Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co byście wybrali gdybyscie chcieli i mogli wybrać spośród tych dwóch modeli?

Pozdro-MIKE

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

125i to przede wszystkim obłędna cena wynikająca z wyższej akcyzy (w PL),

123d to z kolei obłędna dopłata za ledwo 27 KM i 50Nm więcej niż w 120d (16 kPLN, po odjęciu różnic w wyposażeniu wychodzi 9 kPLN za sam silnik :duh: a z uwzględnieniem aktualnej promocji na pakiet polski wzrasta do 13 kPLN).

IMHO - jeżeli diesel do 120d, a jeżeli benzyna to 135i :8)

Pozdr.

Opublikowano

Nagroda i owszem, ale 9 kPLN (a na dzień dzisiejszy 13 kPLN) za samą przyjemność posiadania nagrodzonego silnika to już drobna przesada :shock:

Pozdr.

Opublikowano

125i - 6R 3.0/218KM/270Nm harmonijna moc z pojemnosci, kręcic na obroty można, a nawet trzeba, wiec nic mu nie zaszkodzi. Średnio 11-12 l/100 km, a to nie jest zbyt wiele w porownaniu do ceny zakupy. Stac kogos na drogi zakup to i benzyne. :wink:

123d to nietrafiony pomysł w ogole. Albo pełne wykorzystanie 204KM/400Nm i wczesniej czy pożniej problemy - diesel nie sluzy do sprintow, albo spokojna jazda i ekonomika, ale wtedy nie jest potrzeba taka moc.

Przy mozliwosci wydania na auto 150 tys zl wybrałbym benzyne :mrgreen:

Opublikowano
zapomniałem dodac,że chodzi o uzywane auta, które załózmy za rok bedą 2latkami;-)

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
Kupilbym 125i, a gdybym jednak zmuszony byl przez zycie do zakupu diesla to zamiast uzywanego 123d wzialbym nowe 118d (143KM/300Nm)/120d (177Km/350Nm) to sporo w lekkich autach ;)
Opublikowano
No ale to chyba spora róznica-177 KM a ponad 200? ;-)

MIKE

Opublikowano
Poza tym coupe chyba w wersji 118 nie ma -z tego co wiem zaczyna sie od 120 wzwyz.

MIKE

Opublikowano
Nie ma coupe 118d, mialem na mysli jedynke 5 drzwiową. Owszem jest róznica w osiągach, jednak tu chodzi bardziej o prestiż posiadania mocniejszej wersji, niz o codzienne wykorzystanie tej nadwyżki mocy.
Opublikowano
No ja bym chciał juz poczuc ten skok-w mocy i kulturze pracy silnika-to jedna górna półka w stosunku do mojej obecnej 118.

MIKE

Opublikowano
Radosc z jazdy byłaby niewątpliwa. Chcialbym mieć 130i :clap: , jezdziłem jako pasażer co prawda, ale to zaskoczenie w oczach kierowców ekskluzywnych aut bezcenne :mrgreen:
Opublikowano

177 KM - 204 KM to dokładnie 27 KM różnicy + więcej momentu w dolnym zakresie dzięki "małej" sprężarce.

Taką różnicę można wyczuć, ale czy warta jest 13 kPLN - IMHO nie.

Natomiast mając do wyboru 120d i 123d za podobną cenę (jak już będą używane) wziąłbym 123 - w końcu to ponad 200 KM i silnik roku :wink:

Jeżeli komuś brakuje mocy zawsze zostaje 135 :twisted:

Pozdr.

Opublikowano

Plg-zostawmy na chwile te różnice w cenie-nie w tym rzecz na tym etapie moich rozważań.

Chociaz nie ukrywam-myslałem,że bedzie więcej głosów na benzyniaka 125.Ludzie-to juz jest 6 cylindrowy silnik-przecież to juz pracuje inaczej niz 4 cylindrowy diesel.Róznica klas bym rzekł.

MIKE

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Z uwagi na akcyzę silniki powyżej 2 litrów w małym samochodzie to przepłacanie. Brałbym 123d, może nie będzie super kultury pracy.

Ale wg spritmonitora 123d palą średnio 6,5 -7,5

Nie ma 125i, są 130i i spalanie oscyluje w granicach 10-11l

W codziennym użytkowaniu 123d okaże się dynamiczniejsze.

123d ma gorsze przyspieszenie o 0,6 sek.

Ale jak będziemy przyspieszać z 80 do 120. To 123d na piątce będzie szybsze niż 125na czwórce. Dopiero jak wrzucimy trójkę to będzie lepiej.

Sam nie mogę się doczekać wersji 323d, podejrzewam, że będzie palić podobniej jak 320d. Może wraz z liftingiem E90 pojawi się nowy silnik.

Opublikowano

:modlitwa: rozumiem.

W takim razie,skoro przyspieszenia sa podobne i elastyczność zbliżona to jak sie objawia ta większa moc w 125?Jakby nie było różnica jest spora.

MIKE