Skocz do zawartości

INPA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko, a właściwie problem.

Inpa łączy się z silnikiem, i z innymi niektórymi modułami (ale nie wszystkimi)

Wchodząc w analog(chcąc zobaczyć te wykresy np. przepływomierza)

Chwilę jest ok, wartości zmieniają się, łącznie z obrotami. - Ale tak jest dosłownie przez kilka sekund.

potem pojawia się okienko :

i błąd "ifh-0009: no response from controlunit"

Co z tym zrobić ?

Zainstalować może inpę jeszcze raz ?

Dodam, że interfejs pod usb.

e90 rok 2005

pozdrawiam

EDIT:

Trochę poszukałem i chyba coś znalazłem (proszę o radę czy to może być to, ponieważ aktualnie nie mam jak sprawdzić na aucie)

W pliku EDIABAS.ini w linijce gdzie się wybiera ads albo obd miałem "=STD:OBD" bez spacji po "=" , teraz jest tak "= STD:0BD"

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Wyświetleń 1,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Lantency timer zmien z 16 na 1

hmm, ediabas.ini nie ma u mniue nic z lantency timer. Mozesz kolego zdradzic gdzie to znalesc ???

Opublikowano

Chodzi o menadżer urządzeń systemowy ?

Tylko mam problem bo nie mam tam zakładki Porty (dlaczego? )

:)

Opublikowano
poczytaj instrukcję NERWUSA, tam masz nawet obrazkowo wszystko opisane.
Opublikowano

Jeśli nie masz fizycznego portu com lub lpt to nie będzie zakładki, ale jak podłączysz interfejs i zainstalujesz sterownik to się pojawi.

pozdrawiam

Opublikowano

Wlasnie dostalem kabelek- Interfejs zakupiony na All...od M-PAQ .

Wczesniej dostalem od kolegi z forum plytke z INPA 5.00 .

Plytke wgrala sie bezproblemowo w winows 7, interfejs rowniez -komp mowi ze dziala...ale nic niedziala po podlaczeniu do autka.

Problem moze byc z EDIABAS ? po uruchomianiu programu INPA otwiera sie rowniez ediabas i wyskakuje czerwony krzyzyk :cry2: ze costam el... :mad2:

Jesli to problem Windowsa 7 to jak wgrac xp nieusuwajac(automatycznie) 7w laptopie?

Jesli plytki to skad sciagnac inpe?

Dlaczego plytka wgrala program bezproblemowo a podlaczony interfejs znalazl automatycznie treiber?

Dodam ze ja to na kompach sie znam :duh:choc festplatte wymienilem a nawet program wgralem :cool2:

Jesli ktos pomoze bede wdzieczny .

Pozdrawiam i dziekuje

Opublikowano
  • Członkowie klubu
... i wyskakuje czerwony krzyzyk :cry2: ze costam el... :mad2:

szczegóły są ważne. Co do win to patrz tutaj http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=97&t=124062

Jeżeli masz USB to użyj tych driverów http://www.ftdichip.com/Drivers/CDM/CDM20814_WHQL_Certified.zip

Opublikowano
  • Członkowie klubu
mam dziś humor więc podam wam hasło do bazy danych Oracle w ISID

:D

login sys

pasword masterkey

Dłubać do woli po zalogowaniu się jako Administrator lub ANTARES lub ANTARESSYS

Inne są z ograniczeniami a Jumpgate to już nic nie zrobi . Jak zawsze powtarzałem i będę powtarzał najnowsze nie znaczy najlepsze ediabas siedzi 7.2 tool starszy ale wszystko śmiga

Jak ktoś ma może inną baze to Oracle można zmusić do zmiany hasła linijką kodu .

Tylko nie rozdawać info :nienie: heheheeh

Z Fkami to już inna sprawa na razie się nie wypowiem :wink:

ps.

Większość bazy Oracle posiada domyślną schema o nazwie SCOTT

językiem

SQL>select password from dba_users where username='SCOTT';

zmiana

SQL>alter user scott identified by lion;

i teraz

SQL>alter user scott identified by values 'tu wpisujemy';

jak cos algorytm SHA1.

