Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W czwartek pękł mi gumowy wężyk odprowadzający olej do miski z obudowy filtra oleju. Wyciekło mi go sporo i dolałem do półsyntetyka około litr syntetyka (mobila), gdyż tylko taki miałem. Zrobiłem do dzisiaj 200km i pojawiła się kontrolka ciśnienia oleju. Spotkał może się już ktoś z takim problemem? Mój silnik to turbo diesel. Czy powinienem teraz wymienić cały olej i filtr? Czy może tylko czujnik ciśnienia poszedł? Dodam, że w zeszły czwartek auto dostało mocno po pedale gazu... Nigdzie nie ucieka mi olej, wszystko jest szczelne. Poziom oleju również w normie.
http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano
Raczej nie czujnik. A jaki olej miałeś zalany?. Może dolałeś inny (inna lepkość itd.) Osobiście radziłbym wymianę oleju i filtra.
Opublikowano
Na szczęście kontrolka zgasła, dałem buta na gaz i nic nie świeci. Miałem zalany MOBIL 10W-40 a dolałem 5W-40, niestety nie miałem wyboru. Jutro kupię nowy olej i filtr. Może mam złudne wrażenie ale turbina teraz ciszej pracuje i wydaje ładniejszy dźwięk :)
http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano
ja od zawsze tj.od 3,5 roku jak mam moją bunię mam problem z kontrolką ciśnienia oleju na zimnym silniku.Po odpaleniu świeci się parę sek.aż wyświetla informację o ciśnieniu oleju po czym gaśnie i jest ok.Na ciepłym niema tego problemu.Czy jest to wina czujnika,zużytego motoru (ponad 300.000) przy trzech litrach z 88roku,czy złego oleju?(TEXACO 10W40)
niema nic lepszego niż BAWARKA
Opublikowano
ja od zawsze tj.od 3,5 roku jak mam moją bunię mam problem z kontrolką ciśnienia oleju na zimnym silniku.Po odpaleniu świeci się parę sek.aż wyświetla informację o ciśnieniu oleju po czym gaśnie i jest ok.Na ciepłym niema tego problemu.Czy jest to wina czujnika,zużytego motoru (ponad 300.000) przy trzech litrach z 88roku,czy złego oleju?(TEXACO 10W40)

Mialem tak w fordzie sierra, palila sie na poczatku 2-3 sek po odpaleniu z biegiem czasu co raz dluzej i dluzej az silniczek dal o sobie znac... Remont... Przypisuje ci moja sytuacje, nie koniecznie moze byc tak u ciebie

B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano
dzięki.tak myślełem ale prawdę mówiąc myślałem,że ktoś mnie pocieszy i napisze że to może być inny problem. :cry2:
Opublikowano

mam ten sam problem.Jak widzę masz silnik M30B30.Ja natomiast mam 3.5.Poruszyłem ten temat nie tak dawno i są trzy rozwiązania...

1.http://bmwe32.masscom.net/johan/oilfilter_canister/oilfilter_canister.html

2.czujnik oleju który znajduje sie w głowicy

3.silnik padaka ale jak ktos to powiedział w moim wątku-ze jak to bedzie 3 powod to silnik musi byc naprawdę zjechany...

Ja będę swoją próbował reanimować...Moze da coś zmiana tej puszki.Im dało :mrgreen:

pozdrawiam Łukasz

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
Kolego pierwsza najistotniejsza sprawa to nie miesza sie olejow o roznej specyfikacji. Najprawdopodobniej oleje sie zmieszaly i zwazyly co powoduje niedosmarowanie silnika. Stad wymien czym predzej olej najlepiej jeszcze przeplukujac silnik i wszystko powinno byc OK. Ale do wymiany oleju nie wciskaj zbyt mocno gazu a olej wymien doslownie jak najszybciej bo mozesz zatrzec silnik
Opublikowano
kolego gdzie dokładnie się znajduje ten czujnik i czy można go jakoś sprawdzić?mój motorek chyba nie jest jeszcze taką padaczką,bo nic nie stuka i nie puka poza falującymi obrotami ale mam spękaną gumę dolotową do przepustnicy i muszę ją kupić.wiadomo,że przez 20 lat trochę koni zdechło ale reszta jeszcze żyje i jakoś sobie radzą. :cool2:
Opublikowano
ok.dzięki wielkie.za tydzień zmieniam olej i też spróbuję z tym zaworkiem.może jest zasyfiony,bo przecież się go nie sprawdza przy każdej zmianie oleju.
Opublikowano
wymień czujnik, znajduje się pod turbiną jak dobrze pamiętam (koszt ok 20zl)i zalej go mineralnym, może być olej lotos, to nie jest śmieszne to dobry olej i jak miałem taką jak ty to na takim śmigałem :)
KAŻDY SAMOCHÓD MA COŚ W SOBIE , B M W MA WSZYSTKO....