Skocz do zawartości

jaka róznica w Vanosach 528???M52

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .czytałem rózne posty na ten temat ale w zadnym nie było to dobrze wytłumaczone a mianowicie mam do kupienia e39 z 98 roku ale z tego co wyczytałem i po ogledzinach silnika to jest jeszcze na jednym Vanosie.Czy wogóle kupić taki silnik??????

Jaka jest róznica w silniku między 1 a 2 Vanosami chodzi mi o osiągi eksploatacje i co one tak wogóle dają?dzieki za każdą odpowiedz

Kierowca BMW bez punktów karnych? Nie ma takiego... no chyba że uciekł...
Opublikowano
Vanos jest to zmienna faza zaworowa.Pojedynczy dotyczy zaworow ssacych,podwojny ssacych i wydechowych.Roznica, miedzy jednym a drugim, to uzyskanie maxymalnego momentu obrotowego w nizszym zakresie obrotow silnika.Pojedynczy jest raczej bezobslugowy,natomiast podwojny vanos potrzebuje wymiany uszczelniaczy,czasami przy przebiegu 40 tys ,a czasami przy 200 tys.
Ile pali?Dwie radialki tygodniowo.
Opublikowano
  • Autor
dzieki wielkie czyli kupujac silnikj z jednym nie popełnie jakiegoś wielkiego błędu?pozdrawiam
Kierowca BMW bez punktów karnych? Nie ma takiego... no chyba że uciekł...
Opublikowano
Ja mam E39 528i z jednym Vanosem i nie narzekam, na podwójnym w sumie nie miałem okazji jeździć. Na pojedynczym kopyto jest :).
Opublikowano
Silnik m52tu,czyli na dauble vanos jest nowoczesniejszy i ma wyeliminowanych pare bolaczek poprzednika,typu; pompa wodna ,termostat,chlodnica,dwumasowka... .Nie chcial bym sie nikomu narazic ,ale takie mam doswiadczenie.
Ile pali?Dwie radialki tygodniowo.
Opublikowano
U mnie (odpukać :)), takich bolączek nie ma :-)