Skocz do zawartości

JAKI OLEJ? - Kompendium wiedzy o olejach samochodowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Jakiś czas temu trafiłem na ciekawy artykuł o olejach i dopiero teraz go odnalazłem.

Lektura dla wszystkich, spragnionych wiedzy o oleju.

http://www.p12.neostrada.pl/oleje.pdf

Myślę, że każdy kto ma wątpliwości co do tego jaki olej zalać do silnika powinien zacząć od tej lektury.

Może, któryś z moderatorów mógłby przykleić to w najbardziej odpowiednim dziale.

Słowa kluczowe dla szukajki:

jaki olej , syntetyk , syntetyczny , minerał , mineralny , półsyntetyk , półsyntetyczny , wymiana oleju , nagar , płukanie silnika , makra oleju

/Andrzej

Edytowane przez vodka40

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano
no to z tego co wyczytałem jestem zadowolony że zdecydowałem się zalać swoją bunie olejem valvoline max life 10w40 bardzo fajny artykuł dużo się można z niego dowiedzieć.
Opublikowano

witam. nie chce zakladac nowego postu dlatego napisze tu o co mi chodzi.

przejechalem ok 11-12 tys na oleju bez wymiany co jest najwyzsza pora na jego zmiane. nic nie dolewalem a na bagnecie caly czas jest ponad pol, czyli dobrze ale dziwi mnie to dlaczego na kompie (tzn na wyswietlaczy pod zegarami) zgasla tylko jedna zielona kreska????

e34 520i '90 M50B20; 2006-2007

e34 520i '94 M50B20; 2007-2009

e46 320d '02 M47N; 2009-2015

e91 318d '09 N47; 2015-....

Opublikowano
Witam,

Jakiś czas temu trafiłem na ciekawy artykuł o olejach i dopiero teraz go odnalazłem.

Myślę, że każdy kto ma wątpliwości co do tego jaki olej zalać do silnika powinien zacząć od tej lektury.

Może, któryś z moderatorów mógłby przykleić to w najbardziej odpowiednim dziale.

Słowa kluczowe dla szukajki:

jaki olej , syntetyk , syntetyczny , minerał , mineralny , półsyntetyk , półsyntetyczny , wymiana oleju , nagar , płukanie silnika , makra oleju

/Andrzej

Ha, sam wrzucałem to ponad półtora roku temu - było już w przydatnych linkach. Niestety, ktoś z moderacji wyrzucił topic (być może dlatego, że w dokumencie zawarte są niezbyt pochlebne czasami komentarze dot. Castrol'a, głównego partnera BMW...).

Opublikowano

artykuł jest ok, może niektóre określenia są przetłumaczone niefachowo, ale i tak chwała tłumaczowi!

przez ostatnie 4 lata doradzałem w pewnej znanej firmie olejowej w tym zakresie. Wiedza odnośnie olejów jest u nas i w ogóle w świecie cienka, klienci utożsamiali jakość oleju z marką firmy, a nie specyfikacjami. Ciekawostka: ok 40% olejów sprzedawanych w USA nie posiada ŻADNYCH dodatków uszlachetniających. Są sprzedawane, jako doskonałe, ale "zmieniać co 3 tysiące mil"...

P