I co wygrzebałeś z ISID :)

Opublikowano
A co byś chciał żebym wygrzebał?? :cool2:
Opublikowano

witam

mam problem z inpą wyskakuje błąd IFH-0003: DATATRANSMISSION TO INTERFACE Disturbed. czytalem już trochę o tym błędzie i czy może mić on związek z tym że jak podłącze kabel obd do swojej e46 to nie wykrywa mi battery. natomiast po przekręceniu kluczyka do zapalenia się wszystkich kontrolek na desce zapala się battery i ignition. wydaje mi się ze battery powinno od razu pokazywać. dioda przy kabelku przy podłączeniu do obd świeci

Opublikowano
wszystko jest zrobione według instrukcji z forum a kabelek zakupiłem od e-volt zanim pomyślałem żeby poszukać na forum :mad2:. więc wychodzi że fejs jest padnięty??
Opublikowano
Jak to interfejs na USB to Batery i Inginition tak mają działać . Komunikat wskazuje na brak komunikacji przez interfejs z autem . napisz który rok auta i jak możesz pokaż zdjęcie interfejsu, bo mam podejrzenie że kupiłeś interfejs do tuningu na LM .
Opublikowano
Jak to interfejs na USB to Batery i Inginition tak mają działać . Komunikat wskazuje na brak komunikacji przez interfejs z autem . napisz który rok auta i jak możesz pokaż zdjęcie interfejsu, bo mam podejrzenie że kupiłeś interfejs do tuningu na LM .

kabelek z aukcji http://allegro.pl/bmw-usb-1996-2006-inpa-pl-dis-e46-e90-e39-e60-e61-i2160403696.html. a samochód to taki jak mam w opisie e46 touring wziąłem sobie z adapterem bo tata ma e36. w e36 taka sama sytuacja z battery i inginnition natomiast mogę wejść w airbag , czujniki parkowania

Opublikowano
Co ty piwek gadasz?? Mam gdzies w domu 2 fejsy na usb, w obudwuch battery jest po podłączeniu fejsa do auta, ignition jest jak wlacze zaplon!!!!

Nie ma to żadnego wpływu na diagnostykę . może i nie widzieć tych kontrolek a diagnozować musi.

Chciałem zdjęcie elektroniki , pytam o rocznik bo to ważne chociażby czy nie masz 2 gniazd diagnostycznych , ale przede wszystkim dlatego iż robiłem masę Galletto i często używałem ich po tuningu do diagnostyki z lenistwa . I tak np. moją szmatę z 2001 roku 3.0d diagnozowało galletto, ale nowsze roczniki lub niektóre starsze nie, nie wnikałem w to po co na co i dlaczego. Taki jak na tym schemacie wymiata na bank do 2007 nawet się nie zająknie . Jednak za te pieniądze co dałeś nie dasz rady złożyć tego z 2 wtykami dokonując zakupu w Polsce części . Może to sadystyczne co teraz napiszę ale cieszy mnie to że ci nie działa . SORY cieszy mnie również to że mój kolega kupił i chinoli ICOM i tez mu nie dział , nie umiem wyrazić nawet mojego zadowolenia . Ważne że mi ISID śmiga na COM Port kabelek za 30 zł na pająku , w pudełku po mentolach

http://img832.imageshack.us/img832/4302/bmwinter.jpg

Opublikowano
Pisza ze obsluguje zaplon :D Wiec sa trzy mozliwosi zaznaczyles usb przy instalacji , masz okragly wtyk pod maska,cos zwiera w samochodzie na lini diagnostycznej.

Widze ze Piwek juz opisal co i jak

Tego Icom to pewnie ni potrafi uruchomic bo mi chinskie chodza bardzo ladnie

no fakt zaznaczyłem przy instalacji usb ale według tego http://moteo.pl/forum/Instalacja-programu-diagnostycznego-INPA-pod-Windows-7-interfejs-USB-317, wtyku okrągłego pod maska nie mam, jeśli coś zwiera w samochodzie to chyba będzie spoty problem żeby to znaleźć gdzie.

