Skocz do zawartości

Czy to ma sens :( ??? 318is E36 awarie...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupilem autko miesiac temu i praktycznie teraz ciagle zaluje... Zawsze chcialem e36 318is ale nie sadzilem ze az takie awaryjne te autko jest, a moze po prostu kupilem zloma...

1. Lakier matowieje, wychodzi rdza (wyszlo po pierwszym myciu, byla nalozona farbka do zamaskowania rdzy)

2. Silnik klekocze jak diesel (zawory???)

3. Obroty raz faluja, raz nie...

4. Felgi krzywe albo cale zawieszenie do wymiany

5. Spalanie na poziomie 14-15 gazu (sekwencja)

6. Przod byl chyba stukniety bo widac nierownosci na masce

7. Przeciwmgielne przednie nie dzialaja

8. Wczesniej 7 innych wlascicieli :(

9. Odkad dalem po garach cos stuka pod skrzynia, jakby mocowanie mostu czy laczniki

10... itd... itd... itd

Co radzicie? Robic to wszystko, czy sprzedac dziada i dozbierac kasy i kupic raz a porzadnie? To moje pierwsze BMW ale juz go pokochalem i zal bylo by sprzedawac... :(

Jaka rada?

Life is simple. Make choices and don't look back... zwłaszcza z BMW ;)
Opublikowano
problemy które wypisałeś nie mają nic wspólnego z "wrodzoną" awaryjnością auta. Bo skoro pisesz że wychodzi rdza a wcześniej była nałożona farbka lub felgi krzywe i zawieszenie do wymiany... jak krzywe to pewnie od tego że latało po dołach albo bokami po krawężnikach. A już to że miało ono "7" właścicieli coś chyba oznacza :) Pokaż fotki to może coś poradzimy...

SPRZEDANA :((( buuuuuuuuuMój Compakt :)<--------- OCEŃ - komentarze i uwagi mile widziane na PW. !!!NOWE FOTY!!!

!!!Aktualizacja 05.08.2008 !!!

Opublikowano

Ja kupiłem auto z podobnymi problememi... Powiem koledze tak... Jakby to był opel to byś dołożył kilka złotych i spoko, ale przy BMW praktycznie drugie tyle... Nie wiem jak stoisz finansowo ale ja remonty mojej buni odczuwam źle :cry2:

Generalnie BMW to auto z duszą... Lubi być kapryśne, ale i przyjemności da ci sporo... I choć siedzisz pod nim i cały czas cię denerwuje to jak wsiadasz to cieszysz się jak dziecko z klocków LEGO... :roll2: Jak kobieta :norty:

Moja rada taka... Wlazłeś w coś... brnij w to dalej... albo bardziej się rozczarujesz i przejedziesz albo się uda i będziesz happy :cool2: Mi się prawie udało :twisted2:

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano
Łatwo powiedzieć, mieszkam i pracuje w NL wiec z kasa nie jest zle, ale z drugiej strony... to moze byc skarbonka bez dna ;/
Opublikowano

Moim zdaniem BMW to wdzięczne auto które odpłaci ci się wkładaną kasą... wysupłaj trochę miedzi ponaprawiaj i będziesz śmigał... Nigdy nie wiesz co kupisz następne a jak porobisz sobie sam to masz 100% pewności, że wymienione elementy są nowe...

Mi na przykład prowadzało bunie od lewej do prawej, latało przednie koło, pukało... i wystarczył nowy sworzeń i jest git :twisted:

Haratacze - BMW

Opublikowano
Jak swoją kupiłem też był wrak zmieniłem wszystkie amory, przednie wahacze, końcówki stabilizatorów, pomalowałem pół auta, kupiłem opony zostało mi jeszcze parę drobiazgów chodź by alumfelgi bo mam krzywe zapłaciłem za to wszystko około 3 tys warto!!!!
Opublikowano

Sprzedaj na części i kup drugą - to moja rada

Też kiedyś kupiłem sztrucla męczyłem się z nim 2 lata włożyłem kupe kasy a jeszcze więcej nerwów. Później sprzedałem za marne grosze i do dzisiaj żałuję że w ogóle brałem się za to. Powodzenia :)

http://img692.imageshack.us/img692/9379/podpiswb.jpg
Opublikowano
Jak swoją kupiłem też był wrak zmieniłem wszystkie amory, przednie wahacze, końcówki stabilizatorów, pomalowałem pół auta, kupiłem opony zostało mi jeszcze parę drobiazgów chodź by alumfelgi bo mam krzywe zapłaciłem za to wszystko około 3 tys warto!!!!

