Skocz do zawartości

Szpera - przełożenie - czy ktoś wie.....??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Potrzebuję informacji o przełożeniu szpery w BMW E34 1991r 525i 24V Automat. Ja mam E34 z 92r w manualu i chcę założyć do niej szperę. Mam takową od automatu w kupnie ale niestety z tabliczki nie da się nic odczytać. Obecny mój dyfer ma przełożenie 3,73 i niechciałbym mieć mniejszego przełożenia ew. może być większe:-). Proszę o info / Fausto

• Członkowie klubu
Opublikowano
niestety z tabliczki nie da się nic odczytać.

Prosta matematyka, na ilość obrotów wału ile obróci sie koło :8)

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano (edytowane)
Dokładnie :cool2: najlepiej(najwygodniej) się sprawdza jak most jest wyjęty z auta.Na jeden obrót półosi(obracamy flansz od półosi) przypada określona ilość obrotu wału(flansz),w zależności jakie jest przełożenie,czyli jak masz np.przełożenie 3.73 flansza od wału musi się obrócić 3.73 razy. Edytowane przez marek1132
Nur bmw e32
Opublikowano
Dzięki za odp. a szczególnie za tą tabelkę.... Tylko proszę kogoś kto może trochę "szprecha" czy dobrze z niej odczytałem że E34 525i M50 manual 3,73 automat 4,10 ....??!!
Opublikowano

Na stronie z linku jest napisane że 525i M50

do 9/90 manual przełożenie 3.73:1, automat 4.10:1.

Po 9/90 manual i automat 3.23:1 natomiast touring automat 3:46:1.

Touring automat po 9/92 przełożenie 3.38:1

Nie trzeba znać niemieckiego bardziej od rożnego rodzaju tabelek proponuje RealOEM lub bmwfans.

Opublikowano
Marek dokładnie na odwrót 3,73 obrotu wału to 1 obrót flanszy czy jak kto woli półosi.

ale popełniłem gafę,aż wstyd,żeczywiście na odwrót :duh: już poprawiam

Nur bmw e32
Opublikowano
faktycznie można tak to odczytać było z opisu pod tabelkami...ale wydało mi się to trochę niedorzeczne....M50 do 90r. ?? O ile mi się wydaje to 525i przed 90r. było tylko M20..