Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem nowym forumowiczem....Prosze o rade w sprawie decyzji zakupu BMW 316 comapct...Jeszcze dzisiaj bylem zdecydowany na 100%..Niestety moj znajomy mechanik troche mnie zniechecil..Podobno w modelach po 94 r. byly wady konstrukcyjne tylnego zawieszenia...W razie usterki trudno jest, wręcz niemozliwe, ustawienie, naprawa zawieszenia i mechanicy nie chca sie podjac naprawy...Czy to prawda?

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)
A jaka rzekomo usterka jest? A czy ten mechanik narzeka takze na zawieszenie E30? Bo do compacta przeszczepili wlasnie to samo zawieszenie, jest niemal identyczne... Bzdury, bzdury i jeszcze raz bzdury. Primo po strzale w tyl pojazdu w kazdym aucie niesposob dojsc do ladu z geometria, po drugie ja kiedys bylem u mechanika ktory bal sie sprawdzic luzy w przednim zawieszeniu bo twierdzil iz jest ono nietypowe... Jednowahaczone zawieszenie jest nietypowe? Takim mechanikom mowimy "dziekuje oddzwonie"... Edytowane przez Sendra
Opublikowano
Bzdury, bzdury i jeszcze raz bzdury. Primo po strzale w tyl pojazdu w kazdym aucie niesposob dojsc do ladu z geometria, po drugie ja kiedys bylem u mechanika ktorym bal sie sprawdzic luzy w przednim zawieszeniu bo twierdzil iz jest ono nietypowe... Jednowahaczone zawieszenie jest nietypowe? Takim mechanikom mowimy "dziekuje oddzwonie"...

Otóż to. :mrgreen:

Rozważ zmianę mechaniora...

Opublikowano

miałem 316i copmpact z 1995r nie narzekałem na nic w tym aucie

takich mechaników to ja nazywam znachorami

:twisted:

Opublikowano
również polecam compacta... nic nietypowego w nim nie ma a mechanior to chyba samymi zabytkami polskiej motoryzacji się zajmował skoro takie bzdury gada. Tak jak radzili koledzy wyżej zmień lekarza.

SPRZEDANA :((( buuuuuuuuuMój Compakt :)<--------- OCEŃ - komentarze i uwagi mile widziane na PW. !!!NOWE FOTY!!!

!!!Aktualizacja 05.08.2008 !!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Juz prawie jestem zdecydowany, ale poradźcie mi, czy ten model, ten rocznik warto kupic za 15 tys. zl??

BMW compact, srebrny metalic:

1998 r.

- rozrząd - łańcuch

- 138 tys. km

- el szyby

- el i podgrzewane lusterka

- wspomaganie kierownicy ABS

- centralny zamek z domykaniem szyb

- auto alarm z wylacznikiem antykradziezowym

- kierownca (skóra) + fotele z pakietu M3

- antena w tylnej szybie

- uchylne tylne szyby

- klima nabita odgrzybiona działająca!!

- radio mp3 + wzmacniacz i subbufer BLAUPUNKT ****za podlata****

- wymienione wszystkie filtry + olej pelny syntetyk Mobil 0w/40

- potwierdzony przebieg

- bezwypadkowy

- zarejestrowany oplacony do wrzesnia 2008

- ekonomiczny w trybie mieszanym 7 l / 100km

p.s. dodalbym zdjecie, ale nie widze tu takiej opcji...

Opublikowano
Po opisie az bardzo sie oplaca :) Moze az za bardzo dlatego jak to zwykle napisze, jechac obejrzec, nic tak nie weryfikuje naszego pogladu odnosnie kupna jak osobiste ogledziny z jakims postronnym pomagierem (im wiecej takich tym lepiej) i jazda probna...
Opublikowano
nom jak by sie wszystko z tego opisu w 100% zgadzało przebieg, bezwypadkowość itd to na prawdę fajnie to brzmi i pewnie byś nim jeszcze trochę pojeździł ale dobrze sprawdź i nie jedna osoba tylko więcej=lepiej!! Mój compact też był niebity :?
Opublikowano
Dzieki za rade. Mam zamiar jechac z kims kto sie zna na BMW, a poza tym wlasciciel godzi sie na kontrole auta w serwisie..Pozdrawiam.
Opublikowano
Bezwypadkowosc :twisted2: Panowie proszę o powagę w tym temacie.Jak przeglądam ogłoszenia to żadna nie jest bita.A na giełdzie w Słomczynie to czasami ze śmiechu nie mogę wytrzymać.Jak koleś który sprzedaje autko twierdzi ze bezwypadkowa.Chyba sam w to wierzy (albo się pociesza)Nie ma niebitych aut BMW z takich roczników.Są tylko spaprane albo bardzo dobrze zrobione.Kwestia podejścia do danego zakładu Blacharsko -Lakierniczego.Bo są fachowcy ,amatorzy i zwykli partacze tego tematu.jeśli w danym warsztacie Blacharsko-Lakierniczym auto robi i maluje uczeń z pierwszego roku (bo ma praktyki)to jak to morze wyglądać.A jeśli robi je stary lis to jak będzie wyglądało.Tak czy tak na pierwszy rzut oka nikt nie pozna.Dopiero po sprawdzeniu przez wyspecjalizowany warsztat RTG wszystko wychodzi.Proponuje posprawdzać swoje autka.A wracając do tematu kupna tego autka kolego to powiem ze warto się najdogłębniej zastanowić jak tylko można.A co do Pana mechanika to po prostu trzeba było mu zadać pytanie czy potrafi naprawić zawieszenie w BMW.Bo po odpowiedzi jaką uzyskałeś kolego od niego Najwidoczniej nie potrafi.A jak nie potrafi takich rzeczy to niech naprawia dalej żuki a nie opowiada farmazony ze się nie da naprawić zawieszenia w BMW
http://www.bmw-sport.pl/images/signatures/1868313008478371b841670.gif
Opublikowano
ciężko uwieżyć w to spalanie. Instrukcja zdaje si epodaje więcej. Kumpel w straszym takim samym aucie robil kolo 10L (moze mial cos uszkodzone). Ten silnik z tego co sie orientuje jest mocno obciazony i trudno jezdzic nim ekonomicznie.
Opublikowano
Bezwypadkowosc :twisted2: Panowie proszę o powagę w tym temacie....

Nie ma niebitych aut BMW z takich roczników.Są tylko spaprane albo bardzo dobrze zrobione.

Widzę, że tworzysz nowe teorie, tylko nie bardzo wiem na jakiej podstawie...Nie wiesz na 100%, że samochód jest wypadkowy...więc, nie wprowadzaj zamętu. :mad2:

Freude am fahren...
Opublikowano

Nie ma niebitych aut BMW z takich roczników.Są tylko spaprane albo bardzo dobrze zrobione.

Widzę, że tworzysz nowe teorie, tylko nie bardzo wiem na jakiej podstawie...Nie wiesz na 100%, że samochód jest wypadkowy...więc, nie wprowadzaj zamętu. :mad2:

Nie wprowadzam zamętu i nie rozumiem kolego twojego ataku,Ja tylko wypowiadam się na temat tych ogłoszeń kolego (bezwypadkowy)No chyba mogę ? prawda.Ale widzę z twojego foto ze masz jeszcze autko nie przerejestrowane.Pewnie bezwypadkowe kolego :twisted2:
Opublikowano

Arczi333 zgadzam się w 100% co do tych bezwypadkowych aut. W moim rejonie jest autokomis, który miał reklamę w radio że sprzedaje auta tylko bezwypadkowe, sprawdzone. Byliśmy z bratem tam zobaczyć co mają, okazało się że 95% aut była po naprawach blacharsko-lakierniczych.

Jeśli ktoś nie ma pojęcia jak wychwycić auto powypadkowe to dla takiego człowieka każde auto będzie piękne, tzw. prawie nówka.

Jeśli chodzi o śr. spalanie 7l to nie wierz w bajki.

Na trasie może spalić 6,5l ale w mieście trzeba liczyć od 9,5l = średnio 8l do 8,5l na 100km.

POZDRAWIAM MANIAKÓW BMW 🙂

Z BMW od 2004roku. Na forum od 2005r.

Opublikowano

Nie wprowadzam zamętu i nie rozumiem kolego twojego ataku,Ja tylko wypowiadam się na temat tych ogłoszeń kolego (bezwypadkowy)No chyba mogę ? prawda.Ale widzę z twojego foto ze masz jeszcze autko nie przerejestrowane.Pewnie bezwypadkowe kolego :twisted2:

Swoją drogą kolego, Arczi333 ciekaw jestem czemu tej prywatnej wiadomości do mnie w sprawie tego tematu nie wkleiłeś tutaj na ogólne forum? Wkleiłeś tylko wersję cenzuralną...Może ja to zrobię i niech forumowicze zobaczą Twoją kulturę?

Freude am fahren...
Opublikowano
Widzę ze prywatną pocztę próbujesz kolego przenieś na ogólne forum.Do tego nie masz jaj bo stosujesz zwykły szantaż.Napisałem ci co myślę o tobie i o twoim bezsensownym ataku na moją wypowiedz.Co do kultury osobistej to twoja nie wiele odbiega od mojej.Ale to inny temat.Nie będę sie już rozpisywał bo szkoda czasu.Mojego czasu.
Opublikowano

Panowie proszę o rzeczową dyskusję a nie dogryzanie sobie nawzajem.

Temat dotyczył E36 compact a nie tego ile na komisach samochodów jest bezwypadkowych.

Jeśli się nie uspokoicie to temat zamknę. :evil:

Pozdrawiam,

Tomek

Opublikowano
Co do mojej kultury, to niech się inni wypowiedzą...a ja wcale Cię nie atakowałem tylko napisałem, że wypadkowość aut nie jest sprawą oczywistą...mam znajomego co BMW zakupił w roku 96, z salonu (facet ma 55 lat) i ten samochód nie był nawet zadrapany...to nie znaczy oczywiście, że ten wyjątek nie musi być regułą...Co do kolegi Arcziego333 to już więcej nie piszę, bo te Jego ostrzeżenia o czymś chyba świadczą...z mojej strony to tyle...
Freude am fahren...
Opublikowano

No moja Starsza ma takie autko i od 3 lat jak je sprowadzilismy z niemiec nic sie za nia nie dzieje oprucz podstwaowych rzeczey kloski itp.

jest to dobry samochod nie sprawia problemow i wogole malina pozdrawiam. :cool2:

Opublikowano
Mozecie sie klocic, a ja mam compacta z 95 roku, mierzonego miernikiem lakieru, sprawdzanego po szparach, pod dywanikami, na zgrzewach pod uszczelkami i jest czysciutki :) Da sie znalezc takiego ale trzeba miec szczescie, nieco cierpliwosci i nie wierzyc okazjom, pozdrawiam!
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie.

I znowu mam problem...Waham sie pomiedzy kupnem BMW 316 z silnikiem bezynowwym i BMW 318 TDS:

18 950 PLN / 5 593 EUR

Typ:

Hatchback

Informacje:

Rok produkcji: 1999, Data rejestracji: 06/2008, Przegląd: 06/2008, Ubezpieczenie: 06/2008, 148 500 km, Skrzynia biegów: manualna, Moc: 66 kW (90 KM), Pojemność skokowa: 1665 cm3, olej napędowy, srebrny-metalic, Liczba drzwi: 2/3.

Wyposażenie:

-klimatyzacja

-2 X airbag

-elektryczne szyby

-elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka

-system antypoślizgowy

-wysokiej klasy odtwarzacz BMW

-ABS

-wspomaganie kierownicy

-halogeny

-centralny zamek

-komplet opon, letnie i zimowe

Poradzcie cos...Obawiam sie tej turbiny, bo jak sie zatrze.....Jak z cenami czesci do diesla BMW??

P.S. Czym sie rozni TDS od TDI ?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Witam ponownie.

I znowu mam problem...Waham sie pomiedzy kupnem BMW 316 z silnikiem bezynowwym i BMW 318 TDS:

18 950 PLN / 5 593 EUR

Typ:

Hatchback

Informacje:

Rok produkcji: 1999, Data rejestracji: 06/2008, Przegląd: 06/2008, Ubezpieczenie: 06/2008, 148 500 km, Skrzynia biegów: manualna, Moc: 66 kW (90 KM), Pojemność skokowa: 1665 cm3, olej napędowy, srebrny-metalic, Liczba drzwi: 2/3.

Wyposażenie:

-klimatyzacja

-2 X airbag

-elektryczne szyby

-elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka

-system antypoślizgowy

-wysokiej klasy odtwarzacz BMW

-ABS

-wspomaganie kierownicy

-halogeny

-centralny zamek

-komplet opon, letnie i zimowe

Poradzcie cos...Obawiam sie tej turbiny, bo jak sie zatrze.....Jak z cenami czesci do diesla BMW??

P.S. Czym sie rozni TDS od TDI ?

Pozdrawiam.

TDI to silniki grupy VAG(Volkswagen,Audi,Seat,Skoda), z bezpośrednim wtryskiem,które są bardzo wytrzymałe i spalają niewiele oleju napędowego...TDI jest na pewno lepszą opcją niż TDS, które występowały w BMW i Oplu Omedze. Silniki te cierpią na problemy: turbin,pękających głowic, niedomagających pomp wtryskowych itd.Poza tym na pewno są wolniejsze,mniej wytrzymałe, a także bardziej paliwożerne niż TDI...TDI to klasyka silników wysyokoprężnych...Bywa,że i one się psują, no ale nie tak często jak silniki TD albo TDS montowane w BMW...Te nowe silniki BMW to już oczywiście inna bajka...

Freude am fahren...