Witaj w klubie mi też buja tyłkiem alu krzywe :duh: Jak można zgiąć taką solidną fele no :mad2:

A ja dołożyłem 1000zł i dołoże drugie 1000zł jak będzie trzeba choć jestem biedny jak mysz kościelna... Bo mimo że moje e36 to w sumie dalej wrak to żadne auto nie dało mi tyle frajdy z jazdy, a jeździłem dużo mocniejszymi Calibrami :cool2:

Haratacze - BMW

Opublikowano
Ja wyszedłem z założenia że lepiej zrobić wszystko samemu w pierwszym roku wydałem na swojego ISa 8tys zł na remont zawieszenia i silnika od 2 lat nic się w nim nie popsuło odwdzięcza mi się naprawdę solidnie pozatym nie miałem serca go sprzedać. Twoje autko nie wygląda najgorzej chyba da się go uratowć.
BMW forever!!!
Opublikowano
Ja wyszedłem z założenia że lepiej zrobić wszystko samemu w pierwszym roku wydałem na swojego ISa 8tys zł na remont zawieszenia i silnika od 2 lat nic się w nim nie popsuło odwdzięcza mi się naprawdę solidnie pozatym nie miałem serca go sprzedać. Twoje autko nie wygląda najgorzej chyba da się go uratowć.

ładny masz kolorek czy to nie taki jak mój coś "lagun grun metalic" :cool2:

A w BMW inwestuje się sporo ale auto chodzi jak zegarek jak się o nie dba... E36 bywają na rynku wtórnym często "od', "po" albo "dla" młodych gniewnych... Dlatego jak trafi ci się egzemplasz po wyczynach gniewnego to masz trochę dłubaniny...

Ja miałem na przykład... a raczej nie miałem visco i wentyla a w zamian tego był wentylator elektryczny od audi 80 podłączony kablami 1,0 typu miedziany drut pod długie światła... żarówek nie było to sobie włączał wentylator włączając długie :twisted2: ot technika :norty: Do tego emulator wtrysków działał tylko jako migająca dioda a za chiny nie mogłem dojść gdzie oprócz kabli od + i - są kable do wtryskiwaczy i DME :lol: Generalnie moja buma to był drut, silikon, super glue, poxilina i znaczek BMW :twisted2: Ale dochodze z nią do ładu i już mnie lubi :cool2:

Powiem ci kolego tak... Nic się nie martw tylko zkasaj rękawy! Klucze w dłoń i patrz, kombinuj, pytaj :cool2: naprawiaj i jeździj :twisted2:

Haratacze - BMW

Opublikowano
wydaje mi sie ze jak wlozysz jakies 3 kola w nia to zauwazysz spora roznice,a puzniej jeszcze jakies 2 i bedzie cud malinka... Dbaj o nia i ci sie odwdzieczy.
B M W
Opublikowano
W takim razie dzwonie do mechanika, lecę do bankomatu i rozpoczynamy ożywianie Bumy :)
Opublikowano

Miki1406 kolorek dokładnie zieleń laguny i bardzo go lubię :)

Co do remontu autka to podziel go sobie na etapy na raz wszystkiego nie rób. Zacznij od zawieszenia miesiąc przerwy i np silnik potem poprawki lakiernicze nie odczujesz wtedy aż tak kosztów.

BMW forever!!!
Opublikowano
Ogólnie robi ładne wrazenie. Nie podoba mi sie tylko ten tłumik na pierwszym zdjeciu i spoiler. Z opisanym przez Ciebie problemami da sie uporac. A jak widze na ulicy takie zadbane e36 w mpakiecie to sie ciesze, ze sa ludzie którzy potrafia dbac o swoj samochod. Całe szczescie gdy ja kupiłem swoj miałem tylko 2 naklejki na szybie i jakas narzute na fotel odrazu wziałem sie za nia. Pousuwałem szpetnie naklejki wywaliłem ta narzute fotele wyprałem tapicerke na dachu równiez. Felgi wypastowałem. Ale to nie dziwota w samochodzie sie zakochałem juz w trakcie powrotu z zakupu.
Opublikowano

