Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, sprawa polega na tym ze na wolnych obrotach lekko świeci(w dzień prawie nie widocznie) lampka ładowania, wieczorem i w nocy gdy jest ciemno w kabinie widac juz bez problemu ze swieci, gasnie po dodaniu obrotów powyzej 1000.

Z czym moze być zwiazany problem miał ktoś tak(podejrzewam te szczotki w alternatorze przy stabilizatorze napiecia) ktos wie jaka maja miec dlugość?? silnik 1.8 M40

dzieki za pomoc

Opublikowano
Coś z ładowaniem nie tak. Mogą to byś zurzyte szczoki;

Jest:

F45 2016r oraz e61 2005r

Były:

E38 740d 2000r

E90 320d 2005r

525 tdsA '95 Chip na 172 KM

Kawasaki ZX-12R '04 na Power Comander III

740iA '93;

Pozdrawiam

Michał

Opublikowano

Przyczyn może być kilka. Często przytrafia się też przepalenie diody prostowniczej w alternatorze (jednej lub kilku naraz), zwłaszcza gdy alternator często jest mocno obciążany lub właściciel nie odłącza akumulatora na czas ładowania. Przy jednej przepalonej ładowanie jest zachowane, ale znacznie mniej efektywne.

Pomiar napięcia ładowania (V) powie ci więcej.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Najprawdopodobniej wytarly Ci sie juz szczotki albo regulator padl jezeli lampka mruga to wytarly sie pierscienie na wirniku.
Opublikowano
Przyczyn może być kilka. Często przytrafia się też przepalenie diody prostowniczej w alternatorze (jednej lub kilku naraz), zwłaszcza gdy alternator często jest mocno obciążany lub właściciel nie odłącza akumulatora na czas ładowania. Przy jednej przepalonej ładowanie jest zachowane, ale znacznie mniej efektywne.

Pomiar napięcia ładowania (V) powie ci więcej.

Nie wiem czy dobrze Cie zrozumialem.

Trzeba odlaczac akumulator podczas ladowania?

Wiem, ze nie wolno odlaczac akumulatora podaczas pracy silnika.

Opublikowano

Dobrze :!:

Zakaz odłączania przy włączonym silniku jest bezwzględny, chyba że samochód ma prądnicę prądu stałego (wtedy niczym to nie grozi).

Odłączanie akumulatora na czas ładowania jest zalecane, chociaż w książce Etzolda "Sam naprawiam BMW serii 3" zapisano to jako jedną z czynności obowiązkowych.

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Dobrze :!:

Zakaz odłączania przy włączonym silniku jest bezwzględny, chyba że samochód ma prądnicę prądu stałego (wtedy niczym to nie grozi).

Odłączanie akumulatora na czas ładowania jest zalecane, chociaż w książce Etzolda "Sam naprawiam BMW serii 3" zapisano to jako jedną z czynności obowiązkowych.

Kiedys byla juz o tym mowa na forum i z tego co pamietam to raczej zalecali aby nie odlaczac akum. podczas ladowania. Ja mam taki slaby akumulator i dosc czesto go doaldowywuje ale teraz to juz sam nie wiem jak mam to robic.

Opublikowano

Sprecyzuję.

Jeżeli akumulator jest ładowany łagodnie (małym amperażem), to nie stanie się nic złego, jeśli będzie w trakcie ładowania podłączony do instalacji. Ale gdy ładuje się go dużym amperażem (np. okazało się, że ledwie kręci, a musisz wystartować w ciągu kwadransa), lepiej go odłączyć.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Witam, z doswiadczen z moim poprzednim samochodem - luzne kable przy alternatorze. Moze to to.

Tu Gość ma rację - sprawdz kabelki.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

U mnie zarzyla sie kontrolka od ladowania i wymienilem regulator napiecia wraz ze szczotkami. Dziala.

Pzdr

Rav
Opublikowano
Ja to przerabiałem kilka dni temu. Najpierw na wolnych obrotach swieciła się kontrolka ładowania ,pózniej gasła ale zapalała się kontrolka ABS. Następnie nie gasła już przy wyższych obrotach - wymiana regulatora napięcia załatwiła sprawę.
Opublikowano
U mnie zarzyla sie kontrolka od ladowania i wymienilem regulator napiecia wraz ze szczotkami. Dziala.

Pzdr

dokłądnie to samo niedawno przerabiałem. wymien wczesniej bo mi akurat w trasie stanał bez pradu juz nawet w akumulatorze :evil: