Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na dniach chce sprzedać mojego Nissana Priemre z 2000 roku i dolozyc troche kaski i kupić e46 320 benzyna. Od razu po zakupie chciałbym wrzucic gaz. Od razu 2 pytanka w tej kwestii:

Ile kosztuje montaż instalacji gazowej w tym aucie?

Ile LPG bedzie to paliło w trasie w miescie to sobie porownam do Nissana?

Bo Klopotach jakie miałem z E36 powiedzialem nigdy wiecej Niemca a tym bardziej BMW. Jednak chyba skusze sie ponownie na te marke i model o ktorym pisze.

Najbardziej drazni mnie to ze od razu musze miec kilka tysiecy wiecej na LPG i AC a nie mam zadnych znizek bo mam 22 lata.

Co sadzicie o tym autku z tym silnikiem? Jakie rady przy zakupie?

Na co zwrócic uwage?

Z góry dzieki za odpowiedzi...

Opublikowano
a nie lepiej zamiast inst. gazowej dorzucic ta kase i kupic diesla?no chyba ze nie lubisz klekotu pod maska.
Opublikowano

moim skromnym zdaniem ...

z tego co słyszałem to BMW zwłaszcza nowsze silniki nie lubią za bardzo LPG znam dwa przypadki jeden to e36 1.6 i drugi e46 2.0 i oboje właściciele mówią że lpg to pomyłka bo bmw nei lubi takich przeróbek potem wiecej z tym kłopotu niż oszczędności ...

co do kosztów to około 3500 kosztuje dobra instalacja i wiecej zależe wszystko od typu, sekwencji itp.

Z gazem są czesto "niewyjasnione" sytuacje np. ja mialem opla palil 8l gazu z silnikiem 1.6 natomiast znajomemu palił 11l w fiacie panda 1.1 a mojemu ojcu pali 15l w fordzie mondeo 1.8 moim zdaniem paliła by około 10l przy spokojnej jeździe choć mogłoby być wiecej wszystko to jedna wielka niewiadoma chyba że ktoś ma taki motor i lpg to Ci powie.

ja osobiście bym nie montował gazu do tej bemki jak już coś to kupiłbym diesla (i takie właśnie mam plany ale e39) benzyna lubi wylatywac "rurką" a inwestycja w gaz jest nie opłacalna z jeszcze jednego względu ... nie wiem czy zauważyles ale kiedyś było tak ze wychodził nowy model auta z 5-cioma jednostkami benz. i jedną jednostką diesel teraz np. citroen wypuscil nowe c5 z dwoma jednostkami benz. i aż z 4 jednostkami diesla ... wiec o czymś to swiadczy .

pozatym benzyniaka łatwiej kupić niż sprzedać (bo zakładam że bedziesz chciał kiedyś go sprzedać) jeśli kupujesz auto już dożywotnio to w sumie rodzaj zasilania nei robi różnicy

Opublikowano
tylko jest jeden minus diesla. jest on coraz popularniejszy i juz ponad polowa nowych aut w europie jest sprzedawana z silnikiem diesla.oznacza to wiekszy popyt a co za tym idzie wieksze ceny.pisali o tym w onecie na poczatku tygodnia.ale ja i tak bym sie nie zamienil.moje poprzednie auto bylo zagazowane.diesel jest lepszy!!!
Opublikowano

sylwo masz zupełną rację tak jest i tak bedzie ! bo ropniaki są bardziej popularniejsze i długo jeszcze bedą dlatego to kolejny argument żeby rozglądać się za dieslem bo jak ceny idą w górę to i mimo amortyzacji auta cena za nie tak drastycznie nie spadnei jak benzyniaka ...

a założę się że niedługo bedzie tak że ci co tanio kupili diesla gdzies 1-2 lata temu teraz spokojnie mogli by je sprzedać w tych samych pieniądzach albo nawet drożej

Opublikowano
czesc,ja mam e46 318i z silnikiem 1.9 i srednio mi pali 7l/100 wiec nigdy bym nie zagazowal bmki :nienie: pozdrawiam

popieram w 100%, dlatego chcę właśnie kupić e46 z 1.9 (118KM, te 105KM mają chyba troszeczkę słabsze osiągi), tylko obecnie szukam swojego auta.

Opublikowano
czesc,ja mam e46 318i z silnikiem 1.9 i srednio mi pali 7l/100 wiec nigdy bym nie zagazowal bmki :nienie: pozdrawiam

Te 7l/100km to chyba w trasie...

Napisz ile po mieście Ci pali, żeby zaskoczenia potem nie było :wink:

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
No zupelnie nie mam przekonania do diesle i tego calego tyrkotania;-). Wole benzynke tyle boje sie czy mnie nie zje. Bo 320 150 KM to chyba 10l/100 km w cyklu mieszanym to spokojnie...
Opublikowano
iskora no to nie pozostaje ci nic innego jak kupic benzynke.nie kupuj na sile diesla jak nie lubisz dzwieku silnika i jazdy dieslem,po co sie masz meczyc.a 320 w benzynce -coz to jakby nie patrzec 6 cylindrow.swoje musi spalic nawet jak jezdzisz delikatnie.co do gazu to kumpel mial swojego czasu e36 touringa z silnikiem 1.6 i mu po miescie palila 14 litrow i ciagle mial jakies drobne problemy z autkiema dokladnie z instalacja.twierdzi ze juz by gazu do bmki nie zalozyl.chyba ze instalacje teraz robia lepsze,bo to bylo 4 lata temu.