Skocz do zawartości

Moje e46 ostatnio mi pokazalo 15.1 l !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy to moze byc prawda(silnik benzyna)wiem,ze jest zima ale komputer co chwila mi pokazuje inne spalanie..jak go kupowalismy rok temu to pokazywal 10l/100.Czyzby to bylo mozliwe,ze przez rok jego spalanie wzroslo o 5l?Czy moze jest jakas inna przyczyna o ktorej ja nie mam bladego pojecia??Pozdrawiam i dziekuje za info:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
hmmm to zależy czy kasowałeś na kompie spalanie. Ja u siebie jak skasuje to po przejechaniu kilku kilometrów pokazuje mi nawet 20 !!! A jak przejade ok 20 km to już liczy normalnie czyli ok 7.4 L/100. Silnik 2 L w benzynie.Pozdrawiam
Krzysztof
Opublikowano

zalej do pelna, wyzeruj licznik dzienny km i zobacz ile zrobisz na baku.

Podziel to przez 60 litrow i wtedy bedziesz mial realne spalanie Twojego auta.

Opublikowano

Bardzo mało dokładny to jest sposób.

Najlepiej zalej do pełna, zrób np 100 km (im więcej tym dokładniejszy wynik), potem znów zalej do pełna i podziel liczbę przejechanych kilometrów przez litry które weszły Ci do baku przy drugim tankowaniu.

http://images.spritmonitor.de/575756.png
Opublikowano

Bardzo mało dokładny to jest sposób.

Najlepiej zalej do pełna, zrób np 100 km (im więcej tym dokładniejszy wynik), potem znów zalej do pełna i podziel liczbę przejechanych kilometrów przez litry które weszły Ci do baku przy drugim tankowaniu.

malo dokladny ?

Nie ma dokladniejszego- patrzysz ile zrobiles km i dzielisz to przez ilosc litrow benzyny- matematyka sie klania-

po za tym Ty proponujesz to samo z tym ze na przestrzeni 100 km- a ja na pelnym baku do zera a wiec okolo 600 km wiec moj jest dokladniejszy i bardziej miarodajny.

Opublikowano

nie martw sie narazie kompem... jesli nie wiesz... to sprawdz sobie realne spalanie i bedziesz wiedziałczy jest problem czy tez nie...

Bad boy twój sposób jest gorszy... ma zalać do pełna... i wyjeżdzić aż mu zgaśnie??? czy ma sobie patrzec " mniej wiecej" po wskazniku ( który jest mało dokładny) że ma mało paliwa..to juz prawie koniec... bez sensu..i matematyka nie pomoże...

tak jak firebatt...

zalej do odbicia pistoletu... przjedzie... 100- 200 - 300 km ... i zalej najlepiej znów na tej stacji..tez do odbicia pistoletu... i wtedy masz w miare możliwości najdokłądneisjzy pomiar... im wiecej km tym lepszy pomiar...

dzielisz listry zużyte... przez dwa jesli zrobiłes 200km... jak 300 to przez trzy ... i tak dalej... jeśli wtedy Ci wyjdzie 15... to trzeba diagnozować...

mi średnio 1.8 palił 10 ... w mieście 12 - 13 do 15... zależy ile w korkach stoisz

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano
Dzieki za info a przy okazji mam jeszcze jedno pytanie....Jaka jest rezerwa w baku w e46,mam niemiecka ksiazke i nie wiele sie z niej dowiedzialam?????:)
Opublikowano
Nie wiem Rafal o co Ci chodzi ale z ciekawosci pytalam ile jest w baku na rezerwie..i jestem do tego kobieta,wiec liczylam na konkretne info:)
Opublikowano
Rafal_Wa- myslimy dokladnie o tym samym tylko ze Ty chcesz to zrobic na 100 czy 200 km a ja na calym baku.

no może ale zle to wyrazasz.. każesz mu wyjeździć cały bak i dzielić ilośc paliwa 60 litrów przez Km...

a nie wiadomo czy wyjeździ 60 czy 65 czy 57 ... wiec zawsze tankuje się do pełna... wyjeździe się ( można twoim sposobem - prawie cały bak) jednak znów trzeba zatankować do pełna... i podzielić ilośc "zatankowanych" litrów przez km ...

Opublikowano
troche mnie martwilo to 15 ale sadze,ze komputer przeklamuje,bo ostatnio bylam chwile w trasie i zuzycie paliwa pokazywal mi co chwila coraz mniejsze az doszedl do 12,no to nie ma tragedii..Z reszta today...tomorow,always BMW ale jak wiesz,kobiety lubia zadawac duzo pytan no i dzieki za wszelkie info:)Pozdrawiam:)
Opublikowano

z tego co sie orientuje rezerwa ma ok 8 litrów... a w wiekszych silnikach np.. 730i itp ... 10 ...

ale to nie miarodajne... bo potrafi się przydażyć taka sytuacja że gdy bedzi 3 -4 litry auto stanie... wiec lepiej z rezerwa nie przesadzac... zaswieci się ... to na CPN ... w najbliższym czasie... bo potem może zabraknąc w najmniej oczekiwanym momecie ...

Opublikowano

no może ale zle to wyrazasz.. każesz mu wyjeździć cały bak i dzielić ilośc paliwa 60 litrów przez Km...

a nie wiadomo czy wyjeździ 60 czy 65 czy 57 ... wiec zawsze tankuje się do pełna... wyjeździe się ( można twoim sposobem - prawie cały bak) jednak znów trzeba zatankować do pełna... i podzielić ilośc "zatankowanych" litrów przez km ...

ok- nie myslalem ze chcesz miec spalanie z dokladnoscia "miejsc po przecinku"

Brne dalej- jak bedziesz tankowal "do odbicia" to patrz zeby auto za kazdym razem rowno stalo bo pomiar bedzie oszukany i caly Twoj misterny plan w piz..u :dance: