Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ukręciłem korek odpowietrzający chłodnicę i teraz mam nie lada zagadkę jak go wykręcić.

Pomyślałem żeby nawiercić dziurkę i wkręcić śrubę z nakrętką i ją skontrować i potem wykręcić.

Albo blachowkrętem.

Jak komuś to się zdarzyło to niech napisze jak z tym powalczył.

Opublikowano
Miałem ten sam przypadek i problem rozwiązałem nawiercając wiertłem 3mm otwór a następnie wykrętakiem z lewym gwintem wykręciłem urwaną część.Komplet tych wykrętaków kosztuje około 10 zł czasem okazują się bardzo przydatne.
Opublikowano
Myślę że tak,ja mam chińszczyznę ''Toya'' komplet 6szt kupiłem w przypadkiem w sklepie z z częściami do maszyn rolniczych i bardzo się przydaje.Wyglądają jak gwintowniki z tym że grot jest stożkiem i oczywiście lewy gwint.
Opublikowano

Racja, bardzo przydatna sprawa, choć takie topexy czy toye to pewnie są dobre właśnie tylko na takie korki plastikowe, bo na śrubie ukręcisz taki wykrętak pewnie i wówczas problem podwójny :dance:

Jutro podskoczę do Castoramy a potem do nieautoryzowanego warsztatu BMW gdzie mi zamówią albo dadzą na miejscu taki korek nowy.

Opublikowano
Powinno pójść rozgrzanym śrubokrętem jak kolega pisał wyżej, przynajmniej mi dwa razy tak bez problemu poszło. A nowy odpowietrznik w ASO kosztuje 7zł.
Opublikowano

mialem to samo i probowalem tymi stozkowymi wykretakami ale sie nie udalo... nastepnie zaczalem wydlubywac ta pozostalosc sruby az w koncu w dziure powstala w srodku sruby wlozylem plaski srubokret i poszlo...

troche zabawy ale jest nadzieja... :)