Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Dzisiaj wyskoczyl mi komunikat o niskiej ilosci płynu chłodzacego. Dlaczego go ubyło. Ostatnio wyskoczyl mi taki komunikat jakos w styczniu i dolalem litr płynu i dzisiaj znowu...pod korkiem oleju nic nie bylo...kolor oleju tez wygladal dobrze. Co to moze byc? Uszczelka pod głowica? Na czym polega wymiana uszczelki?

Druga spraw jest to ze jak jechalem wczoraj z predkoscia 130-140 cos zaczelo piszczec. Zwolnilem i ucichlo. Po jakims czasie znowu zaczelo. Piszczenie to bylo dosyc głosne. W drodze powrotnej jechalem z wieksza predkoscia 160-170 i nic nie piszczało.

Czy te dwie rzeczy sa moze se soba powiazane?

Co to moze byc? Pomocy koledzy :) Z góry dzieki za odpowiedz :)

• Członkowie klubu
Opublikowano
Tak jak pisał LukaszPl - prawdopodobnie cieknie pompa wody, jęsli woda dostanie się do łozyska to taka orkiestra gra.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Zgadza się panowie. Mam to samo auto i miałem podbny objaw na przełomie grudnia zeszłego roku istycznia bierzącego. Koszt nowej pompy 150 zł i ustało ....

Pozdrawiam

BMW - najlepsza metoda na łagodzenie wewnętrznej natury
Opublikowano
Zerknałem pod maske ale nic nie zauwazylem. Jeszcze bede musiał zerknac bo robilem to troche w pospiechu. A czy mozna z taka pompa pojedzic jeszcze troche? :)
Opublikowano
A było widać że pompa jest mokra czy jakieś inne objawy wskazujące na wyciek z pompy ?

No własnie przecież pompa wody znajduje się w bloku i czy to znaczy ze ciekła by na tym oringu? i czy wtedy nie trzeba by było wymieniac tylko oring? bo po co pompe odrazu, hmmm - moze wystarczy tylko oring skoro pompa pracuje dobrze (oringi z czasem twardnieją i przez to nie uszczelniają) wiec moze tylko jego wymienić??? (a koszt oringu to raptem parę PLN)

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

Witaj! Ja moge tylko tyle powiedziec ze oba problemy ktore u Ciebie wystepuja nie sa moim zdaniem powiazane. Najpierw zlokalizowal bym to piszczenie (tylko przy 140-150 nie wysiadal bym z auta :jawdrop: ). A moze to poprostu paski ... :worried:

Pozdrawiam!

Opublikowano

U mnie wycieki nie były widoczne. Jeździłem tak dość długo - pewnie dolałem w sumie z 5 litrów tego płynu. Aż w końcu pojechałem do serwisu i tam od erazu wymiana pompy - nie zastanawiałem się, czy są tam jakieś twardniejące uszczelki - a szkoda

Pozdrawiam

BMW - najlepsza metoda na łagodzenie wewnętrznej natury
Opublikowano

Mi osobiście się wydaje że sprawa dlaczego nie widać żadnych wycieków jest prosta.Otóż powstają one w czasie pracy pompy a że silnik wtedy jest ciepły więc płyn wyparowywuje i dlatego nie widać że gdzieś cieknie.

Pozatym chętnie posłuchałbym jeszcze więcej wypowiedzi czy wymiana oringu pomoże.

Opublikowano

Witam

Tez mi cieklo i nie wiedzialem skad?

Okazalo sie.ze pompa tzn lozyso a wale4k mial luz poprzeczny.

zanim ja kazalem wymienic spytalem cz nie jest to wina uszczelki?

Mechanik odpowiedzia,ze jezcze mu sie nie zdarzylo.zeby wymienial

tlko oring.Poza tym przy wyciaganiu pompy zdarza sie ,ze pekaja uszy w

zwiazku z czym i tak jest do wymiany.

Mam nadzieje,ze nie bredze :oops:

pozdrawiam

Opublikowano
A było widać że pompa jest mokra czy jakieś inne objawy wskazujące na wyciek z pompy ?

No własnie przecież pompa wody znajduje się w bloku i czy to znaczy ze ciekła by na tym oringu? i czy wtedy nie trzeba by było wymieniac tylko oring? bo po co pompe odrazu, hmmm - moze wystarczy tylko oring skoro pompa pracuje dobrze (oringi z czasem twardnieją i przez to nie uszczelniają) wiec moze tylko jego wymienić??? (a koszt oringu to raptem parę PLN)

jak tylko cieknie z polaczenia z blokiem to mozna uszczelnic ale jak piszczy to znaczy ze konczy sie lozysko i lepiej zrobic tak niz kabinowac z oringami

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN

Opublikowano

Dzieki chlopaki :) Jeszcze bede jezdzil jak jest. Bo nic strasznego sie nie dzieje jak narazie. Oby tak bylo jak najdluzej... :)

Pozdrawiam wszystkich Beemkowiczów :twisted: Niech wam mocy nie braknie :twisted: