Skocz do zawartości

Wewnetrzne oswietlenie...Jak zrobic?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moje pytanie dotyczy oswietlenia wnetrza, a mianowicie jak zrobic aby zarowki na tylnych slupkach, oraz przy lusterku wewnetrzym po zamknieciu drzwi nie gasly od razu, tylko po kilku sekundach stopniowo sie sciemnialy do momentu az zgasna.....?

Co bedzie mi do tego potrzebne i jak przerobic instalacje aby uzyskac taki efekt :?:

Pozdr!!!

Bardzo Mądry Wybór
Opublikowano

Witam!

To chyba coś jest nie tak skoro od razu ci gasną...przynajmniej mi sie tak wydaje. U mnie po zamknięciu stopniowo przygasają az zgasną całkowicie. Może masz coś nie tak z wyłącznikiem w słupku drzwi ?

Z racji tego, że spadł śnieg, przypominam, że piłowanie GOLFA na ręcznym, to nie DRIFT!!!!

Nie dyskutuj z idiotą , na początku sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.

http://picasaweb.google.co.uk/kieltj/BMW - moje BMW

Opublikowano
To chyba jeszcze zależy od położenia stacyjki, jak masz wyłączoną to gaśnie stopniowo a jak włączoną to od razu.
Opublikowano
nieprawda w E36 jest tak ze jak zamykasz drzwi to jakies 20-40 sek. sie powinno swiecic az do sciemnienia i calkowitego zgaszenia lampek w samochodzie. jak Tobie gasnie od razu to cos masz nie tak moze z krancowkami badz z pradem

http://www.rookers.pl

Ulica to nie tor wyścigowy, tutaj nie ma znaczenia kto będzie pierwszy ...

Opublikowano

No coz odkad kupilem autko to juz tak bylo ..... :cry2:

to jest E36 z 93 r. kolega ma e36 z 92 roku i wlasnie u niego jest tak ze zarowki sciemniaja sie do momentu az calkowicie gasna a u mnie niestety od razu gasna bez zadnego sciemniania....moze to zalezy od rocznika, a jezeli nie, jezeli w kazdym roczniku jest ten sciemniacz to co moze u mnie byc problemem niewlasciwego dzialania?Aha i to nie jest zalezne u mnie od "polozenia" stacyjki jest tak samo na wlaczonym zaplonie jak i na wylaczonym.......niezaleznie czy silnik pracuje czy nie.....

Bardzo Mądry Wybór
Opublikowano

Dzieki za lekturę, czytalem ale ona raczej nic mi nie wyjasnila, tam to wszystko jest polaczone z alarmem i centralnym a u mnie niema ani tego ani tego.....

Moze poprostu moja wersja jest tak uboga ze sciemniacza nie bylo.....?

Zalozmy jednak ze on jest, a zarowki sie nie sciemniaja to w czym i gdzie szukac wady?A tak wogole to wktorym miejscu on powinien sie znajdowac?

Bardzo Mądry Wybór
Opublikowano
nieprawda w E36 jest tak ze jak zamykasz drzwi to jakies 20-40 sek. sie powinno swiecic az do sciemnienia i calkowitego zgaszenia lampek w samochodzie. jak Tobie gasnie od razu to cos masz nie tak moze z krancowkami badz z pradem

Wydaje mi sie ze to chyba nie krancowki bo gdyby z ktoras bylo cos nie tak to przy otwarciu drzwi z ta uszkodzona swiatlo by sie wogole nie zapalalo lub bylo by zapalone caly czas.....nawet po zamknieciu drzwi a tu wszystko ok. tyle tylko ze swiatlo sie nie sciemnia tylko gasnie od razu..... :(

Bardzo Mądry Wybór
Opublikowano
Jak poczytać na forum to kilka osób też pisało że czegoś takiego nie mają wiec może faktycznie nie we wszystkich wersjach to było.
Opublikowano
Jak poczytać na forum to kilka osób też pisało że czegoś takiego nie mają wiec może faktycznie nie we wszystkich wersjach to było.

hmmmm.... :think: wiesz moze w ktorym miejscu "ten pan" sciemniacz powinien sie znajdowac?

Bardzo Mądry Wybór
Opublikowano
jedne mialy inne nie, gdyby byl uszkodzony to nie swiecilo by wcale, poszukaj na allegro, koles sprzedaja sciemniacze oswietlenia za kilkanascie zlotych - swieci po zamknieciu przez kilkanascie sekund i gasnie plynnie potem, montujesz z przodu i dziala na wszystkie lampki. montowalem to juz w e34 i fordzie fiesta, dziala bardzo fajnie.
Opublikowano
qrcze szczerze to pierwszy raz sie spotkałem z taka dziwna sprawa...nie przypuszczałem ze to może być opcją dodatkową...o ila takową jest :D

Z racji tego, że spadł śnieg, przypominam, że piłowanie GOLFA na ręcznym, to nie DRIFT!!!!

Nie dyskutuj z idiotą , na początku sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.

http://picasaweb.google.co.uk/kieltj/BMW - moje BMW

Opublikowano
A nie jest to po prostu moduł komfortu?? Jak go nie ma autko to nie ściemniają się lampki. Tak mi się wydaje.

Czy ten modul odpowiada tylko za oswietlenie wnetrza czy za cos jeszcze?

Masz moze jakis opis/schemat w ktore miejsce powinien byc wpiety i czy w kazdym modelu powinien sie on znajdowac?

Bardzo Mądry Wybór
Opublikowano

e36 bez fabrycznego alarmu a co więcej bez centralnego?

A to były takie w ogóle?

Ja bym raczej stawiał na zepsuty moduł od centralnego. Wymienić go, koszt około 100 PLN za używany a komfort używania samochodu niesamowicie wzrasta. Ostatnio na allegro krążyły nawet zestawy modułu centralnego wraz z nierzeźbionymi kluczykami z pilotem do modułu. Miodzio... polecam i pozdrawiam :)

--

Kesek

Opublikowano

A to były takie w ogóle?

No niestety wychodzi na to ze byly :cry: a ja jestem jednym z posiadaczy.....Do zalozenia centralnego przymierzam sie juz chyba ze 3 miesiace i jakos braknie czasu i funduszy bo zawsze znajdzie sie cos wazniejszego :(

Bardzo Mądry Wybór
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A to były takie w ogóle?

No niestety wychodzi na to ze byly :cry: a ja jestem jednym z posiadaczy.....Do zalozenia centralnego przymierzam sie juz chyba ze 3 miesiace i jakos braknie czasu i funduszy bo zawsze znajdzie sie cos wazniejszego :(

Szczerze to pierwszy raz widzę, żeby e36 nie miało centrala. Może masz po prostu cały moduł zwalony?? Sprawdzałeś czy nie masz siłowników w drzwiach, instalacji?? No ale jeśli rzeczywiście nie masz to tym bardziej nie ma co myśleć że jest moduł komfortu. Ja bym na twoim miejscu upewnił się co do tego centrala a to ściemnianie to wstawił osobno tak jak ktoś pisał już wyżej. No i centrala wstawiał - dość łatwe. Pozdro...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A to były takie w ogóle?

Szczerze to pierwszy raz widzę, żeby e36 nie miało centrala. Może masz po prostu cały moduł zwalony?? Sprawdzałeś czy nie masz siłowników w drzwiach, instalacji?? No ale jeśli rzeczywiście nie masz to tym bardziej nie ma co myśleć że jest moduł komfortu. Ja bym na twoim miejscu upewnił się co do tego centrala a to ściemnianie to wstawił osobno tak jak ktoś pisał już wyżej. No i centrala wstawiał - dość łatwe. Pozdro...

Opublikowano

A to były takie w ogóle?

Jutro biore sie za sciaganie boczkow i sprawdze czy silowniki siedza, ale na dzien dzisiejszy jestem na 90% przekonany ze ich nie ma.Twoim zdaniem kazda E36 miala centralny :?:

Bardzo Mądry Wybór
Opublikowano
A nie jest to po prostu moduł komfortu?? Jak go nie ma autko to nie ściemniają się lampki. Tak mi się wydaje.

Czy ten modul odpowiada tylko za oswietlenie wnetrza czy za cos jeszcze?

Masz moze jakis opis/schemat w ktore miejsce powinien byc wpiety i czy w kazdym modelu powinien sie on znajdowac?

W pakiecie komfortu znajdowały się - domykanie szyb/dachu kluczykiem (trzymasz przekręcony kluczyk dłużej i szyby oraz dach się domykają), dwustopniowe przyciski podnoszenia szyb, gdy naciśniesz mocniej szyba sama się opuszcza/podnosi do końca. To samo z dachem, ale działa tak tylko otwieranie, przy zamykaniu trzeba ciągle trzymać przycisk (podobno po to żeby sobie albo komuś czegoś nie przytrzasnąć). Jeśli te rzeczy działają to masz pakiet komfort.

Dodam, że u mnie ściemniacz działa.

Opublikowano

A wiec tak:Dzis posciagalem boczki silownikow od centralnego nie ma........ :(

Wiec na pakiet komfort nie ma co liczyc.......Jezeli chodzi o sciemniacz to chyba tez :( Pozostaje tylko kupic i go zalozyc.......Cholera zastanawia mnie tylko jedna rzecz bo ktos wyzej pisal o wyposazeniu:centralny, szyby w elektryce.....a u mnie niema nic ani centralnego ani elektrycznych szyb, strasznie uboga wersja nie sadzicie?Jak to jest z tym wyposazeniem? :worried:

Bardzo Mądry Wybór
Opublikowano

W pakiecie komfortu znajdowały się - domykanie szyb/dachu kluczykiem (trzymasz przekręcony kluczyk dłużej i szyby oraz dach się domykają), dwustopniowe przyciski podnoszenia szyb, gdy naciśniesz mocniej szyba sama się opuszcza/podnosi do końca. To samo z dachem, ale działa tak tylko otwieranie, przy zamykaniu trzeba ciągle trzymać przycisk (podobno po to żeby sobie albo komuś czegoś nie przytrzasnąć). Jeśli te rzeczy działają to masz pakiet komfort.

Dodam, że u mnie ściemniacz działa.

Wg moich informacji w pakiecie komfortu znajdowało się tylko domykanie szyb i szyberdachu. Możliwe że były różnice w zawartości tego pakietu zależnie od roku produkcji.

Ja nie mam tego pakietu ale mam dwustopniowy przycisk podnoszenia szyby kierowcy, pasażer ma jednostopniowy, szyberdach też jest jednostopniowy.

Co do ściemniania oświetlenia to jest ono powiązane i zależne od modułu centralnego zamka, jak go nie ma to oświetlenie gaśnie natychmiast.

Jeżeli chodzi o wyposażenie to np znajomy ma e36 bez centralnego zamka, wspomagania kierownicy, poduszki powietrznej i szybki są na korby.