Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Można, ale z rozsądkiem. Bywa tak, ze w miescie, z mała predkością miłe brzmienie dla ucha, ale w trasie przy duzych predkosciach halas niesamowity :mad2: , wtedy nie pozostaje nic innego jak powrócić do seryjnego, a to wszystko kosztuje.
Opublikowano
A po co ci ten tłumik? Myslisz że ładniejsza praca będzie. Nie rozumiem ludzi którzy wstawiaja pierdziawki za miast tłumika i wydaje im sie,że ich auto ma ładnie brzmiącą pracę :duh: . Po pierwsze to brzmienie owszem słychac z tłumika ale jego barwa to zasługa silnika duży silnik=ładna niska praca ale wtedy i tłumika nie trzeba wymieniać. No ale jak chcesz coś w stylu pierdzenia no to wstawiaj. Jak to powiedzial kumpel "zostań prawdziwym wieśniakiem z reumatyzmem w łokciu". Czasami się nie dziwię że ludzie śmieją się z kierowców BMW. No ale jak z dobrego auta robi się ciągnik to co sie dziwić. A prawda jest taka że nawet 316 mają ładną pracę. A chcesz żeby cię było słychać wstaw dobre audio (nie mówię tu o drugiej pierdziawce jaką jest tuba w bagażniku i nic więcej) zajedziesz na zlot i będziesz miał się czym pochwalić. No ale tu trzeba włożyć parę tysięcy zł.
Opublikowano

Wiesz Prokop pewnie ze mozna wrzucic w audio pare tysiecy i szpanowac ale jakby nie patrzec bezpieczniejsze jest zaloznie tlumika pseudosporotwego niz zakladanie audio. Bo jadac i sluchajac muzyki glosno w aucie dobrze profesjonalnie wytlumionym jestes zagrozeniem dla ruchu drogowego bo nie ma szans zebys uslyszal karetke albo zwyczajnego Kowalskiego ktory cisnie klakson bo mu wjezdzasz w auto :]

Druga bardziej ekonomiczna strona tego audio jest taka ze jak chcesz posluchac dobrze naglosnionego audio to lepiej do domu kupic sprzet z wyzszej polki niz w auto o wartosci ~20-30 tyz zl wkladac jakies 5-10 tys zl, bo za to Ci nikt prze sprzedazy tej wlozonej kasy nie odda :]

Fala2004: Co do samego tlumika basowo/sporotwego w dieslu 4 cylindrowym, to bardzo ciekawie brzmi to to, mianowicie na biegu jalowym tak jakby sapie cicho lekko pobukujac, a jak depniesz gaz to calkiem ladnie buczy sobie, i bynajmniej przy duzych predkosciach obrotowych silnika nie jest to uciazliwe :] Osobiscie polecam :)

I jeszcze jedno Prokop, o gustach sie nie rozmawia, dlatego kazde auto jest inne bo ma innego wlasciciela i kazdemu co innego sie podoba. Jak ktos w malucha o wartosci ~50 zl wlozy audio za 5 tys zl to jego sprawa, widac jemu sie podoba i to wlasnie jemu ma sie podobac, wiec zanim zaczniesz komus zarzucac wiesniactwo zastanow sie obiektywnie czy nie znajdzie sie ktos kto Ciebie moze podciagnac pod wisniaka :]

e36 318tds compact '95/e34 525tds touring '94/e39 525tds touring '97
Opublikowano
...Jak ktos w malucha o wartosci ~50 zl wlozy audio za 5 tys zl to jego sprawa, widac jemu sie podoba i to wlasnie jemu ma sie podobac....

I do momentu kiedy ten pseudo sportowiec z wydechem jak rura kanalizacyjna i "wypasionym" audio jeździ zdala od zabudowań, mówiąc kolokwialnie "wisi mi to".

Wątpliwą natomiast przyjemnością jest taki buczek pod oknami o 2 w nocy.

Opublikowano
...Jak ktos w malucha o wartosci ~50 zl wlozy audio za 5 tys zl to jego sprawa, widac jemu sie podoba i to wlasnie jemu ma sie podobac....

I do momentu kiedy ten pseudo sportowiec z wydechem jak rura kanalizacyjna i "wypasionym" audio jeździ zdala od zabudowań, mówiąc kolokwialnie "wisi mi to".

