Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam, szukam i nie widze...

Wczoraj sie skonczyla... nabicie cos 150zl orientacyjnie sie dowiedzialem (normalnie, drogo, tanio, jak u Was?), tylko czym / ile wchodzi? Gdzie tego szukac, albo ktos wie w ciemno? :)

Co rowniez wypadaloby zrobic przy okazji nabijania? Odgrzybianie, szczelnosc, cos jeszcze?

Dodam, ze wczoraj bylo cos 15 stopni, i przez caly dzien musialem jezdzic bez klimy, tylko na dmuchawach ustawionych na 18st... i nie wyobrazam sobie nie miec klimy w lecie... ostatnio w temacie o instalce klimy w aucie bez, bylo dobre zdanie na ten temat :mrgreen:

Pozdrawiam
Opublikowano

Ja ostatnio kupilem taki wynalazek 'klima doktor k2', uzylem wg instrukcji, ale zadnych roznic nie zauwazylem, moze rzeczywiscie troche swiezej, ale prawdopodobnie to nic nie dalo bo mam stare zapchane filtry... ktore jutro wymieniam. Nie wiem czy takie odgrzybianie we wlasnym zakresie sie rozni czyms od 'profesjonalnego' :mrgreen:

No i nie wiem jaki mam czynnik, czy ewentualnie trzeba bedzie jakis zamiennik itp, oraz ile go potrzeba do nabicia.

W zakladzie za odgrzybianie pewnie wiecej wezma, niz jakby Cie to wyszlo we wlasnym zakresie, ten preparat ktory kupilem kosztowal kilkanascie zeta, tylko nie wiem czy gra warta swieczki...

Pozdrawiam
Opublikowano
Ja ostatnio kupilem taki wynalazek 'klima doktor k2', uzylem wg instrukcji, ale zadnych roznic nie zauwazylem, moze rzeczywiscie troche swiezej, ale prawdopodobnie to nic nie dalo bo mam stare zapchane filtry... ktore jutro wymieniam. Nie wiem czy takie odgrzybianie we wlasnym zakresie sie rozni czyms od 'profesjonalnego' :mrgreen:

No i nie wiem jaki mam czynnik, czy ewentualnie trzeba bedzie jakis zamiennik itp, oraz ile go potrzeba do nabicia.

W zakladzie za odgrzybianie pewnie wiecej wezma, niz jakby Cie to wyszlo we wlasnym zakresie, ten preparat ktory kupilem kosztowal kilkanascie zeta, tylko nie wiem czy gra warta swieczki...

filtry nie maja nic wspolnego z odgrzybianiem klimy...jak sa zapchane to tylko slabiej dmucha nawiew co za tym idzie slabsza wydajnosc klimy...jaki rodzaj czynnika masz na zielonej naklejce /po 90r jest juz R134a/..odgrzybiac mazesz sam...sa rozne srodki do kupienia :shock:

Opublikowano
150zl. to cena normalna i tylko w miejszych miejscowosciach...ja slyszalem ze zadaja 250-300zl. pisali na forum

Czasem dobrze mieszkac w mniejszej miejscowosci :lol:

jaki rodzaj czynnika masz na zielonej naklejce /po 90r jest juz R134a

Czyli niemalze na 100% jest r134a?

Gdzie znajde ta naklejke?

Znacie jakies dobre sprawdzone srodki do odgrzybiania?

Co do filtru i nawiewu, jak wlacze klime (lodowate) to slysze pisk jakby nienaoliwionego wiatraczka, i tylko przy lodowatym, co z tym zrobic, czego szukac?

Pozdrawiam
Opublikowano

Czyli niemalze na 100% jest r134a?

nawet tu mozesz sprawdzic...http://bmwfans.info/original/

Gdzie znajde ta naklejke?

kolo chlodnicy z przodu...jak nie byl bity bo lakiernikom ani mechanikom nie chce sie przyklejac po wymianie :shock:

Znacie jakies dobre sprawdzone srodki do odgrzybiania?

sa rozne..jedne lepsze drugie gorsze....ja np.mam org. co sie stosuje w chlodnictwie :P

to slysze pisk jakby nienaoliwionego wiatraczka,

sam dales opdpowiedz :roll:

Opublikowano
kolo chlodnicy z przodu...jak nie byl bity bo lakiernikom ani mechanikom nie chce sie przyklejac po wymianie :shock:

Potem sprawdze :)

sam dales opdpowiedz :roll:

No tak, tylko jak sie tam dostac do tego wiatraczka i gdzie go szukac :?

Pozdrawiam
Opublikowano
Ja rok temu płaciłem 200zł z uzupełnieniem czynnika, jakiegoś oleju oraz pełen przegląd klimy wraz z odgrzybianiem. samo nabicie u mnie kosztuje 120zł więc cena 150 jest ok., to norma
Opublikowano

Hej,

Wg. waszej definicji to pochodzę z małej miejscowości.

Za nabicie klimy (brakowało 50% czynnika) zapłaciłem 80 PLN w Białymstoku, w miejscu polecanym w dziale "Polecane Warsztaty".

Z odgrzybianiem itp. byłoby pewnie max 100 PLN.

pozdrawiam,

Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano
]Ja rok temu płaciłem 200zł z uzupełnieniem czynnika,[/b] jakiegoś oleju oraz pełen przegląd klimy wraz z odgrzybianiem. samo nabicie u mnie kosztuje 120zł więc cena 150 jest ok., to norma

troche drogo ale w normie...sprawdzenie i nabicie klimy 150 zl.

nie wiem jak bedzie w tym roku bo wszystko poszlo do góry ...ja sie opieram na kosztach ubieglorocznych /chodzi o material bo robocizna to wiadomo cena wschodnia/

Opublikowano
Ja wiem czy dorogo, za pełen przeglad nabicie i odgrzybienie podwójne, bo smierdziało na maksa :? do tego wymiana jednego filtra węglowego bo jakims dziwnym trafem :jawdrop: jeden był zawalony jakimś syfem :| to chyba cene w miarę. Nie sądze aby w tym roku wszystgko aż tak poszło w góre będzie moze różnica ok. 30zł i tyle, zalezy gdzie jak mówicie. Apropos, może znacie jakieś dobre środki którymi mozna we własnym zakresie odświezyć klime tzn układ, ponieważ znowu od czasu do czasu zajeżdza mi czymś dziwnym z nawiewów. Może to kwestia tego, ze zimą mało uzywa się klimy, chociaż włączałem ją raz na jakiś miesiąc na troche aby pochodziła i sie "przesmarowała", ma ktoś sprawdzony środek na 100% i bezpieczny, żeby nie narobić szkód ani nie zalać niczego
Opublikowano
troche masz za daleko do mnie bo bym ci zrobil profesionalnym srodkiem...mozna dostac bardzo dobry srodek w firmach co zajmuja sie chlodnictwem w auzoru /ale jest dosyc drogi/ np. firma...http://www.iglotech.com.pl/images/logo.gif :P
Opublikowano

Przy nabijaniu klimy od razu sprawdzana jest szczelność. I nie ma czegos takiego jak uzupełnienie czynnika. Przynajmniej tak mi na Feu Vert powiedzieli w szczecinie jak to u nich robiłem. Całość trwa koło 30 minut bo najpierw wszystko wypompowują, robią w układzie próżnie i sprawdzają przez to szczelność a potem wtłaczają odpowiednią ilość czynnika. Razem z czynnikiem do obiegu wtłaczane jest smarowidło które smaruje sprężarke. To wszystk robi komputer takze niema obawy że wleją za dużo bądź za mało.

Co do odgrzybiania dałem za to 70 dych i jak zobaczyłem jak gość to robi to mi koparka wyjechała. Przyniusł jakiś badziew w sprayu, psiknoł do wszystkich kratek taką pianą i powiedział żeby nie włączać nawiewu przez jakąs godzine żeby ta piana zdążyła do skrapacza spłynąć. W jakims supermarkecie widziałem środek do dezynfekcji klimy o kosztował koło 25 zł. OK wiem że to supermarket ale jestem przekonany że taką piane jaką gość mi popsikał kupie max za pięc dych puszka i bede miał na dwa może trzy odgrzybiania.

Także ja już na odgrzybianie za 70 zł do warsztatu nie pojade :duh:

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Opublikowano

werewolf_666

to co piszesz na poczatku to robi automat a to smarowidlo to nie jest do smarowania tylko ultrafiolet do wykrycia nieszczelnosci.....ta pianka co ci robil ten facet to nie mial zielonego pojecia jak to sie robi :P jak kupisz taki srodek to jest opisane jak to zastosowac :shock:

Opublikowano
werewolf_666

to co piszesz na poczatku to robi automat a to smarowidlo to nie jest do smarowania tylko ultrafiolet do wykrycia nieszczelnosci.....ta pianka co ci robil ten facet to nie mial zielonego pojecia jak to sie robi :P jak kupisz taki srodek to jest opisane jak to zastosowac :shock:

Być może zbyt chaotycznie pisze. Tak jak mówisz to wszystko robi automat takze kolesie tylko podłączają do klimy, ustawiają program i idą na piwo a to sie samo robi.

z tym smarowidłem to chodziło mi o to że się dodatkowo żadnego oleju do sprzeżarki nie dolewa przez zaden korek tylko właśnie czynnik chłodzący od razu ją smaruje i własnie dlatego nalezy co jakiś czas go wymieniać.

kwestie dezynfekcji pominę milczeniem bo jak zobaczyłem jak to zrobił to lekko mi szuflada wyjechała. A dałem za to siedem dych :mad2:

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Opublikowano
Czyli oznacza to, ze co roku trzeba wymieniać/napełniać od nowa powtarzac cała operację z klimą??? gdzieś czytałem i mówili w warsztacie zeby robic to raz na dwa lata ?? Jak to jest, zeby utrzymac klimę sprawną
Opublikowano
Czyli oznacza to, ze co roku trzeba wymieniać/napełniać od nowa powtarzac cała operację z klimą??? gdzieś czytałem i mówili w warsztacie zeby robic to raz na dwa lata ?? Jak to jest, zeby utrzymac klimę sprawną

nie co roku..to nie jest zasada..pisalem ma prawo...ale co dwa lata trza sprawdzic i ewentualnie dobic klime bo z ta wymiana to moim zdaniem to jest nabijanie sobie klientow...czy np. w lodowce tez wymieniasz co dwa lata :?:chociaz sam w tym siedzie :P to tak jak co maja kasy fiskalne i co pol roku sprawdzaja i kasuja 200zl. bo maja tak umowy podpisane :shock:

Opublikowano

To ja dodam od siebie tylko że przy takim własnym odgrzybianiu dobrze jest wymienić mikrofiltr bo tam lubią się grzybki zadomowić i odgrzybianie nie będzie skuteczne - niedługo później znowu zacznie nieprzyjemnie pachnieć.

Czyli robimy tak : wyjmujemy mikrofiltr, pryskamy - czekamy, wkładamy nowy filtr.

Opublikowano
no dobra ale i tak nikt konkretnie nie napisal jaki srodek jest dobry do odgrzybiania. zaproponujcie cos?????

e34 520i '90 M50B20; 2006-2007

e34 520i '94 M50B20; 2007-2009

e46 320d '02 M47N; 2009-2015

e91 318d '09 N47; 2015-....

Opublikowano
Bardzo dobry preparat. Trzeba pamiętać zeby wywietrzyć dokładnie wnętrze, najlepiej przynajmniej z godzinę, ze względu na możliwość spowodowania senności jaką mogą wywołać podobne preparaty...
Bandite Motor Wagen