Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam bardzo wielką prośbę:

Czy mógłby mi ktoś odnaleźć na realOEM.com odnaleźć zewnętrzny sworzeń wahacza przedniego.

Bo sam nie dam rady - stwierdzam po godzinie wertowania strony :oops:

Auto to E36 Sedan '96 1.8 M43

RWD Rulez!
Opublikowano

tak - raczej :oops:

mam problem tego typu że nie wiem który sworzeń wahacza z przodu mam do wymiany - zewnętrzny czy wewnętrzny

mechanik powiedział - dolny sworzeń wachacza do wymiany...poszedłem do sklepu - a oni pytają czy zewnętrzny czy wewnętrzny?

A ja w tych sprawach to laik jestem i teraz nie wiem który mam kupić - a do mechanika nie będę miał czasu jutro podjechać...

RWD Rulez!
Opublikowano

kurde - właśnie się też nad tym zastanawiam.

Ale chyba zastanawianie się to nie wielu tu pomoże - muszę wejść do kanału i samemu spróbować to zlokalizować.

Tak czy inaczej - Dzięki koledzy za pomoc.

Pozdrawiam.

RWD Rulez!
Opublikowano
Mi wydaję się że temu mechanikowi chodziło o ten zewnętrzny, bo jest on niżej od wewnętrznego. :D Fakt, że tyle co i nic ale zawsze. ;) :mrgreen:
Opublikowano

Kolego... wymień od razu obydwa. I na obydwu wahaczach.

Ten dolny zewnetrzny masz tutaj: http://www.allegro.pl/item321460006_sworzen_dolny_wahacza_bmw_e36_z3_oryginal_ss.html

a ten górny tutaj: http://www.allegro.pl/item321481228_sworzen_dolny_wahacza_bmw_e36_z3_oryginal_lem.html

Jak pada Ci już jeden z jednej strony to zapewnie niedługo padnie też z drugiej strony. Byłem na przegladzie zawieszenia i mi tez mechanik powiedział o tym sworzniu. Mam zamiar wymienić od razu wszystkie cztery - skoro jeden juz sie konczy to w niedługim czasie pewnie te środkowe tez pójdą. a skoro wahacz bedziesz mial już wyjety to po co robić to dwa razy?

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano

Na 99% to sworzeń krotki - zewnętrzny. Na przeglądzie diagnosta powiedział mi dokładnie tak samo, no i pokazał który.

A nie zgodze się do konca z przedmówcą - jeśli jest jeden do wymiany to zapewne drugi też juz ma niewielkie wybicie (to tez pokazal mi uprzejmy pan na stacji )- tak że wymieniłbym oba(ja właśnie tak zrobie) jednak nie bedę wymieniał sworzni długich, bo po co??

Jeśli kolega "przypuszcza" że te wewnętrzne też "niedługo" się skończą to proponuje mu wymienić wszystkie elementy gumowe przedniego zawieszenia bo najprawdopodobniej tez niedługo padną...... No a jeśli już wymieniać to za jednym zarazem też wymienić wszystkie gumy z tyłu.. :duh: :duh: Tak na zapas......

Sorry, ale nie mogłem sie powstrzymać :D

Opublikowano
zewnetrzne swoznie ida pierwsze...ja bym wymienil oba /dwie strony/zewnetrzne i tuleje wachacz oraz gumy stabilizatora /drazka/ tak zrobilem u siebie i mam swiety spokoj..zewnetrzne wlozylem wmocnione/Meyle/ na nasze drogi bardzo dobre :P
Opublikowano

Hej... powiem Ci tylko że z tymi mechanikami to też bywa róznie i niekoniecznie trzeba słuchać ich gadki. Myślę, że jak chce sie mieć sprawne autko i nie chce sie spedzać czasu w warsztacie to samemu trzeba też pomyśleć.

Ostatnio kumpel (jezdzi astra bertone) przyjechał do mnie wymieniać koła. Tydzień wczesniej był na kompletnym przegladzie. Mechanik powiedział mu że wszystko jest OK. Autko cacuszko. I co? Odkrecam koło a tu padnięta osłona przegubu na półosi napędowej. Odkrecam kolejne i okazuje sie ze pęknięte obydwie tylne spreżyny. Pewnie gdyby robił to w warsztacie to tez by nie zauważyli.

tak więc ja wolę traktować to co mówi mechanik tylko jako wskazówki, a czasami wolę puszczać mimo uszu. A skoro bedę miał już wyjete obydwa wahacze to wole odpuścić sobie jedną impreze i wymienic te środkowe również niż potem drugi raz jezdzić i drugi raz płacić za to samo.

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano

chyba skorzystam z waszej opinii i zlecę wymianę wszystkich 4 - bo jak powiedzieliście - po co płacić 2 razy za odkręcanie tych samych elementów.

:handshake:

RWD Rulez!