Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

jako że zbieram informacje na temat czujników wałka/wału prosił bym o wyjaśnienie kilku spraw

często w opisach na forum można spotkać informacje o czujniku położenia wału jednak nie jest rozróżniane czy chodzi o czujnik wału korbowego czy czujnik wałka rozrządu wiec chciał bym zrobić małe podsumowanie.

Jakie są objawy gdy panie czujnik położenia wału korbowego a jakie gdy padnie czujnik położenia wałka rozrządu, kiedy jeden czujnik przejmuje zadanie drugiego czujnika w przypadku jego awarii i czy czujnik położenia wałka rozrządu występuje tylko w silniki z VANOSEM ?

Opublikowano
Witam

jako że zbieram informacje na temat czujników wałka/wału prosił bym o wyjaśnienie kilku spraw

często w opisach na forum można spotkać informacje o czujniku położenia wału jednak nie jest rozróżniane czy chodzi o czujnik wału korbowego czy czujnik wałka rozrządu wiec chciał bym zrobić małe podsumowanie.

Jakie są objawy gdy panie czujnik położenia wału korbowego a jakie gdy padnie czujnik położenia wałka rozrządu, kiedy jeden czujnik przejmuje zadanie drugiego czujnika w przypadku jego awarii i czy czujnik położenia wałka rozrządu występuje tylko w silniki z VANOSEM ?

po podłączeniu do komputera wywali 2 zupełnie różne błędy.

ja wymieniałem czujnik położenia wałka rozrządu - objawy: zamulenie do 3 tys obrotów, falowanie obrotów na jałowym, metaliczny dzwięk pod maską stukającego jakby wtryskiwacza.

Z tego co usłyszałem od speca przy wymianie - gdyby padł czujnik położenia wału korbowego to auto praktycznie wcale nie chciałoby jechac.

wydaje mi się, że silniki bez vanosa też ten czujnik miały, ale ja się nie znam więc moze koledzy potwierdzą bądź zaprzeczą

montrealblau metallic

http://images32.fotosik.pl/159/5915b878132dde91.jpg

• 2 miesiące temu...