Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zajechalem ustawic geometrie a ta zonk mechanik mi mowi swoznie do wymiany obok drugi mowi ze w bmw swozni sie nie wymienia ze to niewymienialne czesci ze trzeba calye wahacze wymienic, sami nie wiedzieli co trzeba hehehe ale wiem ze musze lewy zewnetrzny swozen wymienic i sie zastanawiam czy i srodkowych swozni odrazu nie wymienic hmm...
Opublikowano
jeżeli na przodzie są luzy to oczywiście robienie geometrii jest bez sensu trzeba to naprawić same swożnie można wymienić ale trzeba mieć dojście do prasy aby je wycisnąć i wcisnąć nowe mechanik ma trochę racji jeżeli kolegę stać to oczywiście nowe wachacze ja radziłbym robić obie strony i mieć spokój-pozdrawiam
Opublikowano
mam mechanika ktory ma prase i juz wymieniel w kilku bmw swoznie. chyba wymienie te sworznie najpierw moze te zewnetrzne i zobacze jak bedzie czy to wystarczy..........???
Opublikowano
oczywiście że zależy ale myślę że mechanik do którego kolega jeżdzi zna się na rzeczy i potrafi stwierdzić czy pozostałe swożnie wymagają wymiany czy też można jeszcze na nich pojeżdzić musi się kolega zdać na jego opini lub samemu zdecydować o wymianie wszystkich -pozdrawiam
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
wyminilem amorki przod i swoznie ustawilem geometrie i katy i cos bardzo delikatnie trzesie kierownica jak jade nie mam pojecia co jest
Opublikowano
nie tylko geometrie ale i kat nachylenia kola ustawia ci ale sie upomnij o to bo czasem sie majstry zapominaja i nierobia skotkiem czego sa mocno zjechane bierzniki

Nie ma technicznej możliwosci regulacji kąta nachylenia koła w e36 jedynie mozna sprawdzic czy jest on prawidlowy więc jesli nie jesteś o czymś przekonany na 100% nie wprowadzaj w bląd ludzi ktorzy polegaja na Tobie

Opublikowano

to ja sie podepne pod temat poczesci.... oczywiscie jak mozna..

panowie zmienialem ostatnio kola w aucie i zauwazylem ze przednia opona od strony kierowcy ma zjechany do lysa rant od strony wewnetrznej.

Iteraz sie zastanawiam czy to moze byc zbierznoc, bo niedawno bylem na przegladzie i autko nia ma zadnych luzow dokladnie mi je przetrzepali i jest jak talala, dotego jak jade i puszcze kiere to auta ani milimetra nie sciaga ani w lewo ani w prawo.... i tak mysle czy ta zjechana opona moze byc spowodowana zbierznoscia czy piprostu poprzedniemu wlascicielowi darlo opone i zrobic to a opon nie zmienil, bo autko kupilem na tych oponkach c jest zjechana...

jak myslicie czy jak auto nie ma luzow i nie sciaga to zbierznosc jest oki i nie bedzie darlo oponki??

Opublikowano
Nie ma technicznej możliwosci regulacji kąta nachylenia koła w e36 jedynie mozna sprawdzic czy jest on prawidlowy więc jesli nie jesteś o czymś przekonany na 100% nie wprowadzaj w bląd ludzi ktorzy polegaja na Tobie

Dokładnie :cool2: W przednim zawieszeniu E36 jest możliwość regulacji jedynie zbierzności kół, natomiast z tyłu możemy ustawić zarówno zbierzność jak i kąt pochylenia koła (bez Compact). Warto na taką kontrolę / regulację pojechać do ASO lub osoby która miała już do czynienia z zawieszeniami BMW. Przed regulacją warto sprawdzić śruby regulacyjne kątów tylnego zawieszenia (mogą być zapieczone). Ostatnio trenowałem u siebie w furce i muszę powiedzieć że to niezła zabawa - furka musi być obciążona 3 osobami + 25 kg w bagarku + paliwo, a po regulacji kąta z tyłu trzeba ponownie sprawdzać i regulować zbierzność ponieważ niewielka zmiana pochylenia ją zmienia (i tak ok. 3 razy w kółko), ale miałem dużo czasu więc się nie śpieszyłem.

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg