Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam problem, bo teraz mam zalanego minerala (miał być półsyntetyk, no ale mechanik stwierdził, że w swoim 2,5tds też ma taki, to u mnie też może być) ostatnio sprawdzałem z gościem w sklepie w 2 katalogach i podają, że trzeba go zalewać syntetykiem. Jakie mogą być skutki zalania półsyntetykiem lub syntetykiem?? Na mineralu zrobił 10000 km, a wcześniej nie wiem co było zalane, bo nie mam książki serwisowej. A ile litrów oleju wchodzi do tego silnika??
Opublikowano

dokladnie jak pisze kolega wyzej, katalogowo podaja 5,5 litra ze wchodzi, ale naprawde wchodzi 4,5.

Olej jakim sie zalewa jesli sie nie jest pewnym co bylo a nie chce sie zeby kopcil to 10w40 polsyntetyk !! i to jast najgestszy olej jakim mozna te silniki zalewac, mineral zabija turbine w tym silniku :/

zmien mechanika, jedyne silniki uturbione ktore mozna zalewac mineralem to ciezarowki :]

ewentualnie handlarze jak im auto kopci to do sprzedazy zalewaja mineralem zeby nie kopcilo a potem niech sie klient martwi :D

e36 318tds compact '95/e34 525tds touring '94/e39 525tds touring '97
Opublikowano
Panowie a co sie stanie jak mam za duzo oleju w silniku?? Ostatnio wymienialem olej a jestem w Anglii i pieprzony mechanik nalal mi za duzo. Dzisiaj sprawdzalem i poziom mam przy tym smigielku w gornej granicy mierniuka bagnetu ok 1cm ponad gorna granica. Zaszkodzi to silnikowi?? Dodam ze silnik nie bierze mi oleju. Mam E36 320i M52
Opublikowano
no to zaleję shella półsyntetyka, a jak będzie wszystko ok, to przy następnej wymianie spróbuję syntetyka. Dzięki za pomoc

nie probuj syntetyka, po pierwsze do jest drozszy a po drugie bo mozesz sobie rozszczelnic silnik, wyplukasz nagar z pod pierscieni i trzeba bedzie robic generalke :] polsyntetyk bedzie w sam raz :)

Panowie a co sie stanie jak mam za duzo oleju w silniku?? Ostatnio wymienialem olej a jestem w Anglii i [bAD] mechanik nalal mi za duzo. Dzisiaj sprawdzalem i poziom mam przy tym smigielku w gornej granicy mierniuka bagnetu ok 1cm ponad gorna granica. Zaszkodzi to silnikowi?? Dodam ze silnik nie bierze mi oleju. Mam E36 320i M52

kiedys mi to znajomy mechanik tlumaczyl, w kazdym razie za duzo oleju tez jest niedobrze, wiec lepiej upusc go troche :)

jakas miska, klucz 17 i lepiej upusc wiecej a potem dolej zeby bylo w sam raz ;)

e36 318tds compact '95/e34 525tds touring '94/e39 525tds touring '97
Opublikowano
Witam! Proponował bym abyś wziął dużą strzykawkę i kawałek wężyka (40cm) włożył do otworu tam gdzie jest miarka oleju i po prostu ściągną .Jest to dużo prostszy sposób niż wchodzenie pod auto.