Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Użyłem opcji :search: i znalazłem kilka porad jakie płyny, oleje i tym podobne. W tym wątku proszę o opinie co do mojego zestawienia jakie chce zastosowac w moim autku:BMW e36 Coupe, 1996 r 316i M43 200 tk :

Olej silnikowy:

Shell helix 10W/40

KLIKNIJ LINK

Wspomaganie i skrzynia biegów:

KLIKNIJ LINK

Płyn hamulcowy i sprzegło:

DOT 4 (Top 4)

Układ Chłodzenia:

ECO 2000

Dyferencjał:

Getriebeoil OLS-BMW - cięzko go dosta - moze jakis zamiennik ?

Co powiecie na takie zestawienie??

Wszelkie sugestie będą mile widziane!

Dzieki wielkie

pzdr

J_J

Z racji tego, że spadł śnieg, przypominam, że piłowanie GOLFA na ręcznym, to nie DRIFT!!!!

Nie dyskutuj z idiotą , na początku sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.

http://picasaweb.google.co.uk/kieltj/BMW - moje BMW

Opublikowano

Shell helix 10W/40 moze byc za gesty...lepiej 5W/40

Wspomaganie i skrzynia biegów: moze byc

DOT 4 (Top 4) prawidlowo

Układ Chłodzenia:

ECO 2000 nie ma znaczenia

Dyferencjał:

Getriebeoil OLS-BMW - cięzko go dosta - moze jakis zamiennik ? moze warto kupic orginal...czesto sie go nie wymienia

Opublikowano
Shell helix 10W/40 moze byc za gesty...lepiej 5W/40

Wspomaganie i skrzynia biegów: moze byc

DOT 4 (Top 4) prawidlowo

Układ Chłodzenia:

ECO 2000 nie ma znaczenia

Dyferencjał:

Getriebeoil OLS-BMW - cięzko go dosta - moze jakis zamiennik ?

moze warto kupic orginal...czesto sie go nie wymienia

Z tym, że ten do dyferencjału jest też ciężko osiągalny u mnie w ASO we WRocławiu :(

piszesz ze może byc do skrzyni i wspomagania ten który ja podałem a jaki Ty byś sugerował ?? i do skrzyni i wspomagania taki sam idzie ??

Z racji tego, że spadł śnieg, przypominam, że piłowanie GOLFA na ręcznym, to nie DRIFT!!!!

Nie dyskutuj z idiotą , na początku sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.

Opublikowano
Z tego co wiem, to olej syntetyczny od półsyntetyka różni sie nie gęstością co każdy często podkreśla, lecz właściwościami "penetrującymi", "myjącymi" czy jak tam to zwał. Olej syntetyczny nie jest rzadszy od połsyntetyka, więc mówienie że jest za gęsty to wydaje mi się błędnym stwierdzeniem. Jesli syntetyk lepiej"czyści" , "penetruje" podzespoły w silniku, to wiadomo, ze istnieje mozliwość wypłukania pewnych elementów osadu "nagaru" co niektózy kojarzą z faktem, że syntetyk jest" rzadszy" bo wypłucze nagar a połsyntetyk "gęstszy" bo nie zrobi tego, ale tu nie chodzi o gęstośc jako taką tylko właściwości" penetrujące". Jesli się mylę to mnie poprawcie, ale ostatnio nawet czytałem w jakimś pismie motoryzacyjnym o tym.
Opublikowano
jak masz automat :shock:

no własnie nie mam automata .....normalmna skrzynia manual :D

a wg instr obsługi i katalogu shell wskazuje ze w skrzyni i w ukłsdzie wspomagania jest shell DONAX TA....

i sie dopytuje :D

Opublikowano
Z tego co wiem, to olej syntetyczny od półsyntetyka różni sie nie gęstością co każdy często podkreśla, lecz właściwościami "penetrującymi", "myjącymi" czy jak tam to zwał. Olej syntetyczny nie jest rzadszy od połsyntetyka, więc mówienie że jest za gęsty to wydaje mi się błędnym stwierdzeniem. Jesli syntetyk lepiej"czyści" , "penetruje" podzespoły w silniku, to wiadomo, ze istnieje mozliwość wypłukania pewnych elementów osadu "nagaru" co niektózy kojarzą z faktem, że syntetyk jest" rzadszy" bo wypłucze nagar a połsyntetyk "gęstszy" bo nie zrobi tego, ale tu nie chodzi o gęstośc jako taką tylko właściwości" penetrujące". Jesli się mylę to mnie poprawcie, ale ostatnio nawet czytałem w jakimś pismie motoryzacyjnym o tym.

Syntetyk od półsyntetyka różni się zawartością estrów oraz środków które wymieniłeś, a co za tym idzie różni się lepkością dynamiczną oraz kinetyczną, a co jeszcze za tym idzie, różni się gęstością.

Opublikowano

Owszem ,ale nie jest to różnica w gęstości zauważalna gołym okiem, jak niektórzy twierdzą. :) To, ze wypłukuje to nie zasługa tego , e jest

" rzadszy" tylko posiada wlaściwości "myjące", "penetrujące"

Opublikowano

a wg instr obsługi i katalogu shell wskazuje ze w skrzyni i w ukłsdzie wspomagania jest shell DONAX TA....

zanim kupisz do skrzyni sprawdź na wszelki wypadek jaką masz nalepkę z boku skrzyni. u mnie była z opisem olej MTF-LT-1 lub 2 (nie pamiętam dokładnie juz), ale jest dostepny tylko w ASO, nie ma zamiennika na rynku.

montrealblau metallic

http://images32.fotosik.pl/159/5915b878132dde91.jpg

Opublikowano

zanim kupisz do skrzyni sprawdź na wszelki wypadek jaką masz nalepkę z boku skrzyni. u mnie była z opisem olej MTF-LT-1 lub 2 (nie pamiętam dokładnie juz), ale jest dostepny tylko w ASO, nie ma zamiennika na rynku.

O dobra sugestia! Pojde za Twoim przykładem i to sprawdze :D...i w koncu jakas porada bo juz mnie troche znudziło przekomarzanie sie na temat właściwości oleju...ale nie przerywałem bo zawsz sie człowiek czegoś dowie :d