Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam proszę napiszcie ile ta bestia powinna spalac benzyny przy delikatnej jeżdzie spala jakies 19 l
Opublikowano

Właśnie coś takiego zakupiłem w powrót z sprawdziłem ją w powrocie z berlina. no więc w trasie wyszło mi około 9,5 l/100km. W mieście przy łagodnej jeździe (choć kilka razy pokazywałem znajomym moc wiec nie zawsze tak ekonomicznie było) spaliła 12,5 litra. Przy bezstresowej zabawie (deptanie kiedy się chce) 15 litrów. Mi tak wyszło.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Moja na trasie przy spokojnej jeździe do 140 mieści sie w 10L,

w warunkach moejsko-podmiejskich Krakowa wychodzi benzyny jakieś 12-14.

Na gazie w trase jeszcze nie jeździłem, w warunkach mieszanych pali poniżej 15 (w granicach 13-14). Nie jeżdże szaleńczo, ale lubie nierad docisnąć.

Oczywiście wielkość wiru w baku zależy od elastyczności nogi na gazie.

Jednak dla v8 3.0 spalanie 19L to zdecydowanie za dużo - kolega w e38 4.0 miał lepsze spalanie

Opublikowano

Odpowiedzi na to pytanie są udzielane poraz tysięczny :duh: Coraz ciekawsze tematy mamy na forum. Nazwijmy je 'ile pali i jaki olej'

Aha, i chyba admin powinien zlikwidować dopisek 'zanim zapytasz, poszukaj' bo nowi użytkownicy mają to centralnie w duuużym poważaniu.

Opublikowano

Banol masz racje, ale skoro auto posta jest tu pierwszy raz, to zaczekaj chwile z gnojeniem go.

Dowalimy przy drugim poście typu xero :duh:

Opublikowano
Banol masz racje, ale skoro auto posta jest tu pierwszy raz, to zaczekaj chwile z gnojeniem go.

Ja wiem, martwię się tylko o poziom tego forum. Zrób sobie wycieczkę po tematach postów na powiedzmy trzech pierwszych stronach. Ile z tego stanowią jakieś wartościowe dyskusje? Niewiele. Nowy użytkownik jak najbardziej ma prawo być nieświadom pewnych zagadnień, jednak w mojej opinii forum to nie automat do udzielania odpowiedzi na najprostsze pytania i należałoby wykazać trochę inwencji i ambicji w dążeniu do wiedzy (choć nie ukrywam, że szukając wczoraj zdjęcia i rozpiski pinów wtyczki do pompy paliwa, miałem ochotę sobie skrócić drogę - jednak finalnie powściągnąłem tą chęć)To niestety prawidłowość na wszystkich forach, więc należy się tego trzymać od pierwszego razu. Privatnie na takie pytanie chętnie odpowiem, jednak odwiedzając forum kilka razy dziennie i widząc przyrost tematów głównie hmmm... mało wnoszących, poprostu mnie to drażni. Jaka jest przyszłość tego wątka? Kolejne rozpisywanie się że 'moje m40b18 pali 10' zakończone jakimś wieeelkim offtopem. Nie dzięki. Dlatego walnąłem od razu, bo jeżeli nowy użytkownik zechce pozostać z nami nieco dłużej, następnym razem może zapyta dopiero, kiedy faktycznie nie będzie dało się znaleźć.

Opublikowano

Sorki ale jestem tu pierwszy raz i nie wiedziałem że tym moim zapytaniem tak was zdenerwuje ale próbowałem coś znaleźć konkretnie o moim silniku i nic jeszcze raz Sorki poprawie sie

Ja wiem, martwię się tylko o poziom tego forum. Zrób sobie wycieczkę po tematach postów na powiedzmy trzech pierwszych stronach. Ile z tego stanowią jakieś wartościowe dyskusje? Niewiele. Nowy użytkownik jak najbardziej ma prawo być nieświadom pewnych zagadnień, jednak w mojej opinii forum to nie automat do udzielania odpowiedzi na najprostsze pytania i należałoby wykazać trochę inwencji i ambicji w dążeniu do wiedzy (choć nie ukrywam, że szukając wczoraj zdjęcia i rozpiski pinów wtyczki do pompy paliwa, miałem ochotę sobie skrócić drogę - jednak finalnie powściągnąłem tą chęć)To niestety prawidłowość na wszystkich forach, więc należy się tego trzymać od pierwszego razu. Privatnie na takie pytanie chętnie odpowiem, jednak odwiedzając forum kilka razy dziennie i widząc przyrost tematów głównie hmmm... mało wnoszących, poprostu mnie to drażni. Jaka jest przyszłość tego wątka? Kolejne rozpisywanie się że 'moje m40b18 pali 10' zakończone jakimś wieeelkim offtopem. Nie dzięki. Dlatego walnąłem od razu, bo jeżeli nowy użytkownik zechce pozostać z nami nieco dłużej, następnym razem może zapyta dopiero, kiedy faktycznie nie będzie dało się znaleźć.

Opublikowano
Sorki ale jestem tu pierwszy raz i nie wiedziałem że niektórych z was tak zdenerwuje moim zapytaniem ale probowałem cos znaleźć konkretnie o moim modelu i nic, może słabo szukałem , ale wykorzystując okazje - co powoduje że mi tak spala i co mozna zrobić aby paliła mniej (nie cisne jej) i jeszcze raz Sorki poprawie się nastepnym razem
Opublikowano

Banol !

Przestraszyłeś kolegę :D

A może by coś wniósł nowego ?

Jakąś sensowną dyskusję np. wpływ sondy Lambda na spalanie etc.

Ogólnie fajnie :8) !

pozdr.

Mariusz.

PS. Przymierzam się do nieczytania tego forum (wiem, że się cieszycie).

Opublikowano

Sivy001, pali Ci tyle przy spokojnej jezdzie po miescie, czy w trasie?

Generalnie, najczestsza przyczyna duzego spalania jest uszkodzona sonda Lambda. Jezeli pali Ci tyle przy lagodnej jezdzie w trasie, to ja bym podlaczyl samochod pod komputer diagnostyczny (niekoniecznie w ASO) i sprawdzil, czy nie ma zadnych bledow.

Mam taka ogolna prosbe: jezeli ktos uwaza, ze jakis temat jest bez sensu, to prosze powiadomic o tym moderatorow przyciskiem, ktory do tego sluzy. Natomiast (zgodnie z regulaminem) prosze nie bawic sie samemu w moderatora i objezdzac autora takiego tematu. Od tego sa moderatorzy (jezeli oczywiscie uznaja, ze objechanie sie komus nalezy).

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Wszystko zalezy od warunkow - w warszawskich korkach jak najbardziej moze tyle spalic. Ale przy plynnej jezdzie po miescie, a juz szczegolnie w trasie powinno byc duzo mniej.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

PS. Przymierzam się do nieczytania tego forum (wiem, że się cieszycie).

Bez kitu :cool2:

@ Panfil, cieszę się z tonu, w jakim utrzymałeś swą wypowiedź, jednak, był już kiedyś taki system, w którym się donosiło a wypowiadanie własnego zdania było nie mile widziane przez władzę. Nie bardzo funkcjonował...

Opublikowano

banol ma troche racji - ten temat byl walkowany ze 100 razy - ja sam pisalem chyba z 20 razy ile powinno palic sprawne m60b30 przy jedzie normalnej/nienormalnej , trasa/miasto - wiec jaka to filozofia poszukac...

ale jak ktos jest nowy to moze niewiedziec ze ten temat byl juz na tapecie