Dokładnie, masz rację, bardziej przyciąga wzrok stare auto, ale wypicowane, niż nówka z salonu. Dlatego od kolejnej wypłaty biorę się za Buńke ;) Najpierw wyprostuje lub zmienię fele i opony i zajmę się całym zawieszeniem. Kolejna wypłata poprawki na lakierze oraz jak zostanie to coś z silnikiem (kable, świece, filtry, itd, itd...), a z kolejnej... :P fajnie pomarzyć ale myślę, że wszystko jest do zrealizowania :) Potem tylko elektryka i auto nabiera wartości, wyglądu i co najważniejsze funkcjonalności :)

Dzięki Chłopaki, bez takiego grona namów, pewnie bym sprzedał Bume i kupił jakiegoś Fiata ;/ (PS. A miałem Uno i nie powiem 120km/l leciało :P)

..:: Pozdrawiam ::..

Opublikowano
na 99% sprzedaje auto, skrzynia wylewa olej, z silnika z uszczelki leje olej, kable sie poprzepalaly, po dokladnych ogledzinach widac ze auto stuknie przod + tyl, mocowanie walu odpadlo, wal sie trzaska, szkoda slow... auto idzie na odsprzedaz... ktos chetny :P ???
Opublikowano

W tym momencie auto jest w Holandii, w Amsterdamie i pozostanie tu do około lipca. Ile za niego chce... wydalem na Bume 9700 + wszelkie naprawy i czesci okolo 1500... Jak ktoś ja wezmie za 8500 bede szczesliwy... chociaz dzis przejechalem sie nia i naprawde zal mi jej oddawac. Jestem 8 wlascicielem, na brak kasy nie nazekam wiec moze faktycznie trzeba ja zrobic i cieszyc sie fajnym autem? Ale czy podolam, oto pytanie...

Z silnika i skrzyni cieknie olej, auto wyraznie bylo stukniete z przodu i z tylu, sciaga w prawa strone, pod macha haos, ogolnie ok, ale jednak to co najwazniejsze jest w zlym stanie...

Mam pytanie: czy jest osoba, ktora przeprowadzi remont generalny (zawieszenie + silnik + skrzynia) i ile bedzie to moglo kosztowac?

Opublikowano
Kolego ja wydałem jakieś 10 tys zł na doprowadzenie auta do ładu dużo zrobiłem sam część w warsztacie. Też jest bity ma nowy dach jedną ćwiartkę cały malowany po kupnie wymieniłem całe zawieszenie (same części ok 3 tys) potem silnik też 3 tys sporo innych rzeczy wymienione w rezultacie większość auta jest nowe. Auta nigdy nie sprzedam bo składa się w większości z mojej pracy której wycenić się nie da nawet za 25 tys nie oddam :) . Sytuację miałem taką samą jak ty albo sprzedać albo zrobić zrobiłem i gdyby cofnąć czas zrobił bym tak samo. Zastanów się dobrze. Bo teraz to autko będzie ci ciężko sprzedać zwłaszcza w PL z tyloma właścicielami. sprawdź jeszcze tylko w ASO niech pomierzą punkty czy auto nie jest krzywe lub źle złożone bo wtedy remont nie ma sęsu.
BMW forever!!!
Opublikowano
Raczej z ASO nie przejdzie bo... mieszkam w Holandii, a jeśli nawet jest tu taka mozliwosc to napewno baaaaardzo kosztowna.
Opublikowano
A tak przy okazji... to, że auto może być źle złożone, tzn jest nierówne... objawami może być tylko ściąganie go w bok czy coś jeszcze?
Opublikowano

Jedz na sprawdzenie geometri podwozia i podaj wyniki... Zresztą oni sami ci powiedzą co w niej piszczy nie tak... Generalnie felerne są sworznie wahacza i rozluzowanie takiego elementu to latanie auta po całej drodze... Do ściągania wystarczą luzy na drązkach minimalne albo przestawiona zbieżność... Silnik jak uszczelnisz to się długo nacieszysz... Najgorsza sprawa według mnie to dojść do ładu z elektryką po wyczynach "złotych rączek" :duh: Ale damy rade... stary nie poddawaj się...

Ja też władowałem w moją bumę już ok 1000zł i jak narazie kosztowała mnie ok. 3500-4000zł... i nie żałuje... :cool2:

Haratacze - BMW