Zgadam sie sa i tacy ale to zadka skrajnosc. Jesli ktos dojrzal do jazdy autem i jest w miare wychowany (raczej nie przez ulice) to umie korzystac we wlasciwy sposob ze sprzetu audio jak i wszelkich elementow tjuningowych. Z tak zwanym tuningiem jest jak z kazda dziedzina zycia, trzeba znac umiar.

Ja mam ostatni tlumik tzw "mugen" w 318 tds, a reszta seria (co u mnie znaczy tyle ze mam tylko katalizator i tlumik koncowy) i naprawde przyjemnie chodzi, nie jest za glosny, taki w sam raz, cicho pomrukujacy.

e36 318tds compact '95/e34 525tds touring '94/e39 525tds touring '97
Opublikowano

zgadzam sie w 100% ale tlumiek sportowy nie musi buczec od razu na pol wsi jak chce zalozyc czemu nie chodzi o ladny wyglad a jesli bedzie to jakis remus czy supersprint to wcale nie bedzie glosno chodzil

brak
Opublikowano

Tak jak już pisano wcześniej, wszelkie modyfikacje jak najbardziej, ale z umiarem. Uważam, że samochód jest dla mnie a nie odwrotnie, czyli ma być wygodny, funkcjonalny, estetyczny.

Jeżeli ktoś ma ochotę wydać na tłumik do auta 1000 czy 2000zł, jest to oczywiście jego sprawa i absolutnie nie mam nic przeciwko, ale dla samego wyglądu??

Nie zrozumiem natomiast jak można katować siebie i innych buczącym wydechem, bo dźwięk tłumika sportowego miły dla ucha nie jest.

Opublikowano (edytowane)
Wiesz Prokop pewnie ze mozna wrzucic w audio pare tysiecy i szpanowac ale jakby nie patrzec bezpieczniejsze jest zaloznie tlumika pseudosporotwego niz zakladanie audio. Bo jadac i sluchajac muzyki glosno w aucie dobrze profesjonalnie wytlumionym jestes zagrozeniem dla ruchu drogowego bo nie ma szans zebys uslyszal karetke albo zwyczajnego Kowalskiego ktory cisnie klakson bo mu wjezdzasz w auto :]

Szyb nie wygłuszysz i uwierz że nie trzeba głośno słuchać muzyki żeby cię było słychać. Ładnie, głęboko schodzący bas jest słyszalny z daleka i wcale nie musi być głośno i to jest tzw. poczucie dobrego smaku, nikomu nie przeszkadzasz a i tak wiadomo że starałeś się żeby mieć coś fajnego w aucie, a to jest plus dla właściciela. A większe zagrożenoie robi debil z głośnym tłumikiem, który przelatuje kołomnie az zawału można dostać.

Wiesz ProkopI jeszcze jedno Prokop, o gustach sie nie rozmawia, dlatego kazde auto jest inne bo ma innego wlasciciela i kazdemu co innego sie podoba. Jak ktos w malucha o wartosci ~50 zl wlozy audio za 5 tys zl to jego sprawa, widac jemu sie podoba i to wlasnie jemu ma sie podobac, wiec zanim zaczniesz komus zarzucac wiesniactwo zastanow sie obiektywnie czy nie znajdzie sie ktos kto Ciebie moze podciagnac pod wisniaka :]

Każdemu co innego się podoba ale nikomu nie może to przeszkadzać a pierdzenie z pseudo sportowego tłumika w pseudo sportowym samochodzie z pseudo sportowym kierowcą jest poprostu wk........ i o to mi chodziło bo głośna muza też jest wk..... to fakt i nie zaprzeczam. I jeszcze jedno nie mów że to ma się podobać właścicielowi auta bo jeśli tak by było ten tłumik wstawił by sobie do środka a nie na zewnątrz, karzdy ulepsza autko żeby wyglądało inaczej, fajniej niż u innych i to jet ludzka rzecz, ale trzeba to umieć jeszcze zrobić z głową. A z pierdzącymi tłumikami bujają się wieśniaki, albo młodzi kolesie którzy jeszcze nie dorośli do pewnych spraw ale im można wybaczyć, prawa młodości.

Edytowane przez Prokop