Skocz do zawartości

kilka problemow....bardzo prosze o pomoc....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich serdecznie...od jakiegos czasu moja 323, 2.5 benzynka nachodza dziwne problemy a mianowicie....

1 - przy zimnym silniku lub po dluzszym postoju gdzy zapalam autko faluja obroty (tak przez ok.5 sek) wchodza na 1000, pozniej troche nizej, znow wyzej no i juz normalnie....

2 - po ruszeniu na jedynce - jadac jednomiernym gazem strasznie szarpie - ma to miejsce nie za kazdym razem ale czasami na zimnym a czasami na cieplym silniku....i zastanawiam sie czy moze miec z tym jakis zwiazek czujnik polozenia walka...??

3 - przy hamowaniu czesie kierownica - nie jest tragedia ale czasami jest to mocno odczuwalne - czy moze miec to zwiazek z przekladnia - poniewaz mam luz z prawej strony i przymierzam sie do wymiany....??

4 - ostatnio zauwazylem ze przy dodawaniu gazu-tak od 1500 obrotow zaczyna cos trzeszczec w okolicach vanosa, sam vanos delikatnie cyka - ale w sumie n ie wiem czy to tak ma byc (odnosnie cykania) poniewaz wiem ze trzeszczec nie powinno - taki dzwiek jakby cos bylo poluzowane...

Z gory bardzo dziekuje za jakiekolwiek informacje....

Opublikowano

z tym brzeczeniem pod maska tez mialem problem, wymienilem termostat i pompe wody przy okzji i jak narazie spokoj, mechanik powiedzial ze pompa juz dosc zajechana byla i przypuszcza ze to od tego... :/

To falowanie to chyba niejest nic strasznego... mam takie lekkie jak wlacze zimne auto. przez chwilke pofaluje i stoi rowno...

A co do szarpania to tez u mnie wystepuje, na forum polecono mi wymiane swiec... W tym tygodniu wymienie to zobacze czy cos to dalo...

...moze to przypadek, ale autka mamy prawie te same... ;D

Wszystko ponizej 6 cylindrow do kosiarki sie nadaje... ;D
Opublikowano
ok....dzieki wielkie aczkolwiek pompe mam nowa a to trzeszczenie to ewidetnie od vanosa.... :shock: a jak jest z tym cichym cykaniem vanosa - tak ma byc....??
Opublikowano
przy hamowaniu czesie kierownica - nie jest tragedia ale czasami jest to mocno odczuwalne - czy moze miec to zwiazek z przekladnia - poniewaz mam luz z prawej strony i przymierzam sie do wymiany....??

A tarcze masz proste? Bo trzesaca sie kierownica moze oznaczac tarcze do podtoczenia lub wymiany, zalecane wymienic :)

Opublikowano

Szarpanie i falowanie może być od nieszczelnej gumy z przepływki, może sama przepływka? Co do telepania kierą, to równie dobrze mogą być także i sworznie.

Ale to tylko teoretycznie, poszukaj na forum, popatrz u siebie... :wink:

Opublikowano
hej! wymienilem swiece i autko nie to samo... Nie spodziewalem sie az takiej roznicy!! zadnego szarpanka, a i power ma lepszy... :D Zalozylem BOSCH, jako pracownik BMW dostalem w hurtowni 40%znizki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: 7,50euro za sztuke, jak na niemcy cena spoko! Polecam Ci naprawde wymiane tych swiec! Pozdrawiam, daj znac jak Twoj problem rozwiazesz! powodzenia!
Wszystko ponizej 6 cylindrow do kosiarki sie nadaje... ;D