Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

niedawno wymieniłem zwykłe światła na światła xeonone(kompletne lampy). Obecnie na desce pokazuje mi przy wyłaczonych światałach że są spalone żarówki z przodu po właczeniu świateł ten problem znika czyli pokazuje że jest ok. Jak mozna ten problem zlikwidować by również przy zgaszonych światałach pokazywał że zarówki są dobre(bo faktycznie to są). Pozdrawiam

Opublikowano

Wysypalo ci kontrolke o spalonych swiatlach z prostego powodu w przeciwienstwie do zwyklych zarowek, Xenony nie posiadaja rezystancji ktora sprawdza ECU czy zarowka jest spalona.

Wszystko bedzie gralo jak zrobisz upgrade oprogramowania w autoryzowanym serwisie z Modic-em.

Jezeli masz dostep do Modic-a to zrob to sam:

-wybierz ZCS coding

-wybierz model twojego samochodu

-nastepnie LCM

-pozniej retrofit

-i na koncu xenon headlights

15 minut i po robocie ;-) chyba tylko aktywacja alarmu trwa krocej od aktywacji Xenon-ow. :)

Jako tymczasowe rozwiazanie polecam wyjecie bezpiecznika nr 32 (znikna kontrolki). :roll2:

Opublikowano

Witam.

Ten temat juz byl dokladnie opisywany, poszukaj. Z tego co pamietam to trzeba poprostu podpiac mala zwykla zaroweczke kilku watowa pod zasialnie przetwornicy i bedzie ok.

Xenony sa extra swiatlami to jezdzil z nimi przez caly rok.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zaroweczki, rezystorki, podpinanie do pozycyjnych, wyjmowanie bezpiecznika #32 to wszystko sa polsrodki. :duh:

15 minut w autoryzowanym serwisie zalatwi sprawe raz na zawsze i nic nie bedzie sie grzalo, swiecilo w komorze silnika. :cool2:

Zreszta wszelkiego rodzaju modyfikacje robione domowym sposobem sa podstawa do skasowania gwarancji na modyfikowana czesc w samochodzie. Moje zdanie: zrob to we wlasciwy sposob.

Opublikowano
zgadza się serwis... tylko w serwisie mi powiedzą że się nie podejmują bo to przecież nie legalna taka zmiana, czyż nie? :P
Opublikowano
zgadza się serwis... tylko w serwisie mi powiedzą że się nie podejmują bo to przecież nie legalna taka zmiana, czyż nie? :P

Skoro instalujesz OEM czesc jest to legalne. Jezeli powiedza ze jest nielegalne to dlaczego maja opcje w modic-u o ktorej pisalem wyzej? Skoro jest nielegalna to nie powinno jej tam byc. Wszystko sie da zrobic kwestia odpowiedniego podejscia. :wink:

Zalozmy ze chcesz zainstalowac alram w swoim E46. Instalujesz wszystkie podzespoly sam jedziesz do serwisu i maja to za drobna oplata aktywowac bez wnikania po co, dlaczego i skad. To jest serwis oni maja pomagac a nie utrudniac.

Opublikowano
fakytycznie o tym nie pomysląłem. Dzięki za podpowiedź. Pytanie jeszcze jedno czy może to zrobić warsztat samochodowy który ma komputer do diagnozowania?
Opublikowano
fakytycznie o tym nie pomysląłem. Dzięki za podpowiedź. Pytanie jeszcze jedno czy może to zrobić warsztat samochodowy który ma komputer do diagnozowania?

Komputer do diagnozowania na chlopski rozum tylko "czyta" potrzebujesz cos co bedzie "pisalo" i dlatego potrzebny jest modic ktory ze wzgledu na duzy koszt mozna znalezc tylko w autoryzowanej stacji lub w naprawde bogatym warsztacie samochodowym. Proponuje wykonac kilka telefonow i zapytac czy dana stacja dysponuje potrzebnym urzadzeniem. Mysle jednak ze lepiej zaoszczedzic czas i od razu udac sie do autoyzowanej stacji. Koszt przeprogramowania na pewno bedzie minimalny.

Jezeli juz tam bedziesz przy okazji pomysl moze nad innymi programowymi usprawnieniami swojej E46 . :cool2:

Opublikowano
a jeszcze w takim razie małe pytanie. czy musi być układ samopoziomowania oraz spryskiwacze?

Samopoziomowanie nie jest tak bardzo wazne. Pod warunkiem ze nie wozisz ciezkich rzeczy w bagazniku, ustawisz swiatla raz i to wystarczy . Samopoziomowanie to zbedny bajer, zobacz ile samochodow nie ma samopoziomowanych swiatel. Spryskiwacze wogole nie spelniaja swojego zadania. Jezeli jestes na trasie i chcesz miec czyste reflektory najlepiej wytrzec je recznie. Zabitych much na reflektorze cisnienie plynu niestety nie zmyje :lol: .

Opublikowano
:naughty: samopoziomowanie i spryskiwacze przy xenonach są wymagane ze względu na oślepianie współużytkowników i rozpraszanie strumienia światła, przy dokładnej kontroli drogówki pozbędziesz się dowodu rejestracyjnego i fura na lawete
Opublikowano
:naughty: samopoziomowanie i spryskiwacze przy xenonach są wymagane ze względu na oślepianie współużytkowników i rozpraszanie strumienia światła, przy dokładnej kontroli drogówki pozbędziesz się dowodu rejestracyjnego i fura na lawete

no dobrze lecz brat ma opla vectre z salonu bez spryskiwaczy więc co mu też dowód zabiorą?

Opublikowano
z salonu ?? Niemożliwe, chyba, że sami przerobili aby uatrakcyjnić auto - Według ECE - Economic Commission for Europe - reflektory ksenonowe świateł mijania mogą być stosowane tylko wraz z automatycznym układem poziomowania reflektora oraz systemem oczyszczania klosza, uzależnionych od charakterystyki układu jezdnego pojazdu.
Opublikowano

Witam.

Przy okazji podepne się z pytaniem ?

Otóż zakupiłem xenony , którym brakuje paru uchwytów.Nie pytajcie dlaczego.Poprostu cena była moim zdaniem okazjonalna (1000 zł).tym bardziej biorąc pod uwagę , że były w komplecie z białymi kierunkami i listwą ze spryskiwaczami.

I tu moje pytanie? Czy jest taka możliwość aby przełożyć cał układ do zwykłej obudowy i czy będzie z tym problem?Z tego co widzę to standardowe mają np. przygotowane również miejsce pod przetwornice.

Czy może jednak wykonać naprawę uchwytów.

Proszę o wasze opinie.

Opublikowano
z salonu ?? Niemożliwe, chyba, że sami przerobili aby uatrakcyjnić auto - Według ECE - Economic Commission for Europe - reflektory ksenonowe świateł mijania mogą być stosowane tylko wraz z automatycznym układem poziomowania reflektora oraz systemem oczyszczania klosza, uzależnionych od charakterystyki układu jezdnego pojazdu.

Sa to chyba ostatnie obostrzenia przepisow. Zauwaz ze np E46 modele z roku 1999-2000 maja samopoziomowanie ale nie maja spryskiwaczy reflektorow. Sa wiec te samochody nielegalne na drodze?

Opublikowano
więc pytanie jeszcze jedno. Przy właczeniu świateł światła idą raz w góre raz w dół (przynajmniej umnie tak jest) czy to jest mechanizm samopoziomowania?
Opublikowano
więc pytanie jeszcze jedno. Przy właczeniu świateł światła idą raz w góre raz w dół (przynajmniej umnie tak jest) czy to jest mechanizm samopoziomowania?

Tak

Osobiście nie widziałem żadnego auta z fabrycznymi xenonami bez spryskiwaczy i nie wiem jak było ale aktualne przepisy homologacyjne wymagają bezwzględnie spryskiwaczy i układu samopoziomującego.

Opublikowano

Tak

Osobiście nie widziałem żadnego auta z fabrycznymi xenonami bez spryskiwaczy i nie wiem jak było ale aktualne przepisy homologacyjne wymagają bezwzględnie spryskiwaczy i układu samopoziomującego.

Codziennie widzisz E46 z xenonami bez spryskiwaczy. :norty:

wlasnie tutaj http://www.bmw-klub.pl

• 4 lata później...
Opublikowano
Jeżeli chodzi o te spryskiwacze, to może to być tak ze są to autka sprowadzone ze stanów, a tam nie wymaga się spryskiwaczy. Sam mam stać E46 i E39 sprowadzone ze stanów i również jest brak spryskiwaczy mimo doświetlania zakretów nie ma tam spryskiwaczy :mad2:
Opublikowano

Te lampy idace najpierw w dol potem w gore to niekoniecznie uklad samopoziomujacy.

Tez kiedys sie o to pytalem - to tylko test dzialania silniczkow poziomowania swiatel. Z tego co sie orientuje, jesli posiadasz pokretlo regulacji poziomu swiatel w aucie to samopoziomowania nie ma.

Mariusz
Opublikowano
dokładnie to jest tylko test silniczków w lampach żadne samopoziomowanie !!! jeśli masz ori xenon to przy włączników świateł nie ma regulacji wysokości świecenia ! i jeden kolega poruszył ciekawą kwestię kilka postów wyżej czy zwykłe lampy mają to samo mocowanie co xenony , ponieważ często można wyrwać xenon lampę w dobrej cenie ale z urwanymi uszami.....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/