Skocz do zawartości

przycisk wewnętrznej cyrkulacji powietrza ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Proszę o wyjaśnienie funkcji w przycisku wewnętrznej cyrkulacji powietrza , na tym guziku są nadrukowane dwa kółka , jedno jest puste a w drugim jest litera A , co oznaczają te funkcje ?
Opublikowano
Czy ta opcja AUC faktycznie dziala? Nie miałem okazji przetestować.

Włącz, wyjdź przed samochód, puść bąka, wróć do środka i sprawdź. :)

Chyba będę musiał sie baaaaardzo postarać ;)

Opublikowano

a czy ktos moze wie dokladnie jaka jest zasada dzialania tego urzadzenia?

chodzi mi o to jak czujnik rozpoznaje brzydki zapach.moze byc na przykladzie wyzej wymienionego baka.

bo o zasade dzialania tegoz czujnika kloce sie juz 3 dni w drodze rano do pracy.bylbym wdzieczny za odpowiedz.pozdro.

Opublikowano
Czy ta opcja AUC faktycznie dziala? Nie miałem okazji przetestować.

Włącz, wyjdź przed samochód, puść bąka, wróć do środka i sprawdź. :)

dobre ubawilem się do lez...

fakt faktem jest to zastanawiające,bo przecież w jaki sposób zapachy mialyby być rozpoznawalne????

myślę,że tu chodzi raczej o gęstość danych substancji lotnych niż o ich zapach.

tak więc musialbyś mieć bardzo gęstą wydzielinę z odwloka! :mrgreen:

Opublikowano

Oczywiście nie chodzi o zapach tylko skład powietrza, a we wspomnianym bąku znajdują się m.in. dwutlenek węgla i metan więc przy odpowiednim ich stężeniu komputer mógłby zareagować ;)

Nie wiem czy jest tu sie nad czym rozwodzić; jakiś czujnik bada skład powietrza i gdy uzna, że czegoś jest w nim za dużo (pewnie porównuje to ze standardami przekazanymi mu przez fabrykę) to uznaje, że trzeba odciąć dopływ tego syfu do kierowcy i przełącza na obieg zamknięty.

Z bąkiem zażartowałem bo przecież ten system można sprawdzić w każdym naszym mieście stając za/obok pierwszym lepszym autobusem lub tirem. Nie ma w naszej części świata niestety zwyczaju wyprowadzania spalin z ciężkich samochodów rurą skierowaną do góry (jak "kominy" w amerykańskich ciężarówkach) i każde sąsiedztwo takiego kolosa kończy się pakowaniem jego smrodów prosto do naszej kabiny.

Opublikowano

Nie wiem czy jest tu sie nad czym rozwodzić; jakiś czujnik bada skład powietrza i gdy uzna, że czegoś jest w nim za dużo (pewnie porównuje to ze standardami przekazanymi mu przez fabrykę) to uznaje, że trzeba odciąć dopływ tego syfu do kierowcy i przełącza na obieg zamknięty.

.

kurcze ale auto to nie labolatorium zeby badac dwutlenek wegla i metan.myslisz ze ten czujnik to tablice mendelejewa wychwytuje?

nie chce mi sie wierzyc.