Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .czytałem rózne posty na ten temat ale w zadnym nie było to dobrze wytłumaczone a mianowicie mam do kupienia e39 z 98 roku ale z tego co wyczytałem i po ogledzinach silnika to jest jeszcze na jednym Vanosie.Czy wogóle kupić taki silnik??????

Jaka jest róznica w silniku między 1 a 2 Vanosami chodzi mi o osiągi eksploatacje i co one tak wogóle dają?dzieki za każdą odpowiedz

Kierowca BMW bez punktów karnych? Nie ma takiego... no chyba że uciekł...
Opublikowano
Vanos jest to zmienna faza zaworowa.Pojedynczy dotyczy zaworow ssacych,podwojny ssacych i wydechowych.Roznica, miedzy jednym a drugim, to uzyskanie maxymalnego momentu obrotowego w nizszym zakresie obrotow silnika.Pojedynczy jest raczej bezobslugowy,natomiast podwojny vanos potrzebuje wymiany uszczelniaczy,czasami przy przebiegu 40 tys ,a czasami przy 200 tys.
Ile pali?Dwie radialki tygodniowo.
Opublikowano
dzieki wielkie czyli kupujac silnikj z jednym nie popełnie jakiegoś wielkiego błędu?pozdrawiam
Kierowca BMW bez punktów karnych? Nie ma takiego... no chyba że uciekł...
Opublikowano
Ja mam E39 528i z jednym Vanosem i nie narzekam, na podwójnym w sumie nie miałem okazji jeździć. Na pojedynczym kopyto jest :).
Opublikowano
Silnik m52tu,czyli na dauble vanos jest nowoczesniejszy i ma wyeliminowanych pare bolaczek poprzednika,typu; pompa wodna ,termostat,chlodnica,dwumasowka... .Nie chcial bym sie nikomu narazic ,ale takie mam doswiadczenie.
Ile pali?Dwie radialki tygodniowo.