Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1. jak oszczędnie jeździć 525 TDS e34 manual?? i ile powinna spalać??

2. w czasie jazdy pojawia sie jakiś sygnał, jak by samochód o czymś przypominał...??

3. gdzie można znaleźć tabliczkę z określonym kolorem nadwozia??

to narazie tyle :)

Edytowane przez karol_525tds
Opublikowano

1. automat czy manual?? mi automat, e39 touring w ostatniej trasie spalił 7.7, w warszawie 10-12 zależy ile stoję w korku

2. pewnie gong od temperatury, odzywa się jak temp na zewnątrz spadnie poniżej 3 stopni, wtedy rownież miga temperatura na wyświetlaczu pod zegarami

3. możesz rozkodować vin, tu na forum jest odpowiedni topic o tym, dowiesz się wtedy z jakim wyposażeniem wyjechała z fabryki twoja BMW, tabliczka gdzies jest, ale to już ktoś inny musi powiedzieć, bo ja nie pamiętam gdzie

4. zatytułuj poprawnie wątek i wybierz jakiego modelu dotyczy (e34, e39??)

to tyle, jak coś nie jasne to szukaj a potem pytaj, tu zawsze znajdziesz odpowiedź na pytania o swoją bawarkę :cool2:

Opublikowano

generalnie 525 tds to nie tdi i nie jest to zbyt ekonomiczny samochód,

ma na to wpływ kilka czynników: samochód jest ciężki, silnik jest starej generacji i - zwłaszcza po mieście swoje wciągnie. O ile na trasie przy spokojnej jeździe można przy bardzo spokojnej jeździe osiągnąć wynik w okolicach 6-6.5 l to po mieście spokojnie spali w okolicach dychy. Książkowe średnie spalanie e39 w manualu to ok. 8.5 l i tyle trzeba minimalnie przyjąć za średnią...

co do koloru to w e39 (w e34 pewnie też) jest taka tabliczka i jest napisany jaki jest kolor samochodu np arktisssilber, cosmoss- schwarz, dunkelblau czy inne

Opublikowano

U mnie w e34 jest oryginalna naklejka przy silniku z napisanym kolorem - znajduje się po stronie pasażera, blisko uszczelki maski, zaraz przy amortyzatorze

pozdrawiam

http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano
no tak, a co do spalania.... chodzi mi o styl jazdy lepiej ja przeciągnąć na niższych biegach a na 4, 5 trzymać stały gaz, czy od samego początku ostrożnie z gazem??
Opublikowano
to diesel nie nowoczesny, jak bedziesz biegi wrzucał przy 2,5 w miarę łagodnie kręcąc - to będzie ekonomiczniejszy
(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
ja swoim 525 td touring żadko kiedy przekraczam 2.5 tys obrotow.Silnik przy tych obrotach wydaje mi sie ma najlepsza kulture pracy a co do spalania to tak z 10litrow,ale ja robie krotkietrasy 20-30 km.Okolo 3 tys i wyzej robi sie juz glosno i niepodoba mi sie to.Gong to termometr zewnetrzny,mozna go odlaczyc wyinajac kostke z glosnika nad lewa noga kierowcy.Co do eksploatacji M51 kiedys naczytalemsie ze nielubi obrotow ponizej 2 tys/min jest to zrozumiale,lancuch rozrzadu szybciej sie zuzywa,niewiem jak jest ze spalaniem.Dbaj o oleje,ten motorek je lubi.Kiedys mialem TDS z przebiegiem 250 tys i szybko go sprzedawalem,teraz moj TD ma 330tys i co wymienilem to tylko wtryskiwacz sterujacy bo ciekl,pozatym normalne eksploatacyjne takie jak amorki,koncowki itd....osobiscie polecam 2.5 TD
Opublikowano

Nie mecze auta, rzadko kiedy przekraczam 120km/h (nie mowie ze nie wcisne czasami do 190 ;p i wtedy spalanie podchodzi do 8.0 L). Zjazd z wiekszych wzniesien pokonuje na "luzie", jesli sa tylko ku temu warunki, a silnika nie krece wysoko. Biegi zmieniam przy 2500-3000 obr/min.

Dokladne spalania znajduja sie w moim podpisie

Pozdrawiam

Opublikowano
kiedys chodzil moj jak traktor ale po naprawie pompy wtryskowej i pompki paliwa i zmianie swiec slinik zachowuje sie jak nowy, a spalanie to 8 litrow trybem oszczednym( miasto 40 tys a reszta 65 % to trasa) najmniej to jakies 6,5 ale zadkosc. silnik super tylko trzeba jezdzic wolno i dbac o niego. kolor i nazwa koloru auta u mnie w e39 jest pod maska przodnia i w okolicach prawego przodniego kielicha/blotnika a po reszte informacji dzwon do serwisu np. 022/ 532 15 80 wew 92 . to jest aso w stolicy, moga podac przebieg jak serwisowana ...
PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH 0 504 256 487
Opublikowano
a co do tego gongu od temperatury, on ma tylko znaczenie informacyjne o temp?? a jeszcze jakie dokładnie znaczenie maja te kontrolki przy stanie kilometrów?? wiem ze w e30 nazywało sie to inspekcja....
Opublikowano

ma takie że informuje o gołoledzi na drodze od +3 i niżej - przyjdzie wiosna bedzie cisza:)

Jeżlei masz wciśniety MEMO przycisk na wyświetlaczu "ME" oznaczać bedzie kukułke czyli 10 sek. przed każdą godz. bedzie cie alarmować (bmw wymyśliło to dawno temu aby o wiadomosciach radiowych przypommieć - że nadchodzą)

A co się tyczy zegarów to i cih kontrolek to tak jak w e30 jest to inspekcja - można łatwo skasować co by na nowo naliczało

(OO)=== OO===(OO)
  • 1 miesiąc temu...