Skocz do zawartości

Kto ma wkoncu racje (katalizatory wyciete,niedogrzanie sady)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam dzisiaj wkoncu pojechalem do goscia ktory robi tylko bemki(15lat) stoja u niego E46 e39 z4 itd ,czekalem miesiec na swoja kolejke,gosc ma sprzet pod BMW i powiedzil mi ze to bzdury ze po wycieciu katow auto lepiej chodzi wrecz przeciwnie jest zmulone bo sada jest niedogrzana ja mam powycinane i moje auto nie ma przyspieszenia jezdzi jak na gazie E34 525L M50 bez vanosa,nie mam zadnych bledow mowil ze to wina pompki paliwowej i brak katalizatorow ,albo wstawic katalizatory albo jakies zwezki nie wiem jak on to nazywal fachowo,mowil ze trzeba to obliczyc tak zeby nie zmulic auta dopiero wtedy bedzie chodzic wiec jak wy jezdzicie bez katow,kto ma do cholery racje ? ja jak odpale auto rano to mi obroty faluja pred kazda krzyzowka dopuki wskazowka nie wejdzie na 1 kreske pozniej stoja jak dzwon,a katalizatorry sam powycinalem i bylo dobrze do czasu kiedy mi sada nie padla,dalem sonde Boscha zresetowalem kompa i szlak trafil przyspieche :( co z tego ze benzyna nie smierdzi jak nie ma przyspieszenia!!
Opublikowano
Witam dzisiaj wkoncu pojechalem do goscia ktory robi tylko bemki(15lat) stoja u niego E46 e39 z4 itd ,czekalem miesiec na swoja kolejke,gosc ma sprzet pod BMW i powiedzil mi ze to bzdury ze po wycieciu katow auto lepiej chodzi wrecz przeciwnie jest zmulone bo sada jest niedogrzana ja mam powycinane i moje auto nie ma przyspieszenia jezdzi jak na gazie E34 525L M50 bez vanosa,nie mam zadnych bledow mowil ze to wina pompki paliwowej i brak katalizatorow ,albo wstawic katalizatory albo jakies zwezki nie wiem jak on to nazywal fachowo,mowil ze trzeba to obliczyc tak zeby nie zmulic auta dopiero wtedy bedzie chodzic wiec jak wy jezdzicie bez katow,kto ma do cholery racje ? ja jak odpale auto rano to mi obroty faluja pred kazda krzyzowka dopuki wskazowka nie wejdzie na 1 kreske pozniej stoja jak dzwon,a katalizatorry sam powycinalem i bylo dobrze do czasu kiedy mi sada nie padla,dalem sonde Boscha zresetowalem kompa i szlak trafil przyspieche :( co z tego ze benzyna nie smierdzi jak nie ma przyspieszenia!!

Wycinając kata zmieniasz przepływ spalin w układzie wydechowym i może to zaszkodzic albo polepszyc moc ale żeby się tego dowiedziec to by trzeba pojechac na hamownię i zrobic pomiar przed i po a nie teoretyzowac. Może ktoś to zrobił ?

Opublikowano
Dziś dzwoniłem do sklepu na Narbutta z pytaniem o przepływkę do 316 a pani zapytała czy auto ma katalizator czy został usunięty. Jeśli jest to przepływka kosztuje 1500zł a jeśli kata nie ma to jest inna za 2000zł. Nie wiem tylko czy chodzi tu właśnie o parametry pracy silnika czy o ekologię i skład spalin.
Gdy się urodziłem płakałem a wszyscy się śmiali, umierając ja będę się śmiać a wszyscy będą płakać.
Opublikowano

Temat wyciętych katalizatorów ciągnie się na tym forum od początku jego istnienia. I każdy ma coś innego do powiedzenia.Ale ale...

...aby zrozumieć sens istnienia katalizatora i jego wycięcie trzeba rozróżnić dwie istotne kwestie:

AUTA MONTOWANE W POCZATKOWYM STADIUM PRODUKCJI BEZ KATALIZATORóW, A PO MODERNIZACJI UKLADU WYDECHOWEGO (NIE SAMEGO MOTORU) NA POTRZEBY EKOLOGII Z DOłOZONYM KATALIZATOREM

AUTA I ICH JEDNOSTKI NAPEDOWE MONTOWANE I UWAGA PROJEKTOWANE JUZ Z KATALIZATOREM

W czym jest różnica?

W pierwszym przypadku wycięcie katalizatora poprawia nieznacznie(choć nie zawsze)dynamikę auta, moc, spalanie.

W drugim przypadku wycięcie katalizatora bardzo często stwarza problemy(choć nie zawsze) własnie ze spalaniem, mocą, przyspieszeniem, nierówną pracą silnika. Wiąże się to ze zmianą fabrycznych parametrów pracy silnika.

I tyle.Można temat ciągnąć bez końca, każdy coś dopowie, ale TAKIE są fakty.

Przykład? W BMW były m20 z KAT i wcześniejsze bez.I tu można kombinować bez obaw.W nowszych silnikach już tylko na własną odpowiedzialność.

BMW? Bogini Moich Wrażeń.
Opublikowano
Jak miałem e34 tez pozbylem sie katalizatora i nie powiem auto nie stracilo na mocy i nie zauważylem zmiany w spalaniu....miałem za to efekty swietlne w nocy :twisted2: bo miałem sekwencje i jak przy 150 na 3 biegu lub kollo 200 puszczalem gaz...z tłumnika koncowego Bunia zial ogniem ale czasem jak jakas Calibra lub inny wynalazek na naszej krajowej 7 chcial sie poscigac i podjezdzal pod tyl dodawalem gazu i szybko go puszczalem..i ziuuuuu ogniem w 90% zjezdzal na prawy pas i mu przechodziło :norty:

Czerwna bo??...bo szybsza xD

http://www.ctr.pl www.kamery.pl

Opublikowano
gdzie blizej jak sada jest na koncu 2 rorki ! a jesli chodzi o pompe paliwowa moze byc ona przyczyna ze auto nie ma przyspieszenia ?jest zmulone,auto krece do spodu i nie szarpie,na moj rozum jak by pompka nie dawala rady by szarpalo przy gwaltownym przyspieszaniu