Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od jakiegoś czasu mam problemy z hamulcami, ostatnio podczas jazdy nagle samochód zaczęło trochę mulić i się okazało że hamulce dotykają tarcz, tak, że jak wrzucę na luz to normalnie zwalnia, ale już z wzniesienia się nie stoczy z postoju. Musiałem tak zrobić około 10km z prędkością 50 km/h do najbliższego warsztatu i jak przyjechałem do koła były ciepłe i czuć było gorąco od tarcz, trochę nawet strzykało.

Okazało się że pompa hamulcowa jest do wymiany.

Ale zastanawiam się czy od tego ciepła nie padły łożyska? Jak to sprawdzić? Dość wytrzymałe są łożyska w E30?

Opublikowano

Wszystkie koła złapało :?: :?: :?: :jawdrop: Coś mi sie nie chce bardzo wierzyć, że masz pompe do wymiany. Wydaje mi się, że mechanik ściemnia :liar: :mad2: Jeśli złapało Ci tarcze to napewno cylinderk stanął.

Mi złapło jedno przednie koło i autko też nie chciało jechać - samo zatrzymywało się. Jak dojechałem do domu to dymiło się z koła. Wymieniłem gumki na cylinderku (dla zasady wymieniłem w dwóch kołach bo z tyłu mam bębny) i po kłopocie :cool2:

Jeśli miałeś dobre łożyska to nic im się nie stało :wink:

Opublikowano

Nie nie! Spokojnie. Złapał PRZÓD, równomiernie gorące, ewidentnie coś z pompą, bo do tego potem coś zaczęło trykać i bardzo mi się wydaje że to serwo.

Ponadto po ostatniej wymianie przewodu hamulcowego na tył (sztywnego) pedał zaczął wpadać do połowy w podłogę, tzn. za każdym razem łapie wysoko ale przestaje i pedał wpada troche, potem czuć jakby pracowały bębny tył.

Więc wersja z pompą jaknajbardziej wiarygodna, zwłaszcza, że po wymianie przewodu nie mogłem odpowietrzyć układu! Odpowietrzałem odpowietrzałem a on i tak wchodzi do połowy i słychać takie syczenie podobne jak teleskop maski.

Poza tym warsztat to BMW WFK Wejherowo, specjalizacja BMW, nie robią wałków i ludzie chwalą.

Sam do mnie zadzwonił szefu i powiedział że org pompa 1400 zł, zamiennik najtańszy 700 a używkę jak chcę to we własnym zakresie muszę skołować za około 50 zł i też założą, zaleją płyn, odpowietrzą i wykonają jazdę próbną i niby ma być ok.

Zresztą wydaje mi się że od początku ta pompa jęczała, gdy np. hamowałem z wciśniętym sprzęgłem.

Powiedzieli po prostu że pompa nie daje ciśnienia na przedni obwód bo ktoś kiedyś zalał w układ płyn R3 (do poldolotów i maluchów) który zniszczył uszczelnienia.

No i dodam że podczas tego mulenia wpadłem na pomysł żeby mocno podeptać po hamulcach i odbiło, przestało zwalniać, ale pompe było już słychać i hamulce słabe, właśnie jakby na jedną oś.

Kiedyś huczało mi przy większych prędkościach i grzało się jedno z kół po własnoręcznej wymianie klocków i okazało się że nie przesmarowałem wszystkich miejsc styku klocków z zaciskiem, uwaliłem wszystko smarem miedzianym i jak ręką odjął, po prostu klocek się klinował gdzieś w zacisku i nie do końca odbijał.

Ile mogą wziąć za wymianę pompy, płynu i odpowietrzenie?

Opublikowano

Ja zawsze wszystko sam robię, a jak nie potrafię to z ojcem, nigdy jeszcze nie odstawiałem komuś samochodu, dlatego sram po majtach, ile ze mnie zedrą. Odstawiłem do WFK bo było po drodze a do domu kawałek miałem, a ojciec wyjechał na tydzień.

Sam wymieniałem przewody i płyn, odpowietrzałem z ojcem, wszystko sam robię ale stwierdziłem że samemu już nie chcę w hamulcach mieszać, niech to zrobi jakiś szpec, jak ojca nie ma :D

Opublikowano
Ja zawsze wszystko sam robię

To tak jak i ja :mrgreen: Nie daję nikomu dłubać. Sam wiem jak mam zrobione - u mnie w okolicy strasznie dużo zdzierają za robote i za części (spoczko że można przez neta kupić tanio części).

Na tej stronce znajdziesz wszystko o budowie, połączeniu hamulców http://bmwfans.info/original Jeśli już troszkę kręcisz w autku i masz części nowe to może spróbuj samemu naprawić (nie namawiam, tylko sugeruję).

"Jeśli człowiek to wymyślił to inny człowiek może też się tego nauczyć" - to takie powiedzonko mojego byłego wykładowcy ze studiów :)

Opublikowano
Znam bmwfans jak i realoem, mam ETK i TISa, więc wiem mniej więcej o co kaman :mrgreen: Powtarzam, to że teraz samochód stoi w warsztacie, to wyjątek i mój pierwszy raz w życiu :wink: Kupiłem pompę za 70 zł z przesyłką i w piątek im ją donoszę i ostatni raz mnie tam widzą :mrgreen: