Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od niedawna użytkuje 530d automat (2004 r.) i mam prośbę o podanie spalania w Waszych autach. Sądzę, że u mnie zużycie jest za wysokie:

W W-wie w dużych korkach wychodzi ok 13.2 (do/z pracy 45 min w korku).

W W-wie w normalnym ruchu ok 11.8.

Na trasie np Wawa-Lublin (troche wyprzedzenia, predkosc do 140) wychodzi 8

Narty w Austrii, autostrady (160) wlacznie z dojazdami na miejscu (niby ruch miejski): srednia wyszla 8.9

Wartosci sa wyliczone, komputer zawyza o ok 0,4

Mario

Opublikowano
moja pali 8,5 do 9,2 po mieście trasa 8-8,5 a wolno nie jeżdze najwięcej doszłem do 12 ale było to po mieście i był ostry mróz a mnie się śpieszyło
Opublikowano
Miasto ok 10-11l, trasa ok 8l, ale to wszystko zależy od stylu jazdy, bo potrafiła w mieście spalić 14l, jak i 5,3 litra na trasie Poznań-Wrocław (noc, śladowy ruch innych aut, max 110 km/h, bez hamowania praktycznie). Ogólne wielomiesięczne spalanie mam na kompie 9,1 l (raz w miesiącu jakaś większa trasa ok 500 km, reszta miasto Poznań).
Opublikowano
Spalanie zależy również od szerokości opon.U mnie na zimowych 225x55x16 w trasie przy spokojnej jezdzie do 120km\h wychodziło do 6.5l.Ale teraz na letnich w tych samych warunkach już pół litra więcej.Przy ostrej jezdzie ok 9l.Po miescie nie sprawdzam ile pali,bo nie chcę sie "dołować"Pozdrawiam
Opublikowano

530d (automat)mojego ojca palila 10-11 w miescie i 8-9 w trasie (jazda dynamiczna). Spalanie wg wskazan komputera.

330xd (manual) pali w miescie 8,5-9 i 7,5-8 w trasie, zuzycie wyliczone, komputer zawyza o ok. 0,3-0,5

Opublikowano

podlacze sie do watku. Mam e61 530 dA i zjezdzilem na razie 1 zbiornik, wyszlo 11,5 litra 65/35 miasto/trasa. Troche wiecej niz sie spodziewalem. Obilo mi sie o uszy, ze motory z dpf pala wiecej niz te bez.

Czy wiecie cos o tym ?

pozdrawiam

Opublikowano

Koledzy macie samochody które kosztują lub kosztowały grubo ponad 200 tysiecy i wy rozważacie ile to pali :jawdrop:

Ja mam 2 litrowca w E61 520 z podbitą mocą na chipie i nic mnie nie obchodzi ile on pali :D a palić musi bo noga cieżka i kierowca też pali . Nie zastanawiam sie ile to kosztuje bo kupując moją czrnulke za kwote ww takie rozważania są komiczne no chyba ze zacznie brac 100 na 100 :) a olej 1 litr na 10 km . Szerogiej drogi ...

Opublikowano
Koledzy macie samochody które kosztują lub kosztowały grubo ponad 200 tysiecy i wy rozważacie ile to pali :jawdrop:

Ja mam 2 litrowca w E61 520 z podbitą mocą na chipie i nic mnie nie obchodzi ile on pali :D a palić musi bo noga cieżka i kierowca też pali . Nie zastanawiam sie ile to kosztuje bo kupując moją czrnulke za kwote ww takie rozważania są komiczne no chyba ze zacznie brac 100 na 100 :) a olej 1 litr na 10 km . Szerogiej drogi ...

bez komentarza

Opublikowano
pytam o spalanie, dlatego ze auto pali wiecej niz padaje producent mimo spokojnej jazdy i jesli inne egzemplarze spalaja ilosci paliwa blizsze danym producenta to oznacza, ze "cos jest nie tak" i bede szukal powodu.
Opublikowano
Wiekszosc aut pali powyzej danych z katalogu, tak to juz bywa. Moja 320d potrafi spalic nawet 10 ON na miescie w korkach czy tez na krotkich dystansach i niedogrzanym silniku, a kumpla 330da spali nawet 12 ON (od razu mowie ze obie beemki sa sprawne, plynnie przyspieszaja i pala mniej w trasie).
Opublikowano

mi w korkach pali 10 ale uważam że ważna rzecz przy jeżdzie automatem to całkiem zdejmowanie nogi z gazu przy jeździe miejskiej i odpowienie ujmowanie gazu w trasie ze stałą prędkością

hej

Opublikowano

bez komentarza

... a co 2 litry różnicy przy 530 w spalaniu to dużo :) trzeba sie nauczyć gdzie tankować i przestawić sie na jazde D bo na benzynce jest inaczej ;)To ze kolega napisał ze jego bunia pali o 2 litry wiecej niż u innych niczego nie dowodzi mi pali 7,2 średnio a koledze 8,5 ta sama trasa ta sama wieś . Pewnie mu sie czarnula psuje ?

Bez komentarza z komentarzem ;)

Opublikowano
brawo gadas! Cieszę sie, że nic nie wniosłem do tego tematu.

Brawo PawełH !. Cieszę się ,że się cieszysz z tego że coś jednak ci się udało :D

Pozdrawiam Gadaś

Ps. :shock: ale dysputa nam sie z kleiła.