Skocz do zawartości

pytanie o zegary (obrotomierz)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam w swojej 320 e36 taki problem, że obrotek wskazuje mi bardzo duże wysokie obroty silnika. Sprzedawca mówił mi, że obrotek walnięty ale ja zastanawiam się ponieważ na predkościomierzu mam skalę aż do 260 km/h. Mam silnik 6-cylindrowy a wiem że takie licznik z tą skalą bywały także w silnikach 1.8 4- cylindrowych i może ja mam założony taki własnie licznik z 4- cylindrowca i z tąd te przekłamania obrotka?

I właśnie obrotek mieży w bmw ciśnienie na jednym cylindrze czy na cewce? Czy możliwe że mam licznik od złej wersji silnika u siebie?? Proszę o pomoc i dzieki....

Opublikowano
nie nie nie... ja mialem na zegarach 240 w 2.0 i zle pokazywal obrotomierz. zalozylem taki ktory ma 260 i jest ok. wiec 2.0 powinno miec 260.
Opublikowano
O ile się nie myle to R6 TKI mieły zegary do 240 i kreska na 250, a 260 to tak mieły 4 celindrówki ale wersje coupe is. Wydaje mi się ze masz nie takie zegary.

R6 z silnikami M50 mają do 260

R6 z silnikami M52 mają do 240 ( z tą kreską niby na 250km/h o której pisałeś)

Opublikowano
A.. ok. A jaki jest to silnik m50?

2.0 i 2.5 do 1994 r

Opublikowano
tak silnik m50 to taki np. jak ja mam w 320, aha czyli mam sobie znaleźć drugi licznik ze skalą do 260, może ma ktoś taki niedrogo? hehe
Opublikowano

Bardzo mozliwe że masz właśnie zegary od 318is. Jak piszesz w takiej sytuacji obrotomierz będzie bardzo zawyżał obroty.

Małe sprostowanie. W 320i silnik M50 wychodził do roku 95. W coupe do maja a w sedane do września. Od początku 94r równocześnie wychodził M52.

Co do skali prędkościomierza to we wczesnych autach M52 mozna było jeszcze spotkac licznik do 260.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

To już nie wiem, ale tak czy siak trzeba go będzie kiedyś wymienić, bo lubie wiedzieć ile mam już na obrotku.

A co będzie z przebiegiem auta jak wymienie licznik, tzn. przebieg jest zapisany w komputerze czy tez w liczniku, czy jak podepne inny licznik to bede miał swój stary przebieg?

Opublikowano

Jeśli przełożysz liczniki to przebieg będzie z tego nowego :!:

Chłopaki pisali tu na forum że jak się chce zostawic stary przebieg to trzeba zamienic te wyświetlacze z przebiegiem i cegiełkami. Lub na kompa jechac i nabic sobie tyle na ile się ma ochotę :lol:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
To już nie wiem, ale tak czy siak trzeba go będzie kiedyś wymienić, bo lubie wiedzieć ile mam już na obrotku.

A co będzie z przebiegiem auta jak wymienie licznik, tzn. przebieg jest zapisany w komputerze czy tez w liczniku, czy jak podepne inny licznik to bede miał swój stary przebieg?

Ale jak byś miał zegary od 2,2 i 2,5 to obroty wskazywał by ci takie same. A jak masz przekłamanie na obrotach to masz od is-a. A co do przebiegu to jestem przekonany że zostanie ci ten co będziesz miał na nowym liczniku. Uciekną ci te ze starego.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Popatrz w watku na temat testu zegarow. Jest tam informacja na temat czy zegary sa pod 4 czy 6 cylindrowke.

Po wymianie zegarow moze rowniez skorzystac z testow aby zaktualizowac przebieg.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=75975&postdays=0&postorder=asc&start=75

Opublikowano
wlasnie chcialem wejsc w ten test zegarow ale robie tak jak jest napisane i nie wyswietla mi tes01 tylko z prawej strony wyswitela kolejno 1, 2 ,3,4,5,itp a z lewej informacje i nie da sie nigdzie wejsc... robi tylko zwykly test zegarow
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poczytaj watek dokladnie jedyna rzecz jaka moge zapropnowac.