Opublikowano
Panowie co to za blad? e46 323ci

208 revolutiom control not okay,ews :?: :?:

Mi się wydaje, że coś lipa z tłumaczeniem tego czy czasem nie powinno być

Błędny sygnał RPM /EWS

Pierwsze zmierz napięcie na pin 7 i 8 , napatrzyłem się jak handlarze robią myki , widziałem już kontrolki poduszek zaklejane czarna taśmą izolacyjną , poodcinane kable od niewygodnych sterowników nawet watówkę wepchniętą w dziurę w podłodze .

:duh: I mam nie odparta ochotę kupić merca W124 3.0D mam na oku po prostu cacko ale za 94 rok muszę iść łeb w łeb za moja szmatę z 2001 roku .Ps wywalać klapki kolektora jak jeszcze czas .Sory że nie na temat.

Edytowane przez piwek

Opublikowano
Panowie co to za blad? e46 323ci

208 revolutiom control not okay,ews :?: :?:

Mi się wydaje, że coś lipa z tłumaczeniem tego czy czasem nie powinno być

Błędny sygnał RPM /EWS

piwek, jakies sugestie?? bo narazie nic mi to nie mowi :cry:

Opublikowano
Na ews podawana jest błędna prędkość obrotowa silnika , ale nie jestem pewien , niech może ktoś inny się wypowie . A jakieś objawy tego ????
Opublikowano

Panowie pytanie ... czy do LCI (rok 2007 i pozniejsze) potrzebny jest inny kabel? Probowalem wpiac sie w silnik przez INPE niestety nie bylem w stanie... do 2007 wpinam sie bez problemu bo wpinalem sie juz w 30 aut.

Czy problem stanowi predkosc transmisji danych?czy moze chodzi o ustawienia na USB ?

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Zobacz czy to 2007 ma pin 6 i 14 "obsadzony" jak tak to musisz mieć fejs z CAN.
Opublikowano
Na ews podawana jest błędna prędkość obrotowa silnika , ale nie jestem pewien , niech może ktoś inny się wypowie . A jakieś objawy tego ????

po skasowaniu nie powtarza sie.. Objawow nie mam :P wlozylem stozek i chcialem zobaczyć bo dawno nie sprawdzalem co tam slychac czy sa jakies bledy :D ale czy to ma cos z tym wspolnego?? :roll:

Opublikowano

Witam serdecznie na początku chciałbym się przywitać gdyż jestem nowy na forum

Jakiś tydzień temu kupiłem kabel od Viakena Interfejs Diagnostyczny BMW USB 1996-2006 INPA PL ( Już żałuje że zrobiłem to tak pochopni, i nie wszedłem najpierw na forum bo na pewno bym zakupił od nerwusa. Jako , że wymieniłem akumulator chciałem zrobić adaptacje w moim E90, więc ściągnąłem Inpe od użytkownika Trandolf wersja EA-90X FAL . Po zainstalowaniu sterowników od kabla i Inpy przyszedł czas na urucumenie programu. Wybieram model i tu mam do wyboru DDE 5.0 for m47 i DDE 6.0 for m47 (silinik mam m47) przy wyborze pierwszej opcji pojawia mi się nastepujący błąd

Gesuchtes Steuergerat D50M47B1, D50M47A0/VO.03, DDE50K47/ V0.75 nichy gefunden.

Gefundedes Steuergerat : D60M47A0

Das Programm wird abgebrochen .

Bardzo prosze o pomoc bo nie moge zrobić adaptacji akumulatora i wykasować błędów.

ps. jak można wrzucić zdjęcia z błedem ?

Opublikowano
witam kupiłem kabel k+dcan usb wszytko zainstalowane działa ok.łączy się z wszystkim oprócz modułu airbag.program to inpa a BMW to e46 320d 2002.proszę o podpowiedzi.
Opublikowano
Moduł poduszek w tym aucie łączy się bez najmniejszego problemu , jedyne co mi przychodzi do głowy to : Nasi tam już byli .Długo masz auto - jak krótko to sprawdź czy ogóle masz poduszki , bo może siedzą takie nie strzelające 2,7 Ohma :norty: