Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam takie głupie pytanie. Chce przeczyścić intercooler a kanał mam zawalony samymi gratami. Czy jest możliwość wyciągnięcia intercoolera z góry?? Czy lepiej już teraz brać sie za oczyszczanie kanału?? Ps. chodzi mi o 318 TDSa
Opublikowano
idzie ale łatwiej od dołu. robiąc to od góry musisz zdjąć tunel między chłodnicą a wiatrakiem a co za tym idzie i wiatrak, no i odczepić chłodnice - najlepiej wyjąc, a od dołu masz tylko osłonę pod silnikiem.
Opublikowano
Dzieki wielkie. To sie biore za sprzatanie. Najgorsze ze tam jest stary silnik od nexi i troche sie naszarpie zanim go wydobede :D. Ale w sumie i tak musze kiedys posprzatac :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jak juz przeczyscisz to zdaj relacje, bo tez mam 318 tds i rowniez bym przeczyscil intercooler. Ostatnio czyscilem EGR i poprawily sie znacznie osiagi! :wink:
Opublikowano
No przeczyściłem intercooler ale generalnie to nie był zabardzo zasyfiały i różnicy nie wyczułem. Od dołu dojście jest bezproblemowe. Wystarczy tylko zdjąć tą plastikową płytę, 2 węże i zatrzaski.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
a jakiego syfu uzbierał ci sie w egr?? bo u mnie, to widziałem tylko olej, to z jego winy może nie działać tak jak powinien??
Opublikowano
No u mnie to był osad z takiej smoły. Widać że długo nieczyszczony. W sumie jeżeli to jest olej to nie powinien nic robić, chyba że wężyki są zapchane. Sprawdź jeszcze w kolektorze czujnik czy coś takiego co tam jest (idzie tam odpinany kabelek). Jak już bawisz sie w czyszczenie to ten czujnik też wyczyść :)