Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę wziąść się za przeróbke instalacji i przy okazji wpadłem na pomysł aby podłączyć :idea: wyłącznik LPG do czujnika który znajduje się pod pedałem gazu.

Tzn. chodzi mi o to aby przy ostrym dodaniu gazu - wtedy gdy klika pod stopą ten przełącznik(czyli gaz do dechy :dance: ) przechodzić na zasilanie bęzyną -dla uzyskania leprzego przyśpieszenia. :roll2: .

Samo wykonanie nie wydaje mi się bardzo skomplikowane, jednak mam obawy w stosunku do chwili w której zmienia się zasilanie - i właśnie o opinie na ten temat chciałem Was prosić .

Zmiana paliwa odbywała by się na pełnym gazie i czy to nie powodowało by skutków ubocznych?

Może ktoś już to zastosował u siebie? :doh:

obecnie Alfa 156 GTA SW
Opublikowano
Wydaje mi się że nie zdawało by to egzaminu ponieważ przy zmianie na pełnym gazie auto strasznie by szarpało i prędzej czy później cos by nie wytrzymało. To tylko moje zdanie :wink:
Opublikowano

Też nie uważam tego za dobry pomysł. Zresztą nie wiem jak u Ciebie, ale w mojej e32 735 spadek mocy jest prawie niezauważalny :)

Proponuję już raczej tankowanie dobrego gazu (Shell!) oraz dobrą regulację instalacji (tzn w pożądnym warsztacie ;)

• Członkowie klubu
Opublikowano
Nie wiem co miałoby to na celu. W instalacjach IV generacji prawie nic to by niezmieniło [różnice między Pb a LPG - prawie nie zauważalne] W instalacjach starszych typów to skutki przęłączania przy pełnym obciążeniu są trudne do przewidzenia ale nie służyło by to "beti" w szczególności przy automatch. Sądzę, że racjonalizacja w tym przypadku nie jest konieczna.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
Nie mam instalacji gazowej ale jeźdźiłem autami z instalacją. Przy niskich biegach (1 i 2) i przy pełnym gazie prawdopodobnie będzie wielkie i nieprzyjemne szarpnięcie, na wyższych biegach powinno być to mało odczuwalne. Najlepiej sprawdź sam, podczas jazdy wciśnij gaz do dechy i przełącz sobie na gaz to zobaczycz co się będzie działo.

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

Opublikowano
Że się tak spytam, ktoś mi kiedyś powiedział, że na gaz powinno przełączać się w trakcie jazdy. Ale chyba nie ma żadnej różnicy, jak przełączymy na luzie i stojąc w miejscu ? (oprócz oczywiście tego, że nie szarpnie :) )
Opublikowano
Nie wiem co miałoby to na celu. W instalacjach IV generacji prawie nic to by niezmieniło [różnice między Pb a LPG - prawie nie zauważalne] W instalacjach starszych typów to skutki przęłączania przy pełnym obciążeniu są trudne do przewidzenia ale nie służyło by to "beti" w szczególności przy automatch. Sądzę, że racjonalizacja w tym przypadku nie jest konieczna.

No tak nie wspomniałem że chodzi mi o IIga generacje.

No a poza tym właśnie to szarpnięcie :? - dlatego też wolałem zasięgnąć opini szerszego grona :cool2:

obecnie Alfa 156 GTA SW
Opublikowano
Ja uważam, że coś takiego moze być niebezpieczne, np podczas wyprzedzania nie możesz przewidzieć jak auto za którymś tam razem zareaguje na cos takiego.
Opublikowano

Wrzucam na gaz przy 2000 obr, na postoju (bez szarpnięć :wink: ) lub w czasie jazdy ze stałą prędkością.

Moim zdaniem jeżeli przełączysz gaz na benzynę w czasie maksymalnego przyspieszenia (przycisk pod pedałem gazu), to efekt może być przeciwny do zamierzonego. :cry:

Niestety, albo NOS, albo gaz :mrgreen:

Opublikowano
Wrzucam na gaz przy 2000 obr, na postoju (bez szarpnięć :wink: ) lub w czasie jazdy ze stałą prędkością.

Moim zdaniem jeżeli przełączysz gaz na benzynę w czasie maksymalnego przyspieszenia (przycisk pod pedałem gazu), to efekt może być przeciwny do zamierzonego. :cry:

Niestety, albo NOS, albo gaz :mrgreen:

Tak :D co do NOS to moge go podłączyć w taki sposób? - żartuje :twisted2: .

Z tego co widze to dam sobie spokój zty pomysłem. Jak wpadne na jakiś inny to też dam znać :D :D

obecnie Alfa 156 GTA SW