Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. planuję wymienić przednie amortyzatory. Jakie są lepsze? Potrzebuję zwykłe amory nie chodzi mi o jakieś sportowe czy obniżone. Jakiego producenta obrać? I jeszcze pytanie do mechaników. słyszałem że można wymienić sam wkład czy lepiej wymienić cały amorek oprócz sprężyny. Czy da się to zrobić samemu i jak za to się zabrać. Dobrze by było żeby jakaś instrukcja co robić i w jakiej kolejności. Jeżeli u kogoś są zdjęcia będę wdzięczny do końca życia :cool2:
BMW - power
Opublikowano

Jak chcesz robic profesjonalnie to:

amory, sprezyny, oslony, odboje i poduszki (wzmacniane)

za robote biora srednio 200zl

ja kupilem amory NK (3 lata gwarancji, bez limitu km) i jestem zadowolony. 130zl/szt, jak chcesz moge Ci polecic sprzedawce na allegro u ktorego kupilem.

W zadne wklady bym sie nie bawil. Jak chcesz wydac wiecej, to sachs, billstein, a to co napisalem wyzej , to jak dla mnie 'minimum'. Inaczej poprostu nei oplaca sie robic, bo bedziesz mial kiepskie wyniki tlumienia na tasmie (chocby przez uzywane juz sprezyny) itp

Wiem, bo sam przerobilem na sobie. To byla jedyna rzecz ktora postanowilem zrobic na szybko (mialem wyjazdy) i w miare po kosztach...

W efekcie, teraz przymierzam sie do robienia tego samego 2 raz po niecalym pol roku (wyraznie gorsza jedna strona, gdzie mialem wbity amor i peknieta sprezyne, a o wymianie poduszki nie pomyslalem)

Podsumowujac, lepiej zmienic wszystko zwiazane z amorami, zeby nie rozgrzebywac tego drugi raz niedlugo...

Pozdrawiam
Opublikowano

co za brednie, sprężyny się wymienia jak coś z nimi nie tak jest a nie dlatego ze są stare a tymbardziej przy wymianie amorów :mad2:

idąc takim tokiem myslenia to moze jeszcze wachacze wymieniles :lol: przeciez lepiej odrazu zrobic wszystko zeby zaraz nie rozgrzebywac prawda :?: :lol:

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

co za brednie, sprężyny się wymienia jak coś z nimi nie tak jest a nie dlatego ze są stare a tymbardziej przy wymianie amorów :mad2:

idąc takim tokiem myslenia to moze jeszcze wachacze wymieniles :lol: przeciez lepiej odrazu zrobic wszystko zeby zaraz nie rozgrzebywac prawda :?: :lol:

Ale że j0hnny2007 robi porządnie jak wymienia te elementy. widać ze dba o auto..

j0hnny2007 tak trzymaj :cool2:

http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano
Gdzie kupowałeś amory? Szukam przednie ale nie widziałem NK po 130zł.

Przednie beda nieco drozsze jak nic sie nie zmienilo, zaraz Ci wysle namiary na priv.

Den w Twoim aucie wymienia się wkłady ,przecież kasę którą wydasz na całe golenie możesz przeznaczyć na nowe poduszki i inne zużyte elementy zawieszenia.

To tak samo jak z tulejami wahaczy, albo oponami bieznikowanymi.

Jeden kupuje nowe, drugi stara sie zrobic ze starego nowe... efekt jaki jest kazdy wie.

W niektorych przypadkach regeneracja sie sprawdzi, w niektorych z gory wiadomo, ze nie.

co za brednie, sprężyny się wymienia jak coś z nimi nie tak jest a nie dlatego ze są stare a tymbardziej przy wymianie amorów

Na starych sprezynach mozesz miec nawet do 20% mniejsza skutecznosc tlumienia (sprawdzone na tasmach). Koszt sprezyny to ok ~100zl. Jak ktos wymienia amortyzatory to moim zdaniem nie powinien na tym oszczedzac.

Ja wiem po sobie: oszczedny dwa razy traci.

idąc takim tokiem myslenia to moze jeszcze wachacze wymieniles Laughing przeciez lepiej odrazu zrobic wszystko zeby zaraz nie rozgrzebywac prawda Question Laughing

Wahacze to chwila moment, amortyzatory - nie.

Niestety z takim podejsciem 'jak dziala to po co ruszac' daleko sie nie zajedzie. Jak juz cos robisz, to rob porzadnie...

Pozdrawiam
Opublikowano
Johnny 2007 ile zapłaciłeś za całe golenie z wkładami ? Skoro producent przewiduje wymianę wkładu w przypadku kiedy kolumna amortyzatora jest w stanie zadowalającym (goleń) to tak można zrobić .I
Opublikowano

Ja zmienialem tyl. Przod jest drozszy o ok 30-50zl, zaleznie gdzie wiadomo.

Pol roku temu mniej wiecej tyl byl za 130/szt nk gazowe. Nie wiem ile wklady, moge sie mylic, ale podejrzewam, ze nie oplacalne.

Pozdrawiam
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Czy da się to zrobić samemu i jak za to się zabrać. Dobrze by było żeby jakaś instrukcja co robić i w jakiej kolejności. :cool2:

Napewno musisz mieć ścigacze do sprężyn. ( to takie dwa nagwintowane pręty z zaczepami, ściągasz je nakrętkami i wtedy możesz zcisnąć bezpiecznie sprężynę).

Co po koleji to Ci nie powiem bo nie wiem, ale możesz mieć jeszcze problem z wybiciem amortyzatora ze sworznia (u mnie mechanior musiał użyć palnika do podrzania tulejki, która pozostała na sworzniu i dopiero wtedy ja zdemontował).

Myśle, że lepiej podjechać do mechaniora, weźmie około 200zł.

Pozdrawiam

003.jpg
Opublikowano

Pol roku temu mniej wiecej tyl byl za 130/szt nk gazowe. Nie wiem ile wklady, moge sie mylic, ale podejrzewam, ze nie oplacalne.

Lepiej dać olejowe - gazowe są mniej trwałe

Opublikowano

Moim zdaniem porownywalne, jesli chodzi o trwalosc, ale napewno nie o jakosc.

Gazowe sa lepsze, szybciej reaguja, auto jest bardziej stabilne/sztywniejsze, no i sa drozsze, jesli jezdzisz dynamicznie to wlasnie dla Ciebie. Olejowe sa bardziej komfortowe, ale czasem mozna wrecz uzyskac efekt plywania, sa tez znacznie tansze.

Pozdrawiam
Opublikowano
Johnny 2007 zapytanie dotyczyło amortyzatorów przednich Ty zmieniałeś tył ,specjalnie załączyłem w poście linka do amortyzatora przedniego żebyś zobaczył jak jest zbudowany.Zmieniałem kilka razy wkłady w przednich i wiem o czym piszę.
Opublikowano
Co myślicie o amorach sachs? Na jak długo ich wystarczy i jaką mają skuteczność?
BMW - power
Opublikowano

Sądziłem że olejowych amorków już się dziś nie montuje do Beemek, przynajmniej ciężko je dostać. :)

Co myślicie o amorach sachs? Na jak długo ich wystarczy i jaką mają skuteczność?

To bdb firma, fabrycznie właśnie takie są montowane. Czasem ponad 10-letnie Beemki z Niemiec mają je jeszcze niewymienione od nowości i nadal są w bdb stanie.

Opublikowano
Sądziłem że olejowych amorków już się dziś nie montuje do Beemek, przynajmniej ciężko je dostać.

Na allegro od groma tego, przynajmniej bylo jak ja kupowalem.

A sachs, brac bez zastanowienia, jak chcesz miec spokoj na dlugo.

Po ile tak wogole chodza teraz?

Pozdrawiam
Opublikowano
Szczerze mówiąc to nie wiem po ile teraz sachs na E34 na razie jestem przed wyborem amorów więc pytam o opinię. Wiadomo że sachs to znana firma i dla tego będą kosztować. Jeszcze takie pytanko. czy da się regenerować gazowe amory? Słyszałem że olejowe można regenerować, ale o gazowych to raczej nie wyobrażam tego.
BMW - power
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
amorki na przód do E34 520i (zwykłe) sachs 312 255 kosztują 308żł szt. w intercarsie, do tego zestaw osłon sachs 900 004 - 50zł i łożysko górnego mocowania 60 zł szt.