowo komputer w niemczech to kupujesz go z niemieckim Vatem 19% , natomiast jeśli kupisz na firmę to możesz tam zapłacić cene netto i dopiero u nas VAT 22%

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A czy księgowa wspominała coś o zwrocie VATu na granicy (tzw Global Tax Refund?)

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
  • Autor
A czy księgowa wspominała coś o zwrocie VATu na granicy (tzw Global Tax Refund?)

Jeśli kupujesz nie na firme to płacisz VAT niemiecki ale mozesz się ubiegać o jego tax refund i wtedy zapłacić w polace 22%

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jeśli kupujesz nie na firme to płacisz VAT niemiecki ale mozesz się ubiegać o jego tax refund i wtedy zapłacić w polace 22%

nieprawda, radze zmienic ksiegowa

wracajac do tematu zakupu nowegosamochodu osobowego przez osobe fizyczna w DE, to nie pozostaje nic innego jak sprawdzic sprawe z niemieckim doradca podatkowym lub w salonie... jestem na 99% przekonany, ze po spelnieniu okresonych formalnosci (np. udowodnieniu swojej polskiej rezydencji podatkowej) mozliwy jest zakup za kwote netto - w innym przypadku dochodziloby do podwojnego opodatkowania, bo i tak vat od takiego samochodu nalezy zaplacic w PL

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Odświeżam temat, kolega z Frankfurtu rozmawiał z dealerem i styuacja z podwójną akcyzą wygląda następująco (opis dotyczy auta nabytego na osobę prywatną!!!!)

Faktura w salonie w DE jest wystawiana na cenę brutto (z 19-proc. VAT DE). Samochód zabieramy do Polski i tu płacimy akcyzę i VAT 22-proc. od wartości na fakturze, rejestrujemy auto w Polsce.

Mając dokumenty poświadczające zarejestrowanie auta w Polsce, udajemy się do urzędu w Niemczech (jeszcze nie wiem jak się nazywa i jakich dokumentów dokładnie wymaga ale się dowiem :twisted2: ) i na tej podstawie Niemcy zwracają niemiecki VAT.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

wynikaloby z tego, ze placisz VAT w PL od podstawy opodatkowania zawyzonej o 19%...

nie chce mi sie wierzyc, ze przepisy niemieckie nie pozwalaja na opodatkowanie takiej dostawy 0% stawka VAT (po spelnieniu okreslonych warunkow), w sytuacji, gdy taka mozliwosc wynika z polskich przepisow... to co dealer powiedzial moze oznaczac tylko tyle, ze nie chce ryzykowac i w razie jakiegos oszustwa bedzie musial zaplacic niemiecki VAT do urzedu skarbowego (a oszust tego VATu mu juz nie zaplaci)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Odświeżam temat, kolega z Frankfurtu rozmawiał z dealerem i styuacja z podwójną akcyzą wygląda następująco (opis dotyczy auta nabytego na osobę prywatną!!!!)

Faktura w salonie w DE jest wystawiana na cenę brutto (z 19-proc. VAT DE). Samochód zabieramy do Polski i tu płacimy akcyzę i VAT 22-proc. od wartości na fakturze, rejestrujemy auto w Polsce.

Mając dokumenty poświadczające zarejestrowanie auta w Polsce, udajemy się do urzędu w Niemczech (jeszcze nie wiem jak się nazywa i jakich dokumentów dokładnie wymaga ale się dowiem :twisted2: ) i na tej podstawie Niemcy zwracają niemiecki VAT.

zwolniony z obowiązku podwójnego opodatkowania jest jedynie podmiot gospodarczy,osoba prywatna musi zapłacić Vat w DE który nie podlega zwrotowi.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
jednokrotne opodatkowanie VAT jest cecha tego podatku, bez wzgledu na status nabywcy (firma czy osoba fizyczna) - jesli dochodzi do podwojnego opodatkowania VAT, to jest to niezgodne z prawem

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
jeszcze nie słyszałem by osobie prywatnej z PL urząd skarbowy w DE zwrócił podatek wat,jedno co można zrobić to dopłacić 3% do wartości podatkowej w PL.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Elvishh, nie wiem czy o tym samych myslimy:

- jesli kupuje jako os. fizyczna uzywany samochod w DE, place VAT w DE, w PL juz VAT nie place;

- jesli kupuje jako os. fizyczna nowy samochod w DE, nie powinienem placic VAT w DE, bo opodatkowanie samochodu powinno miec miejsce w PL, powinienem zaplacic tylko polski VAT

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
w tym przypadku jesteś Importerem prywatnym i nie masz takiej możliwości kupna Netto w DE w każdej konfiguracji (prywatnej) nie ominiesz 19%
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
jestes pewien na 100%? w takim razie niemcy byliby ewenementem w skali UE - nawet polskie przepisy pozwalaja na prywatny eksport (wlasciwie wewnatrzwspolnotowa dostawe) nowych samochodow bez koniecznosci zaplaty polskiego VAT

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

raczej tak jest :

jako płatnik Vat w DE jak sprzedaje towar do PL to mam obowiązek naliczenia 19% Vat dla prywatnego odbiorcy w PL. Odbiorca z PL moze : ubiegać sie o zwrot Vat w DE i zaplacic 22% Vatu w PL , lub dopłacić w PL różnice w wysokości naliczenia podatku Vat. Ale z tego co wiem to nie ma możliwości zakupu netto lub jak kiedyś było TAXI FREE czyli Vat zwracany na Granicy po ocleniu towaru.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
w przypadku nowych srodkow transportu nie ma zmiluj sie, 22% VAT jest nalezne w Polsce (polski fiskus chce to miec w calosci) - takie sa przepisy; w takim przypadku, jesli dealer opodatkowalby VAT sprzedaz nowego samochodu 19% VAT w DE, doszloby do podwojnego opodatkowania

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
w przypadku nowych srodkow transportu nie ma zmiluj sie, 22% VAT jest nalezne w Polsce (polski fiskus chce to miec w calosci) - takie sa przepisy; w takim przypadku, jesli dealer opodatkowalby VAT sprzedaz nowego samochodu 19% VAT w DE, doszloby do podwojnego opodatkowania

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Elvishh- piszesz to wszystko powyżej bo wiesz, czy piszesz bo Ci się tak wydaje???

pozdrawiam